Το τελευταίο διάστημα, κατακλυζόμαστε στην καθημερινότητα μας από πληροφορίες και εξελίξεις γύρω απ’ το προσφυγικό. Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, που εδώ και καιρό έχει φτάσει στην πόρτα μας. Oι μαζικές και σε καθημερινή βάση ροές ξεκίνησαν ήδη, λίγο πριν το καλοκαίρι του 2015. Ο τίτλος «άλλη μία τραγωδία στο Αιγαίο» έχει πλέον εντυπωθεί στο μυαλό και στην ψυχή μας.
Με το ξεκίνημα όλης αυτής της κρίσης, ξεκίνησε σωρεία διακηρύξεων από ευρωπαίους ηγέτες και πολιτικούς περί επίδειξης αλληλεγγύης, ίσης κατανομής των βαρών, στήριξη των επιβαρυμένων κρατών-transit, αποφάσεις για την εφαρμογή προγράμματος μετεγκατάστασης και σωρεία άλλων διακηρύξεων για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. Αυτό ήταν και το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης να αποδείξει ότι πέρα από οικονομική Ένωση, μπορεί να είναι μια Ένωση πολιτική που δύναται να εφαρμόσει κοινές πολιτικές και να διαμορφώσει ενιαία στρατηγική για την αντιμετώπιση κρίσεων σαν αυτή. Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης ήταν να αποδείξει ότι “πιστεύει” και “κάνει πράξη” τις αξίες και τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, πάνω στα οποία έχτισε το οικοδόμημά της, που πλέον κινδυνεύει να καταρρεύσει. Αυτές τις αξίες, που συνιστούν τα θεμέλια της Ένωσης και της κοινωνίας μας, θα πρέπει η Ευρώπη αυτή να τις “κάνει επανάληψη”. Ξαφνικά και με πρόσχημα την τρομοκρατική απειλή, η οποία υφίσταται αλλά αδίκως και άτοπα συνδέεται από πολλούς με το προσφυγικό, υψώνονται τείχη, κλείνουν τα σύνορα και παρατηρούμε τις αξίες και τις κατακτήσεις μας να καταρρέουν μία προς μία, προδίδοντας τα ανθρώπινα ιδεώδη μας και αφήνοντας χώρο στο φόβο, το μίσος και τον ευρωσκεπτικισμό.
Θα αφήσουμε έτσι εύκολα να διαλυθεί ένα οικοδόμημα για την εξέλιξη του οποίου θα έπρεπε να παλεύουμε καθημερινά; Θα επιτρέψουμε την απομόνωση των κοινωνιών μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Και προ παντός και επιστρέφοντας στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, θα επιτρέψουμε στη μάσκα του φόβου και του μίσους να καλύψει την ανθρώπινη πλευρά μας και να κλείσουμε την πόρτα σε αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο!
Αν και ακόμα δεν έχουμε κατακτήσει τα ελάχιστα, θα επιχειρήσω ένα βήμα παρακάτω, που αφορά την επόμενη μέρα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναληφθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης της από εδώ και στο εξής καθημερινότητά τους, λαμβάνοντας μέριμνα για τη στέγαση και τη σίτισή τους, καθώς και βοηθώντας τους να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, δημιουργώντας ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα σταθώ, της εκπαίδευσης. Επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες – σε έρευνα που έγινε σχετικά με το προφίλ των προσφύγων – δείχνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών είναι νέοι σε ηλικία και φοιτητές. Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, γεννήθηκε στην Κρήτη η ιδέα του Univest campaign, μία έξυπνη πρωτοβουλία των Ακτιβιστών ΕΣΚ της Κρήτης που εξαπλώθηκε και τρέχει από όλους τους Ακτιβιστές ΕΣΚ της Ελλάδας σε συνεργασία με ομάδες ακτιβιστών από 14 διαφορετικά Ευρωπαϊκά κράτη.
Στον πυρήνα της καμπάνιας αυτής βρίσκεται το αίτημά μας για το σχεδιασμό από ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Ε.Ε., προγραμμάτων κινητικότητα, καθώς και το άνοιγμα θέσεων σε αυτά για τη φοίτηση νέων προσφύγων ή ακόμα και πολιτών κρατών που χρήζουν διεθνούς προστασίας, εξασφαλίζοντας στους φοιτητές αυτούς ότι θα φτάσουν με ασφάλεια και νόμιμο τρόπο στο προορισμό τους! Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μορφωθούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, επιστρέφοντας ενδεχομένως στις πατρίδες τους με σημαντικά εφόδια για το χτίσιμο αυτών από την αρχή!
Το μέσο για το σκοπό αυτό;
Η συμβολή όλων μας!: Με μια υπογραφή!
#UnivestCampaign
#ΣτηρίζουμετηνΚαμπάνια
http://www.socialdemocrats.gr/index.php/univest-campaign/
Τέτα Θεοδωροπούλου
Συντονίστρια των Ακτιβιστών ΕΣΚ Σπάρτης
Συντονίστρια της καμπάνιας στην Ελλάδα