Προ ενός ακροατηρίου κατατοπισμένου και με ενιαία και δυναμική στάση απέναντι στα σχέδια για εγκατάσταση πυλώνων κατά μήκος του Μαλέα ήρθαν αντιμέτωποι τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, στη Νεάπολη, ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανώλης Κορωνιωτάκης, και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Ενέργειας, κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.
Οι ίδιοι επέμειναν ότι η εγκατάσταση πυλώνων από τα Μανωλαριάνικα μέχρι τους Μολάους είναι έργο “εθνικής σημασίας”, διότι έως το 2019 θα πρέπει να ηλεκτροδοτηθεί ΚΑΙ μέσω της γραμμής αυτής η Κρήτη. Κι εμφάνισαν ως “υποχώρηση” από την πλευρά τους το να προσαιγιαλωθεί το καλώδιο στη Νεάπολη και όχι στον Κόρακα ή τον Προφήτη Ηλία. Μένοντας, ωστόσο, αμετακίνητοι στην εγκατάσταση πυλώνων από τα Μανωλαριάνικα μέχρι τους Μολάους.
Δεν μπόρεσαν, πάντως, να απαντήσουν πειστικά στις ερωτήσεις γιατί δεν επιλέγεται το σενάριο που ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ πρότεινε το 2011 σε ογκώδη μελέτη του ως “βέλτιστη λύση”: δηλαδή, υποθαλάσσιο καλώδιο έως τη Μονεμβάσια και υπόγειο μέχρι τους Μολάους.
Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το γιατί υπάρχει τόσο διακριτή αντιμετώπιση της Κρήτης, όπου το αντίστοιχο καλώδιο υπογειοποιείται ΚΑΙ στα 35 χιλιόμετρα της διαδρομής.
Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στην αγωνία των επαγγελματιών της περιοχής, π.χ. των ξενοδόχων ή των μελισσοκόμων, που τόνισαν ότι οι πυλώνες θα τους καταστρέψουν (“εμείς δεν ξέρουμε από μελίσσια”, ξεκαθάρισαν…).
Δεν μπόρεσαν να πείσουν ότι το καλώδιο αυτό δεν σχετίζεται με την εγκατάσταση αιολικών “πάρκων”. Και πώς να πείσουν όταν η ίδια η ΡΑΕ στη μελέτη της σημειώνει ότι όταν γίνει το μεγάλο καλώδιο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, το “μικρό” θα αποφορτιστεί και θα δοθεί η δυνατότητα να διοχετεύεται σε αυτό το ρεύμα των βΑΠΕ (αιολικά – φωτοβολταϊκά “πάρκα”).
Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν πειστικά στο γιατί επιδεικνύεται τόσο μεγάλη ευαισθησία στο να μην γίνει σταθμός αντιστάθμισης στα Αντικύθηρα που περιβάλλονται από ζώνη Natura -γεγονός που θα επέτρεπε να γίνει υποθαλάσσιο καλώδιο έως Ελιά ή Μονεμβάσια- ενώ επιδεικνύεται τόσο μεγάλη αδιαφορία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται στον Μαλέα.
Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν πειστικά όσον αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Μονεμβασίας μέσω των πυλώνων υψηλής τάσης. Που θα “θάψουν” άπαξ και δια παντός τα σχέδια για θεσμοθέτηση του Μαλέα ως Περιφερειακού Πάρκου και Τοπίου Διεθνούς Εμβέλειας.
Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο πώς είναι δυνατόν να προκρίνονται με τόση προχειρότητα και αδιαφορία σενάρια εναερίων δικτύων σε έναν τόπο κατεστραμμένο από πυρκαγιές που πιθανότατα προκλήθηκαν από πυλώνες της ΔΕΗ…
…Ωστόσο, οι κύριοι του ΑΔΜΗΕ και του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πήραν ένα ισχυρό μήνυμα από την τοπική κοινωνία ότι τα σχέδιά τους ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
Συνεχίζουμε.
ΔΙΚΤΥΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ