Σημαντική ζημιά από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Ηλεία έχει υποστεί η καλλιέργεια ροδιού. Σύμφωνα με τους παραγωγούς ροδιού, η καταστροφή στον καρπό ξεπερνά το 80% της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μείνει αδιάθετη.
Όπως μας είπε ο παραγωγός Αθανάσιος Βορλόκας, ο οποίος διαθέτει ροδώνα 15 στρεμμάτων στον Κάμπο Βαρβάσαινας, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ηλιοκάψιμο στη μεγαλύτερη επιφάνεια του ροδιού, με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμο ως φρούτο. «Είμαστε σε απόγνωση, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, καθώς απαιτεί συχνό πότισμα από τον Μάιο μέχρι και τη συγκομιδή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο καρπός σπάει.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το φρούτο, λόγω της εμφάνισής του, που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι σκούρο μαύρο, δεν μπορεί να πωληθεί. Μπορεί να διατεθεί μόνο για χυμό, όμως η τιμή θα είναι πολύ χαμηλή, γύρω στα 20 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, κάτω από 60 λεπτά το κιλό, η τιμή για εμάς είναι ασύμφορη και θα μπούμε μέσα, αφού δεν καλύπτεται ούτε το κόστος καλλιέργειας», επισημαίνει ο κ. Βορλόκας.
Απευθύνει, δε, έκκληση στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, να εξετάσει κατ’ εξαίρεση το αίτημα για αποζημίωση με τροποποίηση του κανονισμού, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη κάλυψη από 35 βαθμούς και άνω. «Γνωρίζουμε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση από καύσωνα άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας, η ζημιά έγινε και με 36-37 βαθμούς Κελσίου, καθώς η θερμοκρασία αυτή ήταν συνεχής για μεγάλο διάστημα.
Με δεδομένο ότι η καταστροφή είναι μεγάλη, απευθύνουμε έκκληση στον ΕΛΓΑ για κατ’ εξαίρεση αποζημίωσή μας. Αν δε γίνει αυτό, πολύ φοβάμαι ότι πολλοί παραγωγοί της Ηλείας θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ύπαιθρος