Σαφώς ανοδική είναι η τάση στην εγχώρια αγορά για την τιµή που καρπώνεται ο παραγωγός στο λεµόνι. Πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda, από καθαρά παραγωγικές περιοχές, όπως του Αιγίου, της Κορινθίας και της Λακωνίας αναφέρουν, ότι οι µεγάλοι έµποροι, που καθορίζουν εν πολλοίς και την αγορά προτίθενται σχετικά άµεσα να πληρώσουν το «κάτι παραπάνω».
Οι τιµές στο λεµόνι επέδειξαν κατά την φετινή χρονιά αξιοσηµείωτη αντοχή, µε αποτέλεσµα το ∆εκέµβριο του 2017 να κυµαίνονται µεταξύ 30 και 50 λεπτών, ανάλογα τη ζώνη παραγωγής, παρά τις αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία, την Αργεντινή κι άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
Όπως λέει µιλώντας στην Agrenda ο Κώστας ∆εληγιάννης, παραγωγός από το Αίγιο «οι τιµές στις πρώιµες ποικιλίες πέρσι ξεκίνησαν από τα 1,20 ευρώ το κιλό και φέτος από τα 70 λεπτά. Ωστόσο φέτος αν και θα περίµενε κανείς να υποχωρήσουν κάτω από τα περσινά κατώτατα επίπεδα, έχουν κρατηθεί στα επίπεδα των 34-35 λεπτών, όσον αφορά το Αίγιο», όπου την συγκέντρωση πραγµατοποιεί ο τοπικός πρωτοβάθµιος συνεταιρισµός Τεµένης.
Για το επόµενο χρονικό διάστηµα, ο συγκεκριµένος παραγωγός «βλέπει» περαιτέρω αύξηση στις τιµές, καθώς, µετά τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους είθισται, η τιµή να καταγράφεται αυξηµένη, ενώ ήδη, όπως προσθέτει, µιλώντας στην Agrenda, «υπάρχει κινητικότητα εκ µέρους των µεγάλων εµπόρων».
«Η τιµή εκκίνησε από το 1 ευρώ στο τέλος του Αυγούστου, µε την συγκοµιδή της ποικιλίας Ιντερτονάτο», αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών (ΠΕΣ) Βασίλης Καρέλης, για να προσθέσει ότι «στην συνέχεια έπεσε σταδιακά στα 30 λεπτά το κιλό αυτή την εποχή, που συγκοµίζεται η ποικιλία Μαγληνό».
Καλό συνεχίζει εν τω µεταξύ να είναι το κλίµα για την τιµή παραγωγού στην Λακωνία. Όπως εξηγεί µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Sparta Orange, «οι τιµές παραγωγού εκκίνησαν για το πρώιµο προϊόν από το 1 ευρώ το κιλό κι έπεσαν σταδιακά στα 40 – 50 λεπτά το κιλό τώρα, που µπήκε στην παραγωγή ο µεγαλύτερος όγκος».
«Μέχρι και το πρώτο πενθήµερο του Ιανουαρίου οι τιµές κυµαίνονταν στην περιοχή της Λακωνίας πέριξ των 40 µε 50 λεπτών, ενώ τάση θα είναι σαφώς ανοδική το επόµενο διάστηµα», εκτιµά ο Πέτρος Μπλέτας.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ένα ακόµα νόµο της Πελοποννήσου, την Κορινθία, αναφέρει µιλώντας στην Agrenda, ο παραγωγός Ιωάννης Γκίκας από το Σχίνο, «η τιµή που πληρωνόµαστε αγγίζει τα 50 λεπτά του ευρώ», κυµαινόµενη στα ίδια, περίπου, µε τα περσινά επίπεδα, τέτοια περίοδο.
Υπεροχή έναντι των Τούρκων στις χώρες της Βαλκανικής
Βασικός λόγος για τον οποίο οι τιµές παραγωγού στο λεµόνι επιδεικνύουν φέτος αντοχή, παρά τις καλές αποδόσεις (ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγίου στην Αχαΐα), είναι η έντονη ζήτηση από αρκετές Βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουµανία και άλλες του πρώην ανατολικού µπλοκ, σηµειώνει µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda ο Κώστας ∆εληγιάννης.
Ο ίδιος εκτιµά ότι αυτό συνέβη «γιατί η τιµή εξαγωγής στις χώρες αυτές για το ελληνικό λεµόνι ήταν ανταγωνιστική σε σχέση µε το τουρκικό, µε αποτέλεσµα να µας προτιµήσουν και λόγω της εξαιρετικής µας ποιότητας.
Μπίκας Αλέξανδρος