Ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, αλλά και για την Ευρώπη, χαρακτήρισε την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την υποδοχή του γάλλου προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η επίσκεψη σου έχει σημασία για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, το τοπίο που θα μιλήσουν το απόγευμα, ο λόφος της Πνύκας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβολικός, καθώς εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα η δημοκρατία. «Είναι σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης και να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για να αναγεννηθεί η Ευρώπη, να κάνουμε πιο ελκυστική την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραδοσιακά στενές ελληνογαλλικές σχέσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συζητηθούν οι αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για την έξοδο από την κρίση.
«Να μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν και ευρωπαϊκή κρίση, η έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ελλάδα» ανέφερε μάλιστα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα τη λύπη του στον γάλλο πρόεδρο για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε της γαλλικές Μαλδίβες
«Προσβλέπουμε στις επαφές μαζί σας να συνομιλήσουμε για έξοδο από κρίση. Μετά από τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση» σχολίασε από πλευράς του ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μακρόν: Να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων
Τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις χαιρέτισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επισημαίνοντας πάντως ότι η πορεία αυτή της ελληνικής δημοκρατίας προς τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί.
«Και οι προκάτοχοι μου και εγώ, παλέψαμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χαιρετίζω τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Όπως επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος, η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβό τίμημα, και πρέπει να εξευρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αλλά και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η Ευρώπη.
Όπως σημείωσε, «η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας, περάσατε μια δύσκολη κατάσταση και αντέξατε. Η Ευρώπη ποτέ δεν δημιουργήθηκε με συρρίκνωση, αλλά με φιλοδοξίες».
Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, εξηγώντας ότι από διπλωματικής και στρατηγικής άποψης είναι ισχυρή, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και την ασφάλεια, και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα των προηγουμένων ετών για να προασπίσει η Ευρώπη την κυριαρχία της.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, εστίασε επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να καταστεί ενωμένη ευρωπαϊκή δύναμη. «Πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές μας, χρειαζόμαστε πιο ενωμένη Ευρώπη, με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία… Η Ευρώπη πρέπει να έχει ανεξάρτητη πολιτική» επισήμανε.
«Πολύ θα ήθελα να ενισχυθούν οι γαλλικές επενδύσεις για να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της Ελλάδας» τόνισε.
Ο κ. Μακρόν επανέλαβε ότι η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ σωστή, συμπλήρωσε όμως ότι δεν επικαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά της Πολωνίας και της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν αμφισβητούνται βασικές αρχές όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο υπομονετικοί, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη» παρατήρησε.
Παυλόπουλος: Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στους θεσμούς της ευρωζώνης
Βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας θεσμών της ευρωζώνης, και ειδικά στο Eurogroup, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζήτησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Σημείωσε πως το Eurogroup δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη εξουσία ενώ παραμένει ένα άτυπο όργανο, ενώ υποστήριξε ότι ο ESM θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να «κάνει τη δουλειά του».
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τη Γαλλία και προσωπικά τον κ. Μακρόν για τη συνεισφορά τους στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση το καλοκαίρι του 2015.
Επισήμανε ότι από ίδρυσής του το νεοελληνικό κράτος έχει αμιγώς ευρωπαϊκό χαρακτήρα, προσθέτοντας όμως και ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έχανε την ταυτότητά της.
Ο ΠτΔ τόνισε δε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα πιστή στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, επικαλούμενος το ρητό «pacta sunt servanda». Στο πλαίσιο όμως αυτό, είπε ότι και οι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στο γάλλο ομόλογό του το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.