Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κατάσταση στην κάλυψη των καταναλωτών σε ρεύμα, έχει πάρει μια δραματική τροπή: Ολοένα και πιο δύσκολα, οι καταναλωτές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, αφού οι τιμές του ρεύματος και άλλων χρεώσεων έχουν εκτοξευθεί.
Γιατί; Μα γιατί η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που μέχρι τότε εξυπηρετούσε τους καταναλωτές (με όλα τα στραβά και ανάποδά της), χωρίστηκε αναγκαστικά (βάσει Οδηγίας της Ε.Ε) σε τέσσερις επιχειρήσεις: μια στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) ,μια στο δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε η ΡΑΕ (ρυθμιστική αρχή ενέργειας) για να ρυθμίζει την «αγορά» που δημιουργήθηκε με το νέο μοντέλο και εν συνεχεία ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) , ενώ αναμένεται και η ίδρυση μιας νέας εταιρείας (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας) με απόσχιση τμήματος του ΛΑΓΗΕ.
Αποτέλεσμα: χρέωση για «ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ», «ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ», «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ» «ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ» και «ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ». Οι χρεώσεις αυτές, οι οποίες έχουν πλέον μετονομασθεί σε «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», δηλαδή χρεώσεις για «ΑΔΜΗΕ» (Σύστημα μεταφοράς), «ΔΕΔΔΗΕ» (Δίκτυο Διανομής), «ΥΚΩ» (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας», «ΕΤΜΕΑΡ» και «ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ», σταδιακά αυξήθηκαν και έφθασαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο ύψος που έχουν σήμερα.
Δηλαδή: 10 Σεπτεμβρίου 2005 το ηλεκτρικό ρεύμα στοίχιζε 6,71 E/100 κιλοβατώρες. Μετά που γίναμε “Ευρώπη” :
-16,81 ευρώ/ 100 κιλοβατώρες από 24.7.2013
-18,95 ευρώ/ 100 κιλοβατώρες από 25.7.2014
-18,73 ευρώ/100 κιλοβατώρες από 1.2.2016
Με άλλα λόγια: To 2005 ήμασταν στους “τελευταίους” στην Ευρώπη των 25 ως προς την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή. 6,71 εμείς, 11,70 οι εταίροι μας (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” (10.9.2005).
Την περίοδο 2008 -2013 πήγαμε στους “πρώτους” με μια συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών της τάξης του 60% σύμφωνα με την ανάλυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάστηκε το 2014.
Ενδιαφέρον επίσης είναι το στοιχείο της παραπάνω έρευνας που δείχνει ότι για το 2013 στις πρωτεύουσες των χωρών όπου οι τιμές ηλεκτρισμού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2012, η αύξηση προήλθε από χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ. Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αναφέρονται η Ελλάδα και η Λιθουανία, με τη χώρα μας να εμφανίζει αύξηση κατά 119% στις χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και τη Λιθουανία να ακολουθεί με 44%.
Επιπλέον, Μεταξύ 2009 και 2013 η συνολική αύξηση των φόρων στην οικιακή κατανάλωση (μέσα από νέους φόρους, τέλη και αυξήσεις φόρων) είναι της τάξης του 450%, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat. Μεταξύ 2009 και α΄ εξαμήνου 2014 φθάνουν στο 526%!!!
Αυτή, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον διότι έχει φέρει στα πρόθυρα της πτώχευσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, που πληρώνει «αέρα κοπανιστό», στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού για να εξυπηρετηθούν πραγματικά άνομα συμφέροντα.
Το ΙΝΚΑ Κορινθίας, καλεί τους καταναλωτές να αντιδράσουν άμεσα.