Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Εφετείου Ναυπλίου παραπέμπεται για να δικαστεί η Δήμητρα Βούλγαρη, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της Θανάση Λάμπρου, καπετάνιου του εφοπλιστή Νίκου Γουλανδρή, το Δεκέμβριο του 2014 στην Κοιλάδα Αργολίδας. Η εμφανιζόμενη ως θλιμμένη χήρα, που αναζητούσε σε τηλεοπτική εκπομπή τους «δράστες» που αφαίρεσαν τη ζωή του συζύγου της, ήταν στην πραγματικότητα το πρόσωπο που πυροβόλησε δύο φορές, σύμφωνα με τη δικογραφία. Το protothema.gr αποκαλύπτει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου με το οποίο η «μαύρη χήρα» θα οδηγηθεί στο εδώλιο κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Το χρονικό της δολοφονίας
Σεξ, απιστία, προδοσία και αίμα είναι τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης που σόκαρε όχι μόνο την τοπική κοινωνία της επαρχιακής κωμόπολης της Πελοποννήσου, αλλά το πανελλήνιο. Ουδείς πίστεψε το αρχικό σενάριο που εξέτασε η αστυνομία, περί αυτοκτονίας του 42χρονου πλοιάρχου Αθανασίου Λάμπρου. Πώς θα μπορούσε να πυροβολήσει δύο φορές κατά του εαυτού του, τη μία φορά στο θώρακα και τη δεύτερη στο κεφάλι; Και γιατί να είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του, όταν όλοι οι κάτοικοι μιλούσαν για ένα χαμογελαστό και αισιόδοξο άνθρωπο, οικογενειάρχη και πατέρα ενός 10χρονου κοριτσιού;
Σύντομα οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, αλλά και στο φιλικό. Η Κοιλάδα Αργολίδας βοούσε για τις κακές σχέσεις που διατηρούσε το θύμα με τη σύζυγό του. Τους τελευταίους μήνες ο ένας κατηγορούσε τον άλλον για απιστία, ενώ δεν έλειπαν και τα περιστατικά βίας. Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, στο παρελθόν η κατηγορούμενη επιτέθηκε στον σύζυγό της με μαχαίρι τραυματίζοντάς τον στο χέρι, ενώ εκείνος στην προσπάθειά του να αμυνθεί, την απώθησε βίαια πάνω στην τζαμαρία με αποτέλεσμα η γυναίκα να χτυπήσει στην πλάτη. Σε άλλο χρόνο, το θύμα ενώπιον τρίτων προσώπων, είχε απειλήσει την σύζυγό του ότι θα την σκοτώσει κρατώντας περίστροφο, το ίδιο από το οποίο επήλθε ο θάνατός του, όμως συγγενής της κατηγορουμένης απέδωσε το περιστατικό σε «κρύα πλάκα».
Όλα τα παραπάνω περιστατικά που περιγράφονται στην ογκωδέστατο δικογραφία, ήταν απλά οι οιωνοί μίας τραγωδίας που δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ίσως για αυτό οι εκκλήσεις της κατηγορουμένης στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο τούνελ», όπου ζητούσε να βρεθούν οι δολοφόνοι του συζύγου της, δεν είχαν πείσει παρά ελάχιστους, ενώ σε άλλη τηλεοπτική της συνέντευξη είχε πει ότι θα έφτανε και στο φεγγάρι για να τους βρει. Ακόμη και στην κηδεία, συγγενής από το σόι του θύματος είχε επιτεθεί φραστικά στην μαυροντυμένη χήρα κατηγορώντας ότι «τον έφαγε». Από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014 μέχρι και τον Αύγουστο του 2015, οπότε και «έσπασε» και ομολόγησε έπειτα από κατάθεση 16 ωρών, κατηγορείται ότι έπαιζε ένα καλοστημένο θέατρο.
Η πρόταση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου είναι καταπέλτης για την Δήμητρα Βούλγαρη. Η κατηγορούμενη περιγράφεται ως «άτομο ψυχρό, εγωπαθές και φιλάργυρο, επέδειξε ιδιαίτερη σκληρότητα επιφέροντας το θάνατο του μόλις 42 ετών συζύγου της και πατέρα της μόλις δέκα ετών κόρη τους». Απόδειξη της σκληρότητάς της καταγράφεται το γεγονός, ότι μετά τον πρώτο πυροβολισμό στη μαστική χώρα, η οποία κατά το πόρισμα της νεκροψίας δεν ήταν άμεσα θανατηφόρα, έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και την παρουσία της στις Αρχές προσπαθώντας να αποκρύψει και να αλλοιώσει στοιχεία της έρευνας «προκειμένου να απομακρύνει τις υποψίες από την ίδια, ακόμα και με την προσπάθεια χειραγώγησης των οικείων της και της οικιακής βοηθού ή την ενοχοποίηση τρίτων προσώπων».
Τα μοιραία λάθη και η μαρτυρία που έδειξε την εμπλοκή μοιραίας γυναίκας
Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει, λένε οι έμπειροι αστυνομικοί. Και στην περίπτωση της δολοφονίας του πλοιάρχου τα λάθη της κατηγορούμενης συζύγου του ήταν ορατά και οι αντιφάσεις πολλές. Αρχικά η μαρτυρία που έστρεψε τις έρευνες της αστυνομίας σε κάποια γυναίκα, ήταν η μαρτυρία ενός προσώπου από το συγγενικό περιβάλλον, το οποίο βρέθηκε κοντά στο σπίτι όπου βρέθηκε το θύμα, το μεσημέρι της μοιραίας ημέρας. Όπως είπε στις αρχές, άκουσε έναν άνδρα, τη φωνή του οποίου αναγνώρισε ως του θύματος, να ουρλιάζει «θα σε σφάξω, θα σε σκοτώσω» και αμέσως μετά μια γυναικεία φωνή, που δεν αναγνώρισε, να κλαίει σπαρακτικά με αναφιλητά, σαν να παρακαλεί τον παθόντα. Αμέσως μετά άκουσε αγκομαχητά, σαν να παλεύουν άνθρωποι και μετά από λίγα δευτερόλεπτα έναν πυροβολισμό, μια αντρική κραυγή «ωωχ» και έπειτα από 30 με 40 δευτερόλεπτα ένα δεύτερο πυροβολισμό, τον οποίο ακολούθησε απόλυτη ησυχία. Τα ανωτέρα είχε παραλείψει συνειδητά να καταθέσει στην αρχική εξέτασή του από τις Αρχές, φοβούμενος ότι θα μπλέξει με τα δικαστήρια. Τα είχε όμως εκμυστηρευτεί στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, όπου βρέθηκε ο 42 χρονος. Δίπλα στο θύμα οι αστυνομικοί εκτός από το περίστροφο μάρκας M&RINCCARDNER MASS USA, βρήκαν και ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 23 εκατοστών. Και τα δύο ανήκαν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.
Ο τόπος στον οποίο βρέθηκε το θύμα, δηλαδή στο σπίτι και συγκεκριμένα στην αυλή ενός φίλου του ζευγαριού, έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Τόσο το θύμα, όσο και η κατηγορούμενη είχαν κλειδιά και επισκέπτονταν συχνά το σπίτι, στο οποίο κάποιες φορές διανυκτέρευαν, ακόμη και εν απουσία του ιδιοκτήτη. Μάλιστα η Βούλγαρη τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια συνόδευε την οικιακή βοηθό που προσέφερε υπηρεσίες καθαριότητας στο ξένο σπίτι, ενώ συνήθως της κατέβαλλε και την αμοιβή για λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Παρ΄ όλα αυτά η κατηγορούμενη φέρεται να ζήτησε από την οικιακή βοηθό να δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι τη μετέφερε πάντα το θύμα και όχι η ίδια.
Ένα άλλο στοιχείο που κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών, ήταν το κινητό τηλέφωνο του θύματος, το οποίο δεν αποχωριζόταν από κοντά του ακόμη και την ώρα του ύπνου. Μάλιστα περίπου μία ώρα πριν εντοπιστεί βαριά τραυματισμένος, είχε δεχθεί μήνυμα από άλλη γυναίκα, το οποίο θα έκανε κάθε σύζυγο να ανησυχήσει. Το μήνυμα αυτό ήταν σε γνώση της κατηγορουμένης, όπως κατέθεσε μάρτυρας στον οποίο το εκμυστηρεύτηκε. Το κινητό τηλέφωνο πάντως δεν βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, αλλά στην οικεία του στην Κοιλάδα. Όταν αστυνομικός συνόδευσε την κατηγορούμενη στην οικία της προκειμένου αυτή να αναζητήσει και να του παραδώσει το κινητό, η κατηγορούμενη δήλωσε ότι δεν το βρίσκει ούτε η ίδια, ούτε η παρευρισκομένη αδελφή της. Όταν όμως κατά τη διαδρομή της επιστροφής προς το αστυνομικό τμήμα του Κρανιδίου, ο αστυνομικός την ενημέρωσε ότι το τηλέφωνο θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση με τη χρήση της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, η κατηγορούμενη τηλεφώνησε στην αδελφή της και της ζήτησε να ξαναψάξει ωσότου να το βρει, πράγμα που συνέβη αμέσως και το τηλέφωνο βρέθηκε πριν φτάσουν στο τμήμα.
Το κινητό ήταν απενεργοποιημένο, μέσα στην τσέπη μιας κόκκινης ανδρικής ζακέτας σε δωμάτιο τύπου βεστιάριο. Όπως υποστήριξε η αδελφή της κατηγορούμενης σε ένορκη εξέτασής της, η Δήμητρα Βούλγαρη αρχικά της είπε «αν το βρεις, μην πεις τίποτα και δώσε το σε εμένα». Όμως μετά την προειδοποίηση του αστυνομικού ότι ούτως ή άλλως θα βρεθεί, της είπε «αν βρεις το κινητό και όπου το βρεις, θα πεις ότι το βρήκες στην πολυθρόνα που είναι στο σαλόνι». Η επιμονή της κατηγορούμενης προξένησε εντύπωση ακόμη και στην αδελφή της, την οποία ρώτησε, για να εισπράξει την απάντηση: «Αν σε καλέσουν για κατάθεση, πρόσεξε να πεις ότι το βρήκες στην πολυθρόνα και δίπλα απ΄ αυτό το τσαντάκι του Θανάση, όπως τα αφήνει πάντα ο Θανάσης».
Υποψίες προκάλεσε και η συμπεριφορά της κατηγορούμενης στο Κέντρο Υγείας, όταν ειδοποιήθηκε για το σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της. «Η συμπεριφορά της στο Κέντρο Υγείας ήταν απαθέστατη. Έδειχνε ότι γνώριζε τι είχε συμβεί και δεν αιφνιδιάστηκε με το γεγονός του θανάτου. Το μόνο που άκουσα να λέει είναι, ότι ήθελε τον δικηγόρο της» κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας. Σε σοβαρές αντιφάσεις έπεσαν συγγενείς της κατηγορούμενης στην προσπάθειά τους να την τοποθετήσουν σε άλλο χώρο την κατά προσέγγιση ώρα τέλεσης του εγκλήματος.
Στο βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου καταλήγει στο συμπέρασμα περί σοβαρών και επαρκών ενδείξεων σε βάρος της Δήμητρας Βούλγαρη για της πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της παράνομης οπλοφορίας και της οπλοχρησίας, και την παραπέμπει στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Παράλληλα παρατείνει την προφυλάκισή της για έξι μήνες, μέχρι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 18 μηνών.
Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι
Γιώργος Γεωργόπουλος – δικηγόρος οικογένειας θύματος
«Η ως άνω απόφαση μας ικανοποιεί πλήρως ως πολιτική αγωγή και καταδεικνύει για άλλη μια φορά τις σαφείς και επαρκείς ενδείξεις ενοχής της κατηγορουμένης. Τα ανούσια επιχειρήματά της περί μη εμπλοκής της στην υπόθεση και οι σκοτεινές συνωμοσίες που επικαλείται από διάφορους σε βάρος της με σκοπό να την εμπλέξουν άδικα δεν πείθουν και καταρρίπτονται από τους γνώστες της δικογραφίας και των στοιχείων που υπάρχουν σε αυτή, καθώς και από τα ειδικά αιτιολογημένα βουλεύματα της εξακολούθησης της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης. Ελπίζουμε ότι στο δικαστήριο η κατηγορουμένη θα τύχει μιας δίκαιης δίκης και με την απόδειξη των πραγματικών περιστατικών θα της επιβληθεί η ποινή που ορίζει ο νόμος για τη δολοφονία του συζύγου της, προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη του αδίκως δολοφονηθέντος Λάμπρου Αθανασίου. Ελπίζουμε επίσης ότι η κατηγορουμένη θα υποδείξει επιτέλους στο δικαστήριο τους συνεργούς της στη διαδικασία συγκάλυψης του εγκλήματος».
Σπύρος Ρομποτής – δικηγόρος κατηγορούμενης
«Ναι μεν έχει εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη η κατηγορούμενη, ωστόσο έχουμε ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος και αναμένουμε την κρίση από το συμβούλιο εφετών. Συνεπώς η παραπομπή της δεν έχει καταστεί ακόμη αμετάκλητη. Η θέση της παραμένει η ίδια, ότι ουδέποτε ομολόγησε τις πράξεις της για τις κατηγορίες που τις αποδίδονται, ουδέποτε υπέγραψε την περίφημη αυτή απολογία σύμφωνα με την οποία φέρεται να ομολογεί. Εμμένει στην αθωότητά της και θεωρεί ότι η ανάκριση έχει διεξαχθεί πλημμελώς και οι πραγματικοί δολοφόνοι δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Σε κάθε περίπτωση η τελική δικαίωση θα επέλθει από το δικαστήριο που θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης».