Συζητείται μετά από προηγούμενη αναβολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ στην περιοχή των Μύλων.
Με τον έργο αυτό ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται το πόσιμο νερό των δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών, αφού προβλέπει την κατάργηση της πηγής της Λέρνης, και την υδροδότηση των ανωτέρω δήμων απ’ το εργοστάσιο αφαλάτωσης πού θα αφαλατώνει νερό του Αναβάλου
Ο σχεδιασμός αυτός της Περιφέρειας σκοντάφτει σε κάθε περιβαλλοντική, διαχειριστική και οικονομική λογική, αλλά κυρίως σκοντάφτει στην κοινή λογική…. να χουμε την πηγή, να την αφήνουμε να χύνεται στην θάλασσα και να υδρευόμαστε από το εργοστάσιο αφαλάτωσης.
Οι λόγοι που επικαλείται η Περιφέρεια γι’ αυτό τον σχεδιασμό είναι εντελώς αυθαίρετοι και αστήρικτοι.
Πρώτα απ όλα επικαλείται την αδυναμία της πηγής να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης. Η πηγή στέρεψε μόνο το 2008 και πέρυσι λιγόστεψε η παροχή της, όλα τα υπόλοιπα χρόνια η παροχή της ήταν επαρκέστατη.
Αλλά και αυτός ο κίνδυνος να υπάρχει δεν την καταργείς σε καμία περίπτωση, καταργείς τις γεωτρήσεις άρδευσης που γειτνιάζουν με αυτή, ενεργοποιείς τις γεωτρήσεις ύδρευσης που υπάρχουν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα, συμπληρώνεις με τον Ανάβαλο όπως έγινε πέρσι, σε καμία περίπτωση δεν την καταργείς.
Υποστηρίζουν επίσης ότι το νερό της πηγής είναι επιβαρυμένο με αυξημένο μικροβιακό φορτίο λόγω γειτνίασης της με το νεκροταφείο των Μύλων και αστεγάνωτους βόθρους.
Αυτό είναι σωστό και έχει επανειλημμένα επισημανθεί και απαιτείται η λήψη αναλογων μέτρων προστασίας.
Ο λόγος κατάργησης της πηγής Λέρνης είναι η προϋπόθεση για την δημιουργία του εργοστασίου ιδιωτικοποίησης του νερού.
Ένα έργο που η κατασκευή του εργοστασίου θα είναι ύψους 12 εκατομμυρίων με ετήσιο κόστος λειτουργίας 1.2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες μέσω της αύξησης του τιμολογίου ύδρευσης.
Το νερό είναι ζωή, ούτε παίζουν, ούτε κερδοσκοπούν με αυτό το βασικό κοινωνικό αγαθό.
Όποιος σχεδιασμός δεν άπτεται του δημοσίου συμφέροντος, θα μας βρει δυναμικά και μαχητικά απέναντι .
Η λύση για μας βρίσκεται στην άμεση συνολική αναβάθμιση του δημόσιου φορέα, που έχει την ευθύνη του Ανάβαλου. Να ενισχυθεί οικονομικά. Να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μελέτες. Να αναλάβουν οι ικανοί επιστήμονες και το απαραίτητο προσωπικό την υλοποίηση τόσο των άμεσων μέτρων, όσο και των αναγκαίων έργων για την βελτιστοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.
Μόνον έτσι θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του λαού αυτή η ευλογία για την Αργολίδα και θα πάψει η Αργολίδα να συγκαταλέγεται στους άνυδρους τόπους, θα αναπτυχθεί η γεωργία και θα ξεδιψάσουν οι πόλεις και τα χωριά.
Το νερό είναι δημόσιο πολύτιμο αγαθό και φυσικός πόρος σε χωροχρονική ανεπάρκεια.
Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στην όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.
Απαιτούμε και θέτουμε σε ψηφοφορία να αποσυρθεί το θέμα της κατασκευής του εργοστάσιου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ.
Απαιτούμε και προτείνουμε να χρηματοδοτηθούν και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα καθαρισμού και προστασίας των νερών της Λέρνης.
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου
Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για την ΜΠΕ για τα νερά του Ανάβαλου
Προβλέπει σημεία και τέρατα.
1ον Εξαιρεί τα νερά της Λέρνης που είναι φυσικό και καλής ποιότητας νερό και για ύδρευση και το αντικαθιστά με νερό από το εργοστάσιο αφαλάτωσης που θα φτιαχτεί στον Ανάβαλο με ΣΔΙΤ.
2ον Χωρίς καμιά μελέτη για τις επιπτώσεις στον Αργολικό κόλπο, που είναι ένας κλειστός κόλπος, προβλέπονται εργοστάσια αφαλάτωσης και στον Ανάβαλο και στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας. Τεράστιες ποσότητες άλμης θα χύνονται στη θάλασσα από τα εργοστάσια αφαλάτωσης, που σίγουρα θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στη ζωή στον Αργολικό κόλπο.
3ον Δεν αναφέρεται τίποτα για άρδευση και ύδρευση της Ερμιονίδας από τα νερά του Ανάβαλου, που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Φαίνεται ότι και στον τομέα της παράδοσης στο κεφάλαιο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου πρωτοπορεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Τατούλης. Αφού ολοκληρώνεται το έγκλημα παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, με τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το τελείωμα της βρώμικης δουλειάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων, επιλογή που θα έχει βαριές συνέπειες στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και στο περιβάλλον στην Πελοπόννησο. Αφού ολοκληρώνετε αυτή τη δουλειά, τρέχετε το έγκλημα παράδοσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων που είναι έγκλημα στη νιοστή.
Οι αντιλαϊκές σας επιδιώξεις φάνηκαν με το που αναλάβατε τα ηνία της Πελοποννήσου το 2011, που φέρατε στο ΠεΣυ το μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια. Ένα μνημόνιο που ποτέ δεν δώσατε στα μέλη του ΠεΣυ, που υποκλέψατε την ψήφο του ΠεΣυ για να ικανοποιήσετε τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, που νιάζονται να βάλουν στο χέρι τα νερά της Πελοποννήσου. Προχωρήσατε αμέσως μετά στη στημένη μελέτη για το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου που σήμερα συζητάμε. Επίσης το 2013 διαθέσατε 25.000 ευρώ σε ειδικό Συμβούλιο για την υποβολή φακέλου στην Ειδική Υπηρεσία ΣΔΙΤ, που απ’ ότι φαίνεται είναι για το ιδιωτικό εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου για ύδρευση.
Πολύ καλά σχεδιασμένο και μελετημένο το έγκλημα.
Για να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται και οι «επιστήμονες μελετητές», που πληρώθηκαν αδρά (π/υ 735.000 ευρώ συν ΦΠΑ) και χωρίς να εξετάσουν τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην ύδρευση και άρδευση στην Αργολίδα και την βελτίωση αυτών που πολλοί φορείς, οι υπηρεσίες και εμείς επανειλημμένα έχουμε επισημάνει και προτείνει. Λένε αυτοί οι επιστήμονες ή εμείς ή το χάος, ή το εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Ανάβαλο ή η λειψυδρία και η ερημοποίηση της Αργολίδας. Σαν να μην υπάρχουν τα νερά της Λέρνης και άλλων πηγών και λύσεων, να μην υπάρχουν μέτρα βελτίωσης της ποσότητας και ποιότητας των διαθέσιμων υδάτων. Αυτά τα νερά ας χύνονται στη θάλασσα, αφού θα φτιαχτεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης, για να πίνει ο κόσμος βιομηχανοποιημένο νερό.
Και θέλετε αυτή την άποψη να την δεχτούμε και ως επιστημονική. Εκτός αν τα νερά της Λέρνης δοθούν σε ιδιώτη καπιταλιστικό όμιλο για εμφιάλωση;
Ο ένας ιδιώτης το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου και ο άλλος ιδιώτης τα νερά της Λέρνης.
Τις αντιλαϊκές στοχεύσεις σας για στοχευμένη ΜΠΕ, που να διευκολύνει την παράδοση των νερών του Ανάβαλου στο μεγάλο κεφάλαιο, με την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης με ΣΔΙΤ, κυνικά αποκαλύπτει το έγγραφο των μελετητών, που προσπαθεί να αντικρούσει τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της Υπηρεσίας.
Ενδεικτικά αναφέρει:
Σχετικά με το ότι εξετάζονται μόνο δύο ακραίες εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ή εμείς ή το χάος, ή το εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου ή η ερημοποίηση της Αργολίδας οι μελετητές απαντούν «η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων έγινε σύμφωνα με το συμβατικό αντικείμενο της μελέτης».
Σχετικά με την ύδρευση του Δήμου Ερμιονίδας από τα νερά του Ανάβαλου οι μελετητές απαντούν ότι «ούτε στα συμβατικά τεύχη της προκήρυξης της μελέτης, ούτε στη σύμβαση δεν υπάρχει πρόταση εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων» δηλαδή ύδρευσης από τα νερά του Ανάβαλου.
Σχετικά με το ισοζύγιο νερού που προτείνεται να επανεξεταστεί οι μελετητές απαντούν ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας περιβαλλοντικής αδειοδότησης» και ας ορίζεται ρητά στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Υδατικού Διαμερίσματος Αν. Πελοποννήσου ότι «απαιτείται επικαιροποίηση των υφιστάμενων έργων και μελετών των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης, που συνδέονται με τις πηγές του Ανάβαλου, Λέρνης και Κεφαλόβρυσου».
Τέλος σχετικά με την ειδική Τδρογεωλογική Μελέτη προστασίας της πηγής Ανάβαλου οι μελετητές απαντούν ότι «η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης δεν εντάσσεται στο συμβατικό αντικείμενο της παρούσας σύμβασης».
Εν κατακλείδι οι μελετητές στο λίγων σελίδων απαντητικό τους σημείωμα, στις τεκμηριωμένα επιστημονικά ενστάσεις των επιστημόνων υπαλλήλων και προϊσταμένων των Υπηρεσιών μας, απαντούν ότι «εμείς πληρωθήκαμε να φτιάξουμε μελέτη για εργοστάσιο αφαλάτωσης των νερών του Ανάβαλου και αυτό τεκμηριώνουμε». Κάτι ανάλογο που έκενε και ο μελετητής για τα σκουπίδια. Το 2009 χωροθετούσε εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων της Αργολίδας στα σύνορα Αρκαδίας Αργολίδας και το 2013 ο ίδιος μελετητής με επιστημονικά κριτήρια χωροθετούσε το εργοστάσιο στην Παλιόχουνη στην άλλη άκρη της Αρκαδίας και το ΣΜΑ στην Ν. Κίο. Γιατί απλούστατα έτσι ήθελε η ΤΕΡΝΑ που πλήρωνε τη μελέτη. Να τους χαίρεστε τέτοιους επιστήμονες που μελετούν αλα καρτ και με βάση τις επιθυμίες αυτών που τους πληρώνουν.
Απειλούν τους υπαλλήλους
Και επειδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι και προϊστάμενοι των Δ/σεων Περιβάλλοντος της Αργολίδας και της Περιφέρειας σεβόμενοι την θέση τους σαν Δημόσιοι Λειτουργοί και σαν επιστήμονες τεκμηριωμένα διαφωνούν και δεν συναινούν, έρχεται και ο κ. Τατούλης στο περασμένο ΠεΣυ ευθέως και άμεσα να ψέξει και να απειλήσει τους ευσυνείδητους υπαλλήλους και προϊσταμένους. Μην τολμήσετε να υλοποιήσετε τις απειλές σας.
Αναθέσατε στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας να εισηγηθεί για περιβαλλοντικά ζητήματα στο ΠεΣυ. Βρώμικο έργο που της έχει ανατεθεί επανειλημμένα όπως με τη διαχείριση των απορριμμάτων, το βιοαέριο στην Τρίπολη, το δρόμο Λίμνη Βουλιαγμένης – Περαχώρα στην Κορινθία κ.α. ρουσφέτια ή συμφέροντα.
Τώρα μέτρα για το νερό
Είναι απαράδεκτο μια περιοχή τόσο πλούσια σε νερό οι κάτοικοι της να μην έχουν εξασφαλισμένη επάρκεια φτηνού και ποιοτικού νερού.
Η υπηρεσία διατυπώνει προτάσεις βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό, εγώ θα προσθέσω μερικές ακόμη που τις θεωρώ και είναι στοιχειώδης.
Όπως μέτρα προστασίας της πηγής της Λέρνης.
Να υλοποιηθούν οι μελέτες πολλών χρόνων για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους Μύλους.
Να απομακρυνθεί το νεκροταφείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πηγή.
Να γίνει περίφραξη και υδρομάστευση της πηγής.
Να γίνουν τα αναγκαία δίκτυα ώστε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αργολικού κάμπου που σήμερα αρδεύονται με νερό που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών Λέρνης και Αμυμώνης, να αρδεύονται από τον Ανάβαλο.
Σοβαρά μέτρα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με καλή αξιοποίηση προς τούτο των νερών του Κεφαλαρίου.
Καταψηφίζουμε την ΜΠΕ. Καλούμε το λαό της Αργολίδας να πάρει στα δικά του χέρια την υπεράσπιση των υδάτινων πόρων και του Ανάβαλου στην Αργολίδα. Να μην παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφορία. Να διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.