Η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης με 117 ευρώ το εκτάριο, που ανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου στις 22 Οκτωβρίου στην ημερίδα που οργανώθηκε στην Κατσάνιτσα, είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο είχαν να ακούσουν οι παραγωγοί κάστανου, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η παραγωγή δραματικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εννέα χωριά, με πρώτη την Καστάνιτσα, φαίνεται να καλλιεργούν 11.000 στρέμματα καστανιές, 95.000 δένδρα, με 800 τόνους παραγωγή και απασχολώντας περί τις 700 οικογένειες.
Σύμφωνα με την Ύπαιθρο, o πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καστάνιτσας, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν, θα επισημάνει ότι «στην κοινότητα, οι παραγωγοί βρίσκονται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, όπως το έλκος της καστανιάς, για το οποίο βρέθηκε τρόπος αντιμετώπισης με εμβόλια, και η σφήκα της καστανιάς. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε και την ανομβρία των τελευταίων ετών, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η παραγωγή μειώνεται με επιπτώσεις στην εμπορία. Έτσι, από μία παραγωγή 400 τόνων, τώρα έχουμε πέσει στους 250 περίπου. Μέσα σε όλα, πρέπει να προσθέσουμε και την έλλειψη εργατικών χεριών, αφού οι νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, αναζητώντας άλλες λύσεις επιβίωσης». Σε ό,τι αφορά την τιμή του κάστανου, στην Αρκαδία, η τιμή για τον παραγωγό κυμαίνεται από 1,50 ευρώ έως 2 ευρώ και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η εξαγωγική διαδικασία, με κύριο προορισμό την Ιταλία.
Σημαντικό είναι, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι το 70% των δέντρων της Καστάνιτσας, όπως και του Αγίου Πέτρου, είναι υπέργηρα. Άρα, χρειάζεται ανανέωση των δέντρων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καστανιές για πρώτη φορά φέτος μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα για τις βιολογικές καλλιέργειες.