Σε λειτουργία βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα το πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών net-metering ισχύος παραγωγής έως 10 κιλοβάτ, επανεκκινώντας έτσι έπειτα από 3 περίπου εβδομάδες τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής για ανάλογες εφαρμογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μέσω της σημαντικά πιο απλοποιημένης πλέον διαδικασίας υποβολής, ήδη έχουν κατατεθεί στο σύστημα πάνω από 650 αιτήσεις για σύναψη σύνδεσης.
Από αυτές τις αιτήσεις, περίπου το 1/3 (δηλαδή περί τις 200) αφορούν «μικρά» φωτοβολταϊκά τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία – όταν στο παρελθόν τα αιτήματα δέσμευσης χώρου ήταν αποκλειστικά για «απλά» φωτοβολταϊκά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα μπορούν να επιδοτηθούν μόνο συστήματα με μονάδες αποθήκευσης (πλην την περίπτωση των αγροτών), συνεπάγεται ότι αυτές οι περίπου 200 αιτήσεις προέρχονται από καταναλωτές που σχεδιάζουν να λάβουν ενίσχυση για την επένδυση που σχεδιάζουν.
Εξάλλου, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα μπορούν να ενταχθούν και συστήματα τα οποία έχουν «κλειδώσει» σύνδεση πριν από την «πρεμιέρα» του προγράμματος – χωρίς ωστόσο να έχουν φτάσει σε φάση έναρξης λειτουργίας. Επομένως, καθώς κριτήριο για την ένταξη στη δράση θα είναι η χρονική προτεραιότητα, τα 200 αιτήματα φαίνεται να προέρχονται από καταναλωτές που επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν επιδότηση αμέσως με την έναρξη του προγράμματος.
«Πρεμιέρα» των αιτήσεων επιδότησης εντός Μαρτίου
Η έναρξη του προγράμματος, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση επιδότησης, θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η «πρεμιέρα» είναι πιθανό να γίνει πριν από τις 25 Μαρτίου, στο οποίο συνηγορεί και το γεγονός ότι είναι ήδη έτοιμος προς προδημοσίευση και ο Οδηγός του «Φωτοβολταϊκά στις στέγες».
Ο υπουργός ΠΕΝ επανέλαβε χθες πως μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν 300.000 νοικοκυριά περίπου, αγρότες και επιχειρήσεις. Σε σχέση με τους όρους με τους οποίους θα «τρέξουν» οι επιδοτήσεις, και τους οποίους έχει παρουσιάσει το energypress, μία διαφοροποίηση της τελευταίας στιγμής αφορά το πλαφόν στα φωτοβολταϊκά νοικοκυριών με οικιακές παροχές, το οποίο φαίνεται πως τελικά θα είναι στα 10 κιλοβάτ, από 7 κιλοβάτ που προβλεπόταν αρχικά.
Η αύξηση του πλαφόν σημαίνει και αναπροσαρμογή για το «κατώφλι» της μπαταρίας που θα πρέπει να συνοδεύει απαραίτητα το φωτοβολταϊκό, η οποία θα πρέπει επομένως για τριφασικές οικιακές παροχές να είναι τουλάχιστον 10 κιλοβατώρες. Από την άλλη, στις μονοφασικές παροχές παραμένει στα 5 κιλοβάτ το πλαφόν ισχύος για τα επιλέξιμα φωτοβολταϊκά και, κατά συνέπεια, στις 5 κιλοβατώρες το «κατώφλι» χωρητικότητας για την μπαταρία.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να εισαχθεί και ανώτερο όριο για τη χωρητικότητα της μπαταρίας, ώστε να μπει «κόφτης» στο αντίστοιχο κόστος και επομένως στην επιδότηση. Έτσι, π.χ. για ένα φωτοβολταϊκό 7 κιλοβάτ, η χωρητικότητα της μπαταρίας θα πρέπει να είναι μίνιμουμ 7 κιλοβατώρες και μάξιμουμ 10 κιλοβατώρες.
Αρχικός προϋπολογισμός 150 εκατ. ευρώ
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αρχικό κονδύλι 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω στην πορεία. Για τα οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, η επιδότηση θα κινείται μεταξύ 40 και 60%, με το ποσοστό να συγκεκριμενοποιείται ανά αιτούμενο με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Μία προσαρμογή που προστέθηκε το τελευταίο διάστημα είναι η αύξηση της επιδότησης κατά 10%, στην περίπτωση νοικοκυριών με μέλος άτομο με αναπηρία.
Το πρόγραμμα θα «τρέξει» επίσης με διακριτό υποπροϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με μέγιστο ποσοστό επιδότησης σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, φαίνεται πως τελικά προκρίθηκε και σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση φωτοβολταϊκού σε συνδυασμό με μπαταρία, ώστε να επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερος ταυτοχρονισμός και, κατά συνέπεια, οικονομία για τον ωφελούμενο.
Χωρίς μπαταρίες τα αγροτικά συστήματα
Παράλληλα, όπως και στο αρχικό σχέδιο, παρέμεινε η επιλογή επιδότησης «απλών» φωτοβολταϊκών στην περίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 κιλοβάτ, με επιδότηση έως 40%.
Όπως και για τα οικιακά συστήματα, οι επιδοτήσεις για τους αγρότες θα «τρέξουν» από το ΥΠΕΝ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι διαθέσιμες πληροφορίες εξακολουθούν να συγκλίνουν στην υλοποίηση του υπο-προγράμματος από το υπουργείο Ανάπτυξης. Φαίνεται πως η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση ο συνδυασμός ενός «μικρού» φωτοβολταϊκού (μέγιστης ισχύος παραγωγής 10 κιλοβάτ) με μπαταρία.
energypress | Κώστας Δεληγιάννης