Τους στόχους και τον χαρακτήρα του νέου φορέα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα περιγράφει ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Παράλληλα τονίζει ότι ο σημαντικός αριθμός υποψηφίων για την προεδρία του φορέα δείχνει ότι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς βρίσκονται σε αφύπνιση.
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη σύσταση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς στη χώρα. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι ο φορέας αυτός θα πρέπει να διαθέτει.
Η χώρα και το πολιτικό σύστημα έχουν ζωτική ανάγκη την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Ο κατακερματισμός της ευνόησε την επικράτηση ενός ακραίου εθνολαϊκισμού με κύριο εκφραστή τον Αλέξη Τσίπρα. Αξιοποιώντας την κρίση, μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια μιας σημαντικής μερίδας πολιτών. Τώρα που αποδομήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημά του, και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνησή του «βυθίζονται» ολοένα και περισσότερο στην απαξίωση και στην ανυποληψία, οι οργανωμένες και ανέντακτες δυνάμεις του χώρου οφείλουν να συγχρονίσουν τα βήματά τους. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα στηρίζεται σε νέα πρόσωπα και θα εκφράζεται με μια νέα ηγεσία. Τα χαρακτηριστικά αυτού του φορέα δεν μπορεί να είναι άλλα από τα αξιακά φορτία και τον πλούτο ιδεών που διαχρονικά ενσάρκωνε ο κεντρογενής, φιλελεύθερος και σοσιαλδημοκρατικός χώρος.
Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, μετά τον σχηματισμό του φορέα, θα πρέπει να διαλυθούν και να ενσωματωθούν σε αυτόν ή να παραμείνουν αυτοτελή μέρη ενός συνόλου;
Η πολιτική, για να είναι δημιουργική, αποτελεσματική και χρήσιμη, δεν νοείται να είναι στατική. Η ομόθυμη απόφαση όλων –του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, των κινήσεων πολιτών, αλλά και μιας πλειάδας κεντροαριστερών προσωπικοτήτων– να συμπορευτούμε δημιουργώντας έναν νέο φορέα υπαγορεύεται από την ανάγκη να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε τον ζωτικό χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Σεβόμαστε την ιστορία και την προσφορά των υπαρχόντων σχηματισμών, όμως η ύπαρξή τους δεν συνιστά τροχοπέδη για να ανασυνθέσουμε πάλι όλοι μαζί την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Το ποιος θα είναι ο χαρακτήρας, η φυσιογνωμία, η ταυτότητα του νέου φορέα θα το αποφασίσουν όλοι εκείνοι οι πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη για την εκλογή της ηγεσίας του. Το τι θα κάνουν τα κόμματα είναι δική τους απόφαση, είναι απόφαση των μελών και των στελεχών τους, που οφείλουν να αποφασίσουν ποια θα είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
Όσον αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ποιο θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι το μέλλον της;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε την πρωτοβουλία και την τόλμη να ανοίξει τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέου φορέα. Η συμβολή της αυτή ήταν αναμφίβολα καθοριστική. Στην πραγματικότητα, το ποια θα είναι η πολιτική σήμανση, η επωνυμία, τα σύμβολα της νέας παράταξης που θα δημιουργήσουμε θα το αποφασίσουν οι πολίτες με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες που ήδη έχουμε δρομολογήσει.
Ήδη κάποια πολιτικά στελέχη έχουν εκφράσει την πρόθεση να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του νέου αυτού φορέα. Εκτιμάτε ότι ο αριθμός αυτός των υποψηφίων είναι μικρός, μεγάλος ή δεν έχει σημασία;
Ο πληθωρισμός των υποψηφίων όχι μόνο δεν συνιστά πρόβλημα αλλά δείχνει ότι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς βρίσκονται σε μια πραγματική αφύπνιση. Το μείζον ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των υποψηφίων αλλά οι καινοτόμες διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε για την εκλογή της ηγεσίας, καθώς και ο σημαντικός αριθμός πολιτών που προβλέπεται ότι θα συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες. Σε αυτό ακριβώς έγκειται και η επιτυχία του εγχειρήματός μας.
Δεν είναι πρωθύστερο να εκλέγεται ο πρόεδρος και μετά να ιδρύεται ο φορέας;
Προβληματισμός εύλογος. Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η δημοκρατική παράταξη κατακερματίστηκε, διασπάστηκε, συρρικνώθηκε. Και το κυριότερο είναι ότι εκφραζόταν μέσα από διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς και πολιτικές κινήσεις. Η ενοποίησή της, λοιπόν, περνάει μέσα από την εκλογή της νέας ηγεσίας, που δεν θα γίνει στο πλαίσιο ενός κομματικού συνεδρίου αλλά με προσφυγή στην κοινωνική βάση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιδιώκει να «πλαγιοκοπήσει» το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το άρθρο του πρωθυπουργού για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ;
«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται». Μετά την απομυθοποίηση των Συριζαίων και προσωπικά του Τσίπρα, το μόνο που μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στενός ιδεοληπτικός, αναχρονιστικός κομματικός του πυρήνας. Οι μεταλλάξεις του πρωθυπουργού τον εκθέτουν ακόμη περισσότερο, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι είναι «φτερό στον άνεμο». Τώρα που βλέπει την πολική του απομόνωση, ανακάλυψε τη γοητεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Κακέκτυπό του είναι. Αντίγραφό του δεν μπορεί να υπάρξει.
Από την άλλη, ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι η κεντροαριστερά πρέπει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία σε σχέση τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Τι λέτε εσείς;
Η δημοκρατική παράταξη διαχρονικά ήταν πάντα αυθύπαρκτη. Ως εκ τούτου, ο Κώστας Λαλιώτης, με την οξεία μνήμη και κρίση που έχει, επισημαίνει το αυτονόητο.
Από την άλλη, στις επόμενες εκλογές –όποτε αυτές γίνουν– ποια στάση θεωρείτε ότι θα πρέπει να τηρήσει ο σχηματισμός που θα εκφράζει την κεντροαριστερά;
Το διακύβευμα των εκλογών δεν θα είναι αν ο Μητσοτάκης διαδεχτεί τον Τσίπρα, ούτε αν κάποιος άλλος αναλάβει τα ηνία της πρωθυπουργίας. Το πραγματικό δίλημμα είναι: μπορούμε να πάμε μπροστά ή θα μείνουμε καθηλωμένοι στο τέλμα; Το δίλημμα αυτό συνδέεται ευθέως και με τον προσανατολισμό που θα πρέπει να έχει η χώρα. Η δημοκρατική παράταξη θέλει, επιδιώκει και παλεύει να έχει τη δική της συνδρομή και συμβολή για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχηματισμού, που θα έχει καθαρό και αδιαπραγμάτευτο προοδευτικό στίγμα.
Και μια και μιλήσαμε για εκλογές, πόσο πιθανά θεωρείτε τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Οι εκλογές δεν είναι σεναριακή υπόθεση. Αντιθέτως, είναι ζωτική ανάγκη για να αναστραφεί η καθοδική πορεία του τόπου και της ελληνικής οικονομίας. Εξού και είναι αυτονόητο αίτημα η προσφυγή στις κάλπες.
ΠΗΓΗ: freesunday.gr