Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε χώρα η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κατά τα έτη 2011-2015» την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Γορτυνίας από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, αφού ένα από τα θέματα της ημερίδας ήταν η έρευνα της λαογραφίας της Γορτυνίας.
Στην ημερίδα παρευρίσκονταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός που χαιρέτησε τις εργασίες της, εκπρόσωποι δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, λαογράφοι και ερευνητές του λαϊκού πολιτισμού. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές και ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των λαογράφων-ερευνητών από τις επιτόπιες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως του κ. Γιάννη Πλεμμένου στη Σκιάθο, της κ. Ζωής Μάργαρη στη Νάουσα, του κ. Γιάννη Καραχρήστου στη Σύρο, του κ. Γιώργου Βοζίκα στη Ζάκυνθο, της κ. Κυριακής Χρυσού-Καρατζά στην Ικαρία, της κ. Μαρίας Ανδρουλάκη στη Ρόδο, του κ. Παρασκευά Ποτηρόπουλου στην Αράχωβα, του κ. Ευάγγελου Καραμανέ στη Λευκάδα και της κ. Ανδρομάχης Οικονόμου στη Γορτυνία, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της επιτόπιας έρευνας των κ. Ευάγγελου Καραμανέ και Ζωής Μάργαρη στην ελληνική διασπορά και συγκεκριμένα στα ρωμαίικα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη Τσερνοπόλιε της Κριμαίας.
Η κ. Ανδρομάχη Οικονόμου που ερευνά και μελετά τη Γορτυνία από παλιά, παρουσίασε τα κύρια σημεία της πολύχρονης έρευνας της με τον τίτλο: «Επιτόπια έρευνα μακράς διάρκειας στη Γορτυνία(Αρκαδία, Πελοπόννησος): Παλαιά ζητήματα -Νέα ερευνητικά ερωτήματα», κάνοντας όμως και ειδικές αναφορές όπως: θρησκευτικά έθιμα στον Άγιο Παντελεήμονα Παλούμπα, θερισμός και ξυλογλυπτική στο Βαλτεσινίκο, παραδοσιακός αργαλειός στην Κοντοβάζαινα, παραδοσιακά ζυμαρικά στο Χρυσοχώρι, γανωματζήδες στο Βυζίκι, λαογραφικό μουσείο στο Ράφτη, καρβουνιάρηδες στις Ράχες, συνήθειες κτηνοτρόφων, πολυχώρος Αρκαδιανή στο Ψάρι Τρικολώνων, κ.λ.π.