Κάλεσμα στον κόσμο να σπεύσει να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία για τους δασικούς χάρτες απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Σε συνέντευξή του στην «ΥΧ», διευκρινίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί περαιτέρω χρόνος, πέραν ολίγων ημερών του Σεπτέμβρη, λόγω νομοτεχνικών βελτιώσεων και επισημαίνει πως έρχονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση και για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών (Natura 2000). Υποστηρίζει πως η ιστορία με τους δασικούς χάρτες ανέδειξε ζητήματα μικροδιαπλοκής και παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, σημειώνει πως έρχονται ρυθμίσεις για την καλύτερη διαχείριση του δάσους ως κομμάτι του πρωτογενούς τομέα ενώ προαναγγέλλει έργα για τη διαχείριση αποβλήτων ως το 2020, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα των δασικών χαρτών ταλανίζει χρόνια την ελληνική κοινωνία. Θα δοθεί νέα παράταση και, αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;
Η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρείται εξαιτίας της επιλογής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να μην προχωρήσουν στη σύνταξη των δασικών χαρτών εδώ και 40 χρόνια, όπως όριζε το Σύνταγμα. Εμείς, από τον Γενάρη έχουμε αναρτήσει δασικούς χάρτες για το 35% της χώρας, έχουμε νομοθετήσει και δημιουργήσει πολυάριθμα εργαλεία, που εξυπηρετούν τον πολίτη και διασφαλίζουν τα δικαιώματά του και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην κύρωσή τους και στην ανάρτηση, το φθινόπωρο, ενός ακόμα τμήματος, 17% της επικράτειας, για το οποίο υπάρχουν χάρτες. Έχουμε ήδη 8 μήνες ανάρτηση χαρτών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη παράταση, έχει δοθεί επαρκές περιθώριο για τη χρήση των νομοθετικών εργαλείων. Είναι να κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, αλλά δεν θα επηρεάσουν την ανάρτηση πάνω από 7-10 ημέρες. Ας μην καθυστερούν, λοιπόν, όσοι ενδιαφέρονται.
Τι προβλέπεται για όσους είναι άνεργοι, απλήρωτοι, συνταξιούχοι αγρότες ή μικροί επαγγελματίες αγρότες, έχουν χωράφια στην κατοχή τους αλλά είναι σε οικονομική δυσχέρεια για τα παράβολα;
Έχουμε ήδη προβλέψει αυτό το πρόβλημα και έχουμε προχωρήσει από την άνοιξη σε γενναίες μειώσεις, που φτάνουν και το 80% για τις αντιρρήσεις, ενώ έως 83% μειώσαμε το κόστος παραχώρησης κυριότητας και αλλαγής χρήσης, δηλαδή τα ποσά που χρειάζεται να πληρώσει ο γεωργός. Αυτό, δε, το ποσό, δεν προκαταβάλλεται, αλλά επιλέξαμε να ρυθμιστεί σε 100 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια, ώστε να μην έχει πρόβλημα κανείς οικονομικά αδύναμος.
Υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους δεν έχουν ανταποκριθεί;
Με την έκδοση διαφόρων διατάξεων που κάναμε το προηγούμενο διάστημα και σε συνεδριάσεις που συμμετείχαμε με την ΚΕΔΕ, καταφέραμε σήμερα να υπάρχουν μόλις 9 δήμοι στους 120 (της παρούσας ανάρτησης), που δεν έχουν περάσει τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες, σε σχέση με τους 84 που δεν το είχαν κάνει κατά την έναρξη των αναρτήσεων. Αυτή τη βδομάδα, τους καλέσαμε μέσω δελτίου τύπου να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να αναρτήσουν άμεσα τα παραπάνω όρια. Είναι απαραίτητος όρος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, που έχουν εκτάσεις στα όρια αυτών των ΟΤΑ.
Το ζήτημα των δασικών χαρτών ανέδειξε ξανά παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου και γραφειοκρατία. Καθώς έρχεται νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τι αλλάζει και στο υπουργείο Περιβάλλοντος;
Η καθοριστική απόφαση της κυβέρνησής μας να προχωρήσει το έργο των δασικών χαρτών, ανέδειξε όντως τις παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου όλα τα προηγούμενα χρόνια και απέδειξε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων στη διαχείριση του χώρου. Έτσι, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες χωρίς Κτηματολόγιο, έχει ανασταλεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας, ενώ η προηγούμενη κατάσταση επέτρεψε τη μικροδιαπλοκή και εμπορευματοποίηση του δάσους, τοπικά ρουσφέτια από κομματάρχες και δημοσίους υπαλλήλους, που έκαναν τα «στραβά μάτια» σε παραβάσεις. Με την πρόθεσή μας, όμως, να ολοκληρώσουμε τους δασικούς χάρτες, αναλαμβάνουμε να επιλύσουμε διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον περιβαλλοντικό χώρο:
α) Κατ’ αρχάς, να δούμε κατάματα το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων και να το επιλύσουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα.
β) Δεύτερον, να κωδικοποιήσουμε την περιβαλλοντική και τη δασική νομοθεσία.
γ) Τέλος, να εκπονήσουμε, επιτέλους, διαχειριστικές μελέτες για τα δάση μας, οι οποίες θα επιφέρουν και την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, μέσω της αειφορικής εκμετάλλευσης των δασικών προϊόντων.
Όλα αυτά, θα συμβάλουν στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη.
Πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται τελικά η ιστορία με τους δασικούς χάρτες και ποιες είναι οι επόμενες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, πέραν των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα;
Ο στόχος του υπουργείου μας είναι το 2019 να υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες σε όλη τη χώρα. Ήδη, όπως ανέφερα, ετοιμάζουμε την ανάρτηση του 17% της χώρας, ενώ μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου τρέχει η προκήρυξη της κατάρτισης των νέων δασικών χαρτών στο υπόλοιπο της χώρας. Εντός του 2017 θα έχουμε δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση και για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών (Natura 2000), ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην προώθηση των έργων διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, που αντιστοιχούν, για την περίοδο έως το 2020, σε προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.