Καταστράφηκε η παραγωγή ελιάς από το δάκο στη Βόρεια Κυνουρία

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας όσον αφορά στο πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2016 το οποίο δεν έγινε και δυστυχώς καταστράφηκε η ελάχιστη παραγωγή που υπήρχε. Όπως αναφέρε το arcadiaportal, το θέμα έφερε προς συζήτηση έφερε ο δημοτικός σύμβουλος Καµπύλης Άγγελος, ο οποίος ανέφερε ότι εφέτος δεν έγιναν δακοκτονίες και έκανε τη διαπίστωση: «Ήδη ο δάκος έχει κάνει τέτοια επίθεση που δεν ξέρω µε ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Συνεχίζοντας, μίλησε για τις γενικές καταστροφές που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, τονίζοντας ότι αυτή η µικρή παραγωγή, στην οποία έχει φουντώσει τόσο πολύ ο δάκος, κινδυνεύει να καταστραφεί.

«Σε επίσκεψή µου στο συνεταιρισµό, µε ενηµέρωσαν ότι η αρµοδιότητα είναι της Περιφέρειας, της Διεύθυνσης Γεωργίας, ότι προκηρύχτηκε ο διαγωνισµός για δακοκτονία, όµως εκτίµησαν ότι δεν υπάρχει παραγωγή και κηρύχτηκε άγονος και η Περιφέρεια φρόντισε να µην αναθέσει τη δακοκτονία σε κάποιον εργολάβο» είπε, προτείνοντας την έκδοση ενός ψηφίσματος στο οποίο θα στηλιτεύεται η αδιαφορία της Περιφέρειας, απαιτώντας αποζηµιώσεις για τις ζηµιές που θα πάθει η παραγωγή από τον δάκο, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε αυτή τη λίγη παραγωγή που έχει αποµείνει.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς ανέφερε ότι έχει αντιληφθεί και ο ίδιος της καταστροφή από τον δάκο, αναφέροντας ότι το πρόβληµα που υπάρχει, σχετικά µε την επίθεση που δέχεται η µικρή παραγωγή της ελιάς από τον δάκο στον Δήµο, µε τη διαφορά όµως ότι δεν είναι ούτε κάτι που ήταν άγνωστο, ούτε είναι κάτι που δεν έχει ξανασυζητηθεί.

«Δεν θέλω να βγει από εδώ η εικόνα ότι µε το να στείλει το Δηµοτικό Συµβούλιο ένα ψήφισµα, θα περιοριστεί ο δάκος. Είναι κρίµα, αλλά είναι αλήθεια ότι το θέµα έχει τελειώσει για την εφετινή σοδειά.»
Παρόλα αυτά, είναι ένα θέµα που έρχεται από παλιότερα. «Αν θα θυµάστε καλά, στις τελευταίες συνεδριάσεις που έγιναν σε αυτό το Δηµοτικό Συµβούλιο ήταν έντονη η εικόνα που είχαν εισπράξει από τις προηγούµενες περιόδους δακοκτονίας οι Τοπικοί Πρόεδροι και τα Τοπικά Συµβούλια», επεσήμανε.

«Ήταν τόσο έντονη, που σε πολλά Τοπικά Διαµερίσµατα αρνήθηκαν την εκτέλεση του προγράµµατος δακοκτονίας, για να αποφύγουν να πληρώσουν το αντίστοιχο τέλος. Προφανώς και το πρόβληµα υπάρχει για τα Τοπικά Διαµερίσµατα τα οποία δέχτηκαν να γίνει αυτή η διαδικασία της δακοκτονίας, γιατί η διαδικασία δεν έγινε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος το ανταποδοτικό τέλος να πληρωθεί, που το θεωρούµε απαράδεκτο και καταθέτω σε αυτή την επιτροπή ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πνεύµα και το νόηµα της συζήτησης», διευκρίνισε.

«Κατά την άποψή µου, είναι δύο οι διαστάσεις που θα πρέπει να έχει αυτό το ψήφισµα, όπου η πρώτη είναι η διαµαρτυρία µας, γιατί πρέπει επιτέλους να πούµε ότι πρέπει στον τόπο µας να γίνεται δακοκτονία, και η δεύτερη είναι το τι συµβαίνει µε τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που εισηγήθηκαν να γίνει το πρόγραµµα δακοκτονίας στις Τοπικές τους Κοινότητες, οι οποίοι απλώς παραπλανήθηκαν.»

Στη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας συζήτησε το θέμα και έλαβε ως απόφαση να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους Δηµοτικούς Συµβούλους κκ. Χονδρολέο Ιωάννη, Παινέση Γρηγόριο, Καµπύλη Άγγελο και Αδάµη Παναγιώτη και το έργο της Επιτροπής θα είναι η έκδοση ψηφίσµατος διαµαρτυρίας, για τη µη εφαρµογή του προγράµµατος δακοκτονίας στο Δήµο Βόρειας Κυνουρίας, έτους 2016.