Του Γιάννη Σπυρούνη
Χώρος έτοιμος να υποδεχθεί 600 πρόσφυγες χαρακτηρίζεται από την Πολιτεία το υπό εγκατάλειψη παραθεριστικό κέντρο LM Village στη Μυρσίνη. Μετά τις τελευταίες αυτοψίες και τους καθαρισμούς των πολυτελών διαμερισμάτων που ξεκίνησαν – αλλά διακόπηκαν – ύστερα από αντιδράσεις που υπήρξαν, κάθε ώρα που περνά είναι πιθανό να μεταφερθούν εκεί Σύριοι πρόσφυγες. Οι δύο δήμοι που αποτελούν τους ιδιοκτήτες του χώρου (σε ποσοστό 50% έκαστος και βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη), θέτουν κάποιες προϋποθέσεις, που πιθανόν για μικρό χρονικό διάστημα να φρενάρουν τις εξελίξεις, όμως δεν μπορούν να τις ματαιώσουν. Αν κριθεί από την Κυβέρνηση πως η κατάσταση στην Ειδομένη και στα νησιά είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτούν άμεσες κινήσεις, είναι πιθανό ακόμα και μέσα στη μέρα να φτάσουν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες στην Μυρσίνη. Οι εξελίξεις αυτές συνολικά επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ του ilialive.gr τον τελευταίο μήνα, περί ένταξης της Ηλείας μέσα στο χάρτη των hot spot και ειδικότερα του παραθεριστικού κέντρου LM Village, όταν κάθε άλλη πλευρά επιχειρούσε να διαψεύσει αυτή την προοπτική.
Το πρώτο hot spot στη Δυτ. Ελλάδα
Το LM Village θα αποτελέσει το πρώτο hot spot της Δυτικής Ελλάδας. Και ενώ δήμοι και Περιφέρεια ακόμα συζητούν τις προϋποθέσεις της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή, φαίνεται πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση έδρασαν σιωπηλά και προχώρησαν τις διαδικασίες. Τη Δευτέρα έγινε αυτοψία του χώρου από στελέχη της 117 Π.Μ. Αμδραβίδας και την Τετάρτη ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, που όμως διακόπηκαν με άνωθεν εντολές, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από το δήμο Φυλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως εκείνη την ώρα τα πρώτα λεωφορεία που θα μετέφεραν 300 Σύριους πρόσφυγες από τους 600 που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο χώρο, θα έφταναν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ένα ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλειστεί αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας περιμένουν ανά πάσα στιγμή νεότερες εντολές για την υποδοχή των προσφύγων. Βάση του σχεδιασμού την σίτιση των προσφύγων θα αναλάβει η μονάδα. Το L.M.Village διαθέτει 38 επιπλωμένα δωμάτια μπαγκαλόους A’ κατηγορίας με κλιματισμό, κουζίνα, τηλεόραση, τηλέφωνο, θυρίδα ασφαλείας και μίνι μπαρ, αν και κάποιοι χώροι έχουν λεηλατηθεί. Παράλληλα οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα τένις και ένα γήπεδο βόλεϋ. Εκτιμάται πως κάθε μια από τις 38 κατοικίες θα μπορέσει να φιλοξενήσει οικογένειες των 6 ή 8 ατόμων. Από εκεί και ύστερα είναι πιθανή η τοποθέτηση σκηνών ή λυόμενων οικίσκων στους διαθέσιμους χώρους για να φιλοξενηθούν και οι υπόλοιποι πρόσφυγες.
Η θέση του δήμου Φυλής
Όπως αναφέραμε οι αντιδράσεις του δήμου Φυλής που σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν έντονες, «φρέναραν» την άμεση εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυρσίνη. Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος επισήμανε πως στο θέμα της χρήσης του LME Village ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων, τον πρώτο λόγο έχει η τοπική κοινωνία. «Γνωρίζουμε καλά το πρόβλημα της χώρας μας με το προσφυγικό ζήτημα. Στη χρήση όμως του χώρου του παραθεριστικού κέντρου, τον πρώτο λόγο έχει η τοπική κοινωνία. Το ζήτημα που έθεσε από την πλευρά του ο δήμος Φυλής είναι πως θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και πριν από οποιαδήποτε παραχώρηση του χώρου προς χρήση, να γίνει καταγραφή του τι υπάρχει εκεί και να ακολουθήσει η παράδοση – παραλαβή του. Υπάρχει μια περιουσία εκεί που θα πρέπει να διαφυλαχθεί».
Πέρα από την τοποθέτηση αυτή, o κ. Αργυρόπουλος ανέφερε πως επιθυμία του δήμου εφόσον είναι εφικτό είναι να διατηρηθεί ο ψυχαγωγικός και παραθεριστικός χαρακτήρας της εγκατάστασης με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής και όχι κάτι άλλο.
Τι ζητά ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης
Στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης αν και η φημολογία για τη χρήση του παραθεριστικού κέντρου ως hot spot είναι υπαρκτή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρόσφατη εξέλιξη μάλλον αιφνιδίασε. Η δημοτική αρχή ήταν υπό σκέψη να προτείνει το χώρο, εφόσον της ζητηθεί από την Κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όμως ενώ με αυτούς τους φορείς από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε μια διαδικασία διαβούλευσης όπως και οι υπόλοιποι δήμοι, η κίνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσω της 117 ΠΜ Ανδραβίδας, πρόλαβε κάθε άλλη κίνηση. Χθες το μεσημέρι υπήρξε άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στο γραφείο του δημάρχου Ναμπίλ Μοράντ. Εκεί συμμετείχαν ο Ανδρέας Κορομηλάς, ο Πάνος Δημητρόπουλος, ο Τάκης Λαϊνάς, ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σοφιανόπουλος όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλλειψαν οι εντάσεις μεταξύ κάποιων πλευρών. Αν και υπήρχε η σκέψη να πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται πως αυτό απομακρύνεται. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, θα σταλεί επείγον έγγραφο προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις που υπάρχουν για τη χρήση του χώρου, ενώ θα τεθεί ως προϋπόθεση η φιλοξενία 150 και όχι 600 ατόμων που θα αποτελούν οικογένειες Σύριων προσφύγων.