Ανιχνεύονται πρώιμα οι διαταραχές επικοινωνίας;

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανίχνευση νηπίων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος έχουν αναδείξει νέα δεδομένα για την πιθανή αιτιολογία των ΔΑΔ και τη χρήση χρήσιμων εργαλείων ανίχνευσης νηπίων (screening test). Οι έρευνες επισημαίνουν ότι άτομα που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία με ΔΑΔ φαίνεται ότι παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Τα πιο σύγχρονα screening test είναι το M-CHAT ® , που στοχεύει να αναγνωρίσει νωρίς τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιήσει την ανάπτυξη.

Το M-CHAT έχει πιστοποιηθεί για ανίχνευση παιδιών ηλικίας µεταξύ 16 και 30 µηνών, για αξιολόγηση της πιθανότητας εµφάνισης ∆ιαταραχών Αυτιστικού Φάσµατος (∆ΑΦ).Το M-CHAT µπορεί να χορηγηθεί και να βαθµολογηθεί ως µέρος τηςπρογραµµατισµένης επίσκεψης στον παιδίατρο για τον προβλεπόµενο έλεγχο ανάπτυξης κάθε παιδιού (well child check-up), και µπορεί επιπλέον να χρησιµοποιηθεί από ειδικούς για εκτίµηση της πιθανότητας εµφάνισης ∆ιαταραχών Αυτιστικού Φάσµατος. Ο κύριος στόχος του M-CHAT είναι να µεγιστοποιήσει την ευαισθησία, δηλαδή να ανιχνεύει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις ∆ΑΦ γίνεται.

Γι ΄αυτό, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών, δηλαδή δεν σηµαίνει ότι όλα τα παιδιά που έχουν υψηλή βαθµολογία για εµφάνιση ∆ΑΦ, θα διαγνωστούν τελικά µε ∆ΑΦ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέµα, αναπτύχθηκε µια δοµηµένη συνέντευξη follow-up για χρήση σε συνάρτηση µε το M-CHAT.

Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ακόµα και µε τις γερωτήσεις της συνέντευξης, ένας σηµαντικός αριθµός των παιδιών Για να μπορέσουν να εντοπιστούν τα παιδιά που παρουσιάζουν αυξηµένο κίνδυνο για εµφάνιση άλλων αναπτυξιακών διαταραχών ή καθυστερήσεων και οπότε, απαιτείται αξιολόγηση για κάθε παιδί που αποτυγχάνει τον ανιχνευτικό έλεγχο.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί η Ανιχνευτική Δοκιμασία ΠΑΙΣ που αποτελεί μία νέα αναπτυξιακή δοκιμασία, η δοκιμασία «Παĩς», έρχεται για να διευκολύνει τη διαφοροδιάγνωση παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος από παιδιά με καθυστέρηση λόγου από ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια ζωής.

Στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη’’ διαθέτουμε τη Τροποποιημένη Λίστα Ελέγχου Αυτισμού , με Έλεγχο Παρακολούθησης και διαθέτουμε την μοναδική πιστοποίηση για τη χορήγηση της ανιχνευτικής δοκιμασίας παις . Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου ‘’Εξέλιξη’’ εκπαιδεύτηκε στην χορήγηση και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Η έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα!

Η Διεπιστημονική Ομάδα
Κέντρου “Εξέλιξη”
Λεωνίδου 1, Σπάρτη
Τηλ. 2731081050
www.kentro-exelixi.gr