Συνεδρίασε σήμερα 30 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:
1. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων Αρχών με αρμοδιότητες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
Σημειώνεται ότι κατά την σύσταση της ΕΑΑΔΗΣΥ (2011), στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία ενιαία ανεξάρτητη Αρχή για όλα τα θέματα δημοσίων συμβάσεων, στην οποία επρόκειτο να ανατεθεί και η εξέταση των προδικαστικών προσφυγών στο πλαίσιο ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. Με την προτεινόμενη ενοποίηση επανερχόμαστε στο αρχικό σχήμα από το οποίο απέκλινε η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιουργώντας μία δεύτερη Αρχή, την ΑΕΠΠ, δηλαδή την ενιαία αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις από μία ανεξάρτητη Αρχή.
Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας της ΑΕΠΠ έχει αυξηθεί δυσανάλογα σε σχέση με αυτόν της ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία (ΕΑΑΔΗΣΥ) παρόλ’ αυτά διαθέτει υψηλού επιπέδου προσωπικό και «τεχνογνωσία» τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου σχήματος, το οποίο θα έχει αποτελεσματικότερη και πιο ορθολογική δομή.
Προτείνεται ένα οργανωτικό σχήμα που α) είναι το πιο λιτό δημοσιονομικά και β) είναι το απολύτως απαραίτητο για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας και των δύο ενοποιούμενων αρχών. Στο πλαίσιο αυτό διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας του ειδικού επιστημονικού και λοιπού διοικητικού προσωπικού των ενοποιούμενων Αρχών, καθώς και το ήδη υπηρετούν προσωπικό.
Έχοντας υπόψη την αρμοδιότητα της ΑΕΠΠ σε εκκρεμείς διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων και την ανάγκη απρόσκοπτης προόδου των διαδικασιών αυτών και τήρησης συγκεκριμένων προθεσμιών (όπως επιβάλλεται και από τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ), επελέγη η διατήρηση του σχήματος λειτουργίας της νέας ενιαίας αρχής, εντός του πλαισίου του ν. 4412/2016, που είναι πλέον το ενιαίο κύριο νομοθέτημα για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης το ζήτημα της ανάθεσης (και εκτέλεσης) των δημοσίων συμβάσεων αποκτά μείζονα σημασία για την υλοποίηση των δράσεων που θα ενταχθούν στην χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για: Επιτάχυνση των διαδικασιών, ενόψει των ασφυκτικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των κανόνων του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, κατά την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.
2. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασαν νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: α) Αναπτυξιακός νόμος: Ελλάδα 2.0, β)Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1.
α)Ο Αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0 θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/16 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων και θα αποτελεί, για τα επόμενα χρόνια, το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ενόψει σημαντικών αλλαγών που επίκεινται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την εισαγωγή του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, τη θέση σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις κατευθύνσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία, όπως έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0 εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0. ακολουθώντας τη χάραξη των νέων αναπτυξιακών στόχων και πολιτικών επιχειρεί να συμπεριλάβει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον επενδυτικό τομέα προκειμένου να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό και σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση σημαντικών και σύγχρονης μορφής επενδύσεων στη χώρα μας. Ένα πλαίσιο το οποίο να προωθεί, να προσελκύει και να διευκολύνει την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αξιοποίηση των νέων καθεστώτων ενίσχυσης από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας Και βέβαια να συμβάλει, συνδυαστικά με τις λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων, στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν πέραν της γενικής επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων, τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, και γενικότερα την αύξηση του επενδυτικού κεφαλαίου της οικονομίας παράλληλα με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο.
β) Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1 αποβλέπει στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό με γνώμονα τις εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία. Στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
-Η διασφάλιση της ενιαίας εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού στην Ευρώπη.
-Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ποιότητας του προσωπικού της.
-Ο εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού σύμφωνα με τις εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία.
– Η προώθηση της προστασίας των δικαιωμάτων των μερών επί των διαδικασιών ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
-Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Οι βασικές τροποποιήσεις που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1 είναι:
-Η αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών επιχειρήσεων οι οποίες κατέχουν θέση ισχύος σε ένα οικοσύστημα που συγκροτείται από τρίτες ανεξάρτητες επιχειρήσεις και το οποίο είναι δομικής σημασίας για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα.
-Η ανεξαρτησία των μελών της ΕΑ και της ΓΔΑ: Βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ΕΑ και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της –εναρμόνιση με τις απαιτήσεις ανεξαρτησίας του άρθρου 4 της Οδηγίας 2019/1.
-Ο πειθαρχικός έλεγχος και η πειθαρχική διαδικασία: Επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός των ήδη προβλεπόμενων διατάξεων με στόχο την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις ανεξαρτησίας του άρθρου 4 της Οδηγίας 2019/1.
-Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών: Επέκταση του θεσμού της διευθέτησης και σε άλλες περιπτώσεις παραβάσεων (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και κάθετες συμπράξεις).
-Το πρόγραμμα επιείκειας: Διασφάλιση ορθής και πλήρους μεταφορά της Οδηγίας 2019/1 με δεσμευτική ισχύ διατάξεων με την εισαγωγή στο νόμο.
-Η αμοιβαία συνδρομή: Εισαγωγή κανόνων για διεύρυνση της στενής συνεργασία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού.
-Οι κανόνες παραγραφής: Δυνατότητα ΕΑ για διαπίστωση παράβασης στο παρελθόν.
Οι βασικές τροποποιήσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού είναι:
-Αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών επιχειρήσεων οι οποίες κατέχουν θέση ισχύος σε ένα οικοσύστημα που συγκροτείται από τρίτες ανεξάρτητες επιχειρήσεις και το οποίο είναι δομικής σημασίας για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα.
-Ενίσχυση των εξουσιών έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Μέσω χαρτογράφησης των αγορών, συλλογής πληροφοριών σε οποιαδήποτε ψηφιακή μορφή.
-Αλγόριθμοι και δίκαιο ανταγωνισμού: Δίνεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η δυνατότητα διενέργειας έρευνας σε μεθόδους διαμόρφωσης εμπορικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων αλγοριθμικών μεθόδων.
-Προσωπικά δεδομένα: Αναγνωρίζεται ως σύννομη η επεξεργασία που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των καθηκόντων της Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και αναγνωρίζεται από το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
-Επιστολή μη ανάληψης δράσης: Ενισχύεται η νομική ασφάλεια των επιχειρήσεων με σκοπό να περιοριστεί το ρυθμιστικό ρίσκο των επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
3. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε νομοσχέδιο για τη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Με το νομοσχέδιο προωθείται μία συνολική μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων, αλλά και τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας. Στο επίπεδο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναβαθμίζεται ο επιτελικός σχεδιασμός, εξορθολογικοποιούνται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων, επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων, ενισχύεται η δυνατότητα συνεργασίας, καθώς και η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών. Περαιτέρω, αναμορφώνεται ριζικά η αστυνομική εκπαίδευση. Τέλος, η προτεινόμενη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εναρμονίζεται με τις σχετικές προβλέψεις του ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος.
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:
– Η έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην εκπόνηση πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας, καθώς και στο συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας.
-Η αλλαγή της δομής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με έμφαση στον Επιτελικό Σχεδιασμό, στον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων και στην κεντρική διαχείριση μέσων, υποδομών, δικτύων και ανθρωπίνου δυναμικού.
-Η προσαρμογή στις νέες τάσεις της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας με τη δημιουργία νέων δομών.
-Η έμφαση στην ευελιξία, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων.
-Η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων.
-Η ενίσχυση της αυτοτέλειας και η αναδιοργάνωση της δομής και της λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας με αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, έμφαση στην ποιότητα και διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.
-Η έμφαση στη Δία Βίου Μάθηση και στη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.
4. Ύστερα από ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.
Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση-κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου πάρκου δημόσιας διοίκησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το προτεινόμενο έργο αφορά στη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα Υπουργείων και δημοσίων οργανισμών σε έναν ενιαίο χώρο και τη δημιουργία πάρκου πρασίνου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού με εκτιμώμενο άμεσο δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ σε διάστημα τριάντα ετών.
Το νέο κυβερνητικό πάρκο θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση. Θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, στη πρόσβαση ΑμεΑ, στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών στρατηγικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2 με την χρήση των Μ.Μ.Μ.. Επίσης, θα συμβάλλει στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με τη δημιουργία πάρκου πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων 116 στρεμμάτων και την ανάπτυξη νέων χώρων πολιτισμού 2.500 τ.μ..
5. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Μετανάστευσης 2021-2027.
6. Ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2021-2030.
Το Πρόγραμμα υιοθετεί:
-Την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων σε νέα ρεύματα αποβλήτων (κλωστοϋφαντουργικά, ογκώδη, έπιπλα).
-Τη νέα νομοθεσία για τα πλαστικά μιας χρήσης.
-Τις νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες 851/2018 και 852/2018.
-Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (2020-2023).
-Το νέο σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία.
Βασικά οριζόντια μέτρα που προβλέπει είναι:
-Καθορισμός κινήτρων και αντικινήτρων, οικονομικών ή μη, για τους παραγωγούς αποβλήτων, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους Ο.Τ.Α., όπως το Τέλος Ταφής και το «Πληρώνω όσο Πετάω».
-Προώθηση κέντρων επαναχρησιμοποίησης υλικών, με υποχρέωση δημιουργίας τους για Ο.Τ.Α. και ΦΟΔΣΑ.
-Προώθηση και υιοθέτηση Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
-Διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που απευθύνονται στο ευρύ κοινό με επιτυχημένα παραδείγματα προγραμμάτων πρόληψης. Θα απευθύνονται κυρίως σε τρεις βασικές ομάδες χρηστών (καταναλωτές/ νοικοκυριά, εμπόριο και βιομηχανία).
Επίσης το Πρόγραμμα προβλέπει:
-Για τα απόβλητα τροφίμων : Μείωση κατά 30% των κατά κεφαλήν αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2018.
-Για το χαρτί-χαρτόνι: Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού και ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης.
-Για τα υλικά-απόβλητα συσκευασίας: Πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων συσκευασίας και εξάλειψη ή ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συσκευασιών. Αύξηση του ποσοστού επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών που διατίθενται στην αγορά.
-Για τα πλαστικά μιας χρήσης: Μείωση της κατανάλωσης κατά 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026, σε σχέση με το 2022.
-Για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς: Μείωση της κατανάλωσης χρήσης πλαστικών σακουλών και προώθηση των επαναχρησιμοποιήσιμων.
-Για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού: Υλοποίηση στην πράξη του δικαιώματος στην επισκευή, στην αναβάθμιση, μέσω της επιδιόρθωσης και επαναχρησιμοποίησης του ηλεκτρικού/ ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΗΗΕ).
-Για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα: Πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προώθηση βιώσιμων προϊόντων.
-Για τα έπιπλα: Πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων επίπλων, και προώθηση βιώσιμων και κυκλικά επίπλων.
-Για τα βιομηχανικά απόβλητα: Πρόληψη και συνεπακόλουθη μείωση λειτουργικού κόστους λόγω εξοικονόμησης πρώτων υλών και πόρων για την αποθήκευση, επεξεργασία, διάθεση των αποβλήτων.
Για τα απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ): Μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων στη χώρα και μετάβαση του κατασκευαστικού κλάδου προς την κυκλική διαχείριση πόρων και αποβλήτων.
7. α) Επιλογή Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Πλήρωση θέσης Έλληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρα, την επιλογή του Συμβούλου Επικρατείας κ. Σπυρίδωνα-Κωνσταντίνου Μαρκάτη, ως Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, επέλεξε ως υποψήφιο για την πλήρωση της θέσης του Έλληνα Δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κενώθηκε μετά τον διορισμό του Δ. Γρατσία στη θέση Δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευγενία Πρεβεδούρου.
8. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος παρουσίασε τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου και ειδικότερα: α) Παρουσίαση απολογισμού α’ εξαμήνου 2021, β) Έγκριση στόχων 2022, γ) Έγκριση αναθεωρήσεων Ενοποιημένου Σχεδίου Δράσης
–Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»: 8,4 εκ εμβολιασμοί, (4,8 εκ με 1η δόση και 3,7 εκ με ολοκληρωμένο εμβολιασμό), 1.526 εμβολιαστικά κέντρα, περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι.
-Το emvolio.gov.gr παρέχει: Τεχνική υλοποίηση αποφάσεων Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών. Προγραμματισμό και διαχείριση ραντεβού μέσω online πλατφορμών και με τη χρήση αλγορίθμων. Έκδοση Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Η χώρας μας υλοποιεί ήδη το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού στη βάση της ελληνικής Πρωτοβουλίας.
-Εμβολιασμοί σε νησιά: «Γαλάζια Ελευθερία» Επιτυχής διευθέτηση ειδικών θεμάτων εφοδιαστικής αλυσίδας (συνθήκες μεταφοράς). Σε 69 νησιά έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και με τις 2 δόσεις. Σε 19 νησιά εντατικοποιείται το πρόγραμμα με πρόσθετες γραμμές εμβολιασμών.
– Εμβολιασμοί σε δομές κοινωνικής φροντίδας και σε ειδικές ομάδες (φυλακές, δομές αιτούντων άσυλο, Ρομά).
-Mega Centers σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Πάτρα.
Επιχείρηση «Ελευθερία»-Συγκριτικά στοιχεία
-Ρυθμός εμβολιασμού δόσεις/ 100 κατοίκους: 7η καλύτερη θέση στην Ε.E..
-Ποσοστό πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό: 7η καλύτερη θέση στην Ε.E. (37,0%).
Διαχείριση πανδημίας: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων:
-18% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
-10η καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-28% κάτω από το μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτοδιαγνωστικά τέστ – Επιδημιολογικοί δείκτες
-33,5 εκ. self tests.
-4,4 εκ πολίτες.
-10.349 φαρμακεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
-πάνω από 35.000 θετικά κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν.
-37% στο σύνολο των θετικών κρουσμάτων οφείλονταν στα δωρεάν self tests τον Μάιο και 57% τον Ιούνιο.
-75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων.
-64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας.
– 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών.
-69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.
–Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:
1.Σημαντική αύξηση δαπανών για την υγεία (% Α.Ε.Π.) και το πρώτο εξάμηνο 2021.
2.Διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους για ένα έτος, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας.
3.Περίπου 1.000 κλίνες Μ.Ε.Θ. COVID-19 διαθέσιμες (σε σύνολο 1.542).
4.Πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για την προσωρινή στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στις ειδικότητες αιχμής και επιστράτευση όπου απαιτήθηκε για την κάλυψη όλων των κενών.
5.Ειδικά πρωτόκολλα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς και των περισσοτέρων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
6.Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης (self test) σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, μαθητές.
7.Λειτουργίες πλατφορμών δήλωσης self test και έκδοσης βεβαιώσεων εμβολιασμού.
8.Θέσπιση προσωρινού ΑΜΚΑ για αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ προκειμένου να εμβολιαστούν.
–Σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων:
1.Επτά (7) κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής: Συνολικά έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί 8,26 δισ. ευρώ σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (2,7 δισ. ευρώ εντός του 2021).
2.Αναστολή υποχρέωσης καταβολής μισθωμάτων κατά τους μήνες της έξαρσης του COVID-19 για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια, εκτιμώμενου ύψους 670 εκατ. ευρώ εντός του 2021.
3.Πρόγραμμα Γέφυρα Ι για την επιδότηση δανείων κύριας κατοικίας πληγέντων κορονοϊού: Έχουν επιδοτηθεί 117.545 μέχρι το τέλος Μαΐου 2021, με το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί να ανέρχεται στα 142 εκατ. ευρώ.
4.Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια πληγέντων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για το 2021. Έχουν υποβληθεί 41.437 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέχρι το τέλος Μαΐου 2021.
5.Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού κόστους περίπου 300 εκατ. ευρώ για το 2021.
6.Κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, με κόστος 1,05 δισ. ευρώ για το 2021.
7.Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση, των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, με κόστος 1,59 δισ. ευρώ για το 2021.
8.Αποζημίωση ειδικού σκοπού και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, με κόστος 595 εκατ. ευρώ, από τις οποίες ωφελούνται περισσότεροι από 500.000 δικαιούχοι.
9.Κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών (συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις), ύψους 250 εκατ. ευρώ για το 2021.
10.Παράταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας κατά 2 μήνες, με κόστος 151 εκατ. ευρώ για το 2021.
11.Επιχορήγηση ΜμΕ του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη /αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
12.Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ και 420 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
13.Στήριξη στις επιχειρήσεις Πολιτισμού με τη μορφή κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου και μειωμένου Φ.Π.Α..
14.Διανομή κατ’ οίκον διδακτικών συγγραμμάτων Α.Ε.Ι. με μεγαλύτερη συμμετοχή από το 2020.
15.Διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που κατέστησαν δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.
16.Μείωση για το 2021 της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 70%.
17.Επέκταση της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
18.Αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και για το 2022.
19.Παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τις απολεσθείσες φορολογικές ρυθμίσεις.
–Σε ό,τι αφορά την πορεία ρυθμιστικού έργου και προγραμματισμού:
46 Νομοσχέδια και Κυρώσεις συμβάσεων.
34 Νόμοι.
12 Κυρώσεις Συμβάσεων.
5 Νόμοι Εναρμόνισης/Εφαρμογής Ενωσιακού Δικαίου.
8 Νόμοι με Οικονομικό/ Αναπτυξιακό Περιεχόμενο.
9 Νόμοι με Θεσμική Διάσταση.
8 Νόμοι για τη Μεταρρύθμιση/ Εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.
8 Νόμοι με Κοινωνικό Πρόσημο.
–Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη κεντρικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών:
1.Ψηφίστηκε ο νόμος για την προστασία της εργασίας.
2.Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες (αναλογιστική μελέτη, μελέτη μακροοικονομικών επιπτώσεων και μελέτη βιωσιμότητας του χρέους). Προχωράμε σε διαβούλευση και ψήφιση εντός του καλοκαιριού.
3.Ψηφίστηκε και έχει τεθεί σε ισχύ στο σύνολό του ο ενιαίος πτωχευτικός κώδικας (Ν.4738/2020), ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και για τα φυσικά πρόσωπα, εκσυγχρονίζει και απλουστεύει το θεσμικό πλαίσιο και επιταχύνει/ψηφιοποιεί τις διαδικασίες.
4.Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης και η Ψηφιοποίηση διαδικασιών: (δικαστικές αποφάσεις, Ποινικό Μητρώο). Ενισχύουμε το θεσμό της πιλοτικής δίκης και διαμεσολάβησης. Θεσμοθέτηση νέου κλάδου δικαστικών υπαλλήλων (αποφοίτων Νομικής) με τον οικείο Κώδικα και αντικείμενο την επικουρία των δικαστών. Νέο λειτουργικό πλαίσιο Εθνικής Σχολής Δικαστών.
5.Ψηφίστηκε ο Ν. 4763/2020 «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης».
6.Ψηφίστηκε ο Ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις»: Η αξιολόγηση σχολικών μονάδων έχει εκκινήσει και αναμένεται ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως 31.08 (βάσει της σχετικής ΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
7.Προχωράμε με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.
8.Ψηφίστηκε ο νόμος 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».
9.Ψηφίστηκε ο νόμος 4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων» και υιοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις περιόδου 2021-2025.
10.Ψηφίστηκε ο ν.4765/2021 περί εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων και ενίσχυση του ΑΣΕΠ.
11.Σήμερα η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη «gov.gr» παρέχει 1.174 υπηρεσίες. Διαθέσιμη και εφαρμογή για κινητό.
12. Προχωράμε στην ψήφιση του νόμου για την ΕΚΑΠΥ και βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας της μεγάλης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
–Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της Ανάπτυξης και τη βελτίωση του Μακροοικονομικού περιβάλλοντος:
1.Κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και έγκριση του ανάμεσα στα πρώτα 3 σχέδια. Πανηγυρική παρουσίασή του στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
2.Θετική αξιολόγηση της χώρας στην 9η και 10η έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Έγκριση εκταμίευσης δόσης 728 εκατ. ευρώ.
3.Πρόωρη επιπρόσθετη αποπληρωμή δανείων προς το Δ.Ν.Τ. (αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ από συνολικά 5 δισ. ευρώ).
4.Κατά το 1ο τρίμηνο του 2021, παρατηρείται ηπιότερη μείωση του Α.Ε.Π. (-2,3%) σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ η χώρα βαίνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.
5.Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2ου σχεδίου ΕΣΠΑ 2021-2027. Δεύτερη η Ελλάδα στην Ευρώπη ως προς την απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ και πρώτη στα προγράμματα ΕΤΠΑ, Ε.Κ.Τ..
6.Επιτυχημένη υλοποίηση του δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη πρόσβαση της χώρας στις Αγορές και τη μείωση του κόστους δανεισμού και του «spread» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ (οι περισσότερες που έχει προσελκύσει ποτέ η Ελληνική Δημοκρατία για τέτοια έκδοση).
7. Βελτίωση κατά 3 θέσεις της κατάταξης της χώρας στο δείκτη διεθνούς ανταγωνιστικότητας και συνολικά κατά 12 θέσεις εντός της διετίας.
8.Μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα οποία είναι εγκατεστημένα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων/Μεταναστών.
9.Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μέσω της επιτυχημένης υλοποίησης του Σχεδίου «Ηρακλής» και την επέκταση του επιτυχημένου αυτού σχήματος για άλλους 18 μήνες.
10.Θέσπιση νομικού πλαισίου για την ωρίμανση και ανάθεση εκτέλεσης δημοσίων έργων στρατηγικής σημασίας.
11.Συντονισμός, στρατηγικός σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων με στόχο την καίρια βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της βαθμολογίας της χώρας κατά τουλάχιστον 6 βαθμούς στον δείκτη «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας έως το 2022 όταν μεταξύ 2014 και 2019 η βαθμολογία της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 2,8 βαθμούς.
12.Έναρξη ισχύος του Ενιαίου Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και για τα φυσικά πρόσωπα, εκσυγχρονίζει και απλουστεύει το θεσμικό πλαίσιο και επιταχύνει/ψηφιοποιεί τις διαδικασίες. Από την πλήρη έναρξη του νόμου την 1η Ιουνίου υποβάλλονται περίπου 1.300 αιτήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, γεγονός που υποδεικνύει τη θετική ανταπόκριση.
13.Συμφωνία Χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών, την πολιτική προστασία, την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδίως, δράσεις προστασίας του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, καθώς και έργα ενίσχυσης των περιβαλλοντικών υποδομών και ψηφιακής σύγκλισης.
14.Κατανομή ποσού συνολικού ύψους 24,3 εκατ. ευρώ από τους Κ.Α.Π. σε 89 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας για επενδυτικές δραστηριότητες και έργα.
15.Θέσπιση κινήτρων με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών που επιλέγουν να φορολογηθούν στην Ελλάδα.
16.Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 24% σε 22% και της προκαταβολής φόρου από 100% στο 80% από το 2022.
17.Θέση σε ισχύ των φορολογικών κινήτρων για τους Επενδυτικούς Αγγέλους (angel investors).
18.Επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην επικράτεια και χωρική επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
19.Ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με τη συμμετοχή 1.968 εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο εξυγίανσής τους.
20.Νόμος για την απλούστευση πλαισίου άσκησης πλήθους οικονομικών δραστηριοτήτων και δεύτερος νομός εισάγεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
21.Συμφωνία μέσω επιτυχημένης διαμεσολάβησης του ΥΠΑΑΤ μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος μετά από σχεδόν μία πενταετία.
22.Υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης με 10/11 Περιφέρειες της χώρας.
23.Νομοθετική ρύθμιση για τη μετάκληση εργατών γης προκειμένου να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες σε περιόδους αιχμής.
24.Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων αναδρομικής υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ οι οποίες διαμορφώνονται στα 9,01 ευρώ/MWh για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και για τους αγρότες. CHECK YΠΕΝ.
–Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις-αποκρατικοποιήσεις:
1.Ελληνικό: Κύρωση της Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού και έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, όπως επίσης και Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων. Και Συνυπογραφή από το Ελληνικό Δημόσιο της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (Σ.Α.Μ.) της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».Υπογραφή σύμβασης για μεταφορά μετοχών.
2.Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για το πεντάστερο ξενοδοχείο και τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα Αστέρια Γλυφάδας.
3.Νέα επενδυτική συμφωνία του Ελληνικού δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός ELDORADO GOLD για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
4.Δημιουργία ειδικού Τμήματος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ταχεία χορήγηση (fast track) αδειών διαμονής επενδυτών σε πολίτες τρίτων χωρών.
5.Υποβολή δεσμευτικών προσφορών από δύο σχήματα για την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό.
6.Υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σε ισραηλινή κοινοπραξία μετά από χρόνια αδράνειας.
7.Συγκρότηση Κυβερνητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
8.Έγκριση έργων από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ύψους 2,555 δισ. ευρώ.
9.Παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στο πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ.
10.Έγκριση από τη Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έργων συνολικού προϋπολογισμού 743 εκατ. ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων στην κατασκευή 7 νέων και την ανακατασκευή 5 υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη και σε σχολικές μονάδες.
11.Επιλογή των υποψήφιων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Επίσης, αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
12.Σε εξέλιξη βρίσκεται η Β’ Φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.
13.Στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών πέρασαν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ.
14.Επένδυση Pfizer στη Θεσσαλονίκη: Το συνολικό κόστος επένδυσης πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργούνται 700 θέσεις εργασίας.
15.Δημιουργία Ελληνικού γραφείου (Αθήνα) για την AMAZON AWS.
16.Εγκρίθηκε το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
–Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα και τη βελτίωση των υποδομών:
1.Παρουσιάστηκε το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ. Ήδη κατατέθηκε προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δισ. ευρώ.
2.Ολοκλήρωση Διαγωνισμού και υπογραφή σύμβασης για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ.
3.Επέκταση της γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ προς Γλυφάδα: Κλείδωσε η χωροθεσία για συνολικά τρεις σταθμούς (Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα).
4.Έγκριση από Ε.Ε. χρηματοδότησης ύψους 442 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (E65) Τρίκαλα -Εγνατία.
5.Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (κάλυψη ⅓ ενεργειακών αναγκών του νησιού).
6.Επιτάχυνση των ενεργειών για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι με σύσταση σχετικής Κυβερνητικής Επιτροπής.
7.Ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης στα 14 αεροδρόμια εκμετάλλευσης FRAPORT τα οποία ολοκληρώθηκαν τρεις μήνες νωρίτερα και κόστισαν 440 εκατ. ευρώ.
8.Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την απόκτηση από τον ΟΑΣΑ, μέσω leasing, των 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων.
9.Θεσπίστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κατάρτιση Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
10.Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο της Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας.
11.Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η υλοποίηση των έργων κατασκευής του Συγκροτήματος του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.
12.Συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΕΡΓΟΣΕ για την προώθηση έξι μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν τα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
13.Από το Τατόι εκκινούν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης του εναερίου Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
–Σε ό,τι αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος – Πράσινη οικονομία:
1.Το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου γίνεται η Aστυπάλαια μέσω συνεργασίας με τη Volkswagen, σύντομα θα κινούνται μόνο ηλεκτρικά οχήματα.
2.Έναρξη εργασιών για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» με ΣΔΙΤ και λήψη απόφασης για τη δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και θα εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 πολίτες.
3.Ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Ηλεία, η οποία μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου, θα παράγει έως και 5.100 MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών. Δημοπρατήθηκε επίσης η αντίστοιχη μονάδα του Αγρινίου.
4.Μείωση του προστίμου, που επιβαρύνει τη χώρα, για ακόμη 10 από τις παράνομες χωματερές. Συνολικά η Κυβέρνηση έχει επιτύχει μείωση του προστίμου κατά 23%.
5.Έγκριση του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» ισχύος 470,4 MW.
6.«Πράσινη» συμμαχία Δ.Ε.Η.-RWE για ανάπτυξη έργων ισχύος συνολικά έως 2 GW.
7. Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW της Δ.Ε.Η. στη Δ. Μακεδονία.
8.Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», έγκριση 26.275 αιτήσεων με τον συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό να υπερβαίνει τα 679 εκατ. ευρώ.
9. Εγκρίθηκε η έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης του δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος και μετατροπής του σε κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
10.Τέθηκε εκτός λειτουργίας το παλαιότερο εν ζωή εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (Καρδία ΙV). Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών με πόρους ύψους 800 εκατ. ευρώ. Από αυτά περί τα 450 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από τους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.
11.Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής.
–Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία του Κράτους:
1.Νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση ο οποίος διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. και διορθώνει αστοχίες του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου.
2.Αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής περιόδου 2021-2025.
3.Εισαγωγή Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο Τομέα και Συμβούλου Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση.
4.Νόμος για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.
5.Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, με σειρά ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.
6.Δημιουργία για πρώτη φορά ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στον Δημόσιο Τομέα.
7.Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών στο οποίο έχουν, ήδη, ενταχθεί περισσότερες από 600 διαδικασίες.
8.Παρουσίαση του project MINISTRY PARK στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ που διασφαλίζει βελτιωμένες υποδομές και συνέργειες για 9 Υπουργεία, και σημαντικές εξοικονομήσεις για το Δημόσιο.
9.Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασίας κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας: Διενέργεια, για πρώτη φορά, εξετάσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.
10.Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή (ΣΕΠΕ) «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
11.Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής με πρόεδρο την καθηγήτρια Βιοηθικής, Έφη Βαγενά.
12.Εκκίνηση εφαρμογής του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.). με πρώτη εφαρμογή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
13.Νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων που απαντώνται σε σύγχρονα δικαστικά συστήματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του κύρους της Δικαιοσύνης.
14.Λειτουργία στα Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης Ειδικών Τμημάτων στα οποία εκδικάζονται υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα.
15.Εκπόνηση και νομοθέτηση για πρώτη φορά «Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο νησιωτικό χώρο».
16.Νέο Μισθολόγιο και Βαθμολόγιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της σημαντικής μεταρρύθμισης στη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού της ΑΑΔΕ.
17.Συνέχιση με ταχείς ρυθμούς της Λογιστικής μεταρρύθμισης.
–Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό Κράτος – Βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους και της καθημερινότητας των πολιτών με τη βοήθεια της τεχνολογίας:
1.Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) ξεπέρασε τις 1.170 υπηρεσίες και τα 109 εκ. συναλλαγές.
2.Τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία για την χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους μισθωτούς ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-EΦΚΑ.
3.Ολοκλήρωση της Πλατφόρμας διάθεσης στοιχείων πιστοποίησης πολιτών προς επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, τηλ. παρόχους) «Know your Customer», ώστε να καταργηθεί η ανάγκη προσκόμισης δικαιολογητικών από τους πολίτες.
4.Περισσότεροι από το 60% των Δήμων της χώρας έχουν ενταχθεί στο myKEPlive. Υπηρεσίες, μέσω βιντεοκλήσης, παρέχουν 249 ΚΕΠ σε 201 Δήμους, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 56.000 ραντεβού.
5.Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα apodimoi.ypes.gr για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές, από τον τόπο κατοικίας τους.
6.Σε λειτουργία η εφαρμογή ΟΑΕΔapp (περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets). Εμπλουτισμός της πλατφόρμας myOAEDlive με νέες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα προγραμματισμού ψηφιακών ραντεβού με το ελληνικό γραφείο EURES και με εξειδικευμένους συμβούλους του ΟΑΕΔ.
7.Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας για Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα, αντικαθιστώντας 25 πιστοποιητικά, με την έκδοσή του να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.
8.Αίτηση και παραλαβή ποινικού μητρώου ηλεκτρονικά, και πιλοτική παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων μέσω του gov.gr.
9.Ψηφιακή δήλωση της απώλειας αστυνομικής ταυτότητας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».
10.Εξ αποστάσεως έλεγχος σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr).
11.Λειτουργία πλατφόρμας για την πληροφόρηση των πολιτών για τις νέες αντικειμενικές αξίες μέσω διαδραστικού χάρτη.
12.Ψηφιακή έκδοση, μέσω του gov.gr, 8 πιστοποιητικών αστικής και δημοτικής κατάστασης από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όλης της χώρας.
13.Ψηφιακή έκδοση απολυτηρίου ή πτυχίου των αποφοίτων Γυμνασίων, Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2016-2017 μέσω του gov.gr.
14.Δημιουργία στο ΥΝΑΝΠ ηλεκτρονικής εφαρμογής (e-ναυλοσύμφωνο), για τη σύναψη ναυλοσυμφώνων με ηλεκτρονικό τρόπο, την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των ναυλοσυμφώνων κ.α..
15.Ψηφιοποίηση αιτημάτων για αποζημίωση προς τον ΕΟΠΥΥ (atomika-aitimata.gov.gr), σε συνεργασία με το ΥΨΔ, που αφορούν: Δαπάνες για προμήθεια οπτικών ειδών, δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια συνεδριών αιμοκάθαρσης και μεταγγίσεων αίματος, θεραπείες ειδικής αγωγής (επέκταση σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες).
16.Ολοκλήρωση του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σε πρότυπο ψηφιακό νοσοκομείο.
17.Τέθηκε σε λειτουργία το my.gov.gr, η πλατφόρμα για την ψηφιακή θυρίδα των πολιτών, όπου συγκεντρώνονται τα έγγραφα που εκδίδονται, ενώ ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό e-mail ή SMS.
18.eΕΦΚΑ: Ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών. Ενδεικτικά:
-Έκδοση ενιαίου Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ με χρήση των κωδικών taxisnet.
-Χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας και ανάρτηση Αποφάσεων Εγγραφής, Διαγραφής και Επανεγγραφής για μη μισθωτούς Ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες.
-Απογραφή έμμεσων (προστατευόμενων) μελών ασφαλισμένων και αυτόματη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.
-Απογραφή Φυσικού Προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών καθώς και νομικού προσώπου μέσω διασύνδεσης με το Γ.Ε.ΜΗ.
-Απογραφή/μεταβολή/λήξη ασφάλισης για το σύνολο των φυσικών προσώπων, με τις οποίες καταργούνται πάνω από 30.000 μηνιαίες αυτοπρόσωπες επισκέψεις.
-Αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.
-Εγγραφή των νέων Δικηγόρων στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ.
-Επέκταση της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας «Λήξης Ασφάλισης Μη Μισθωτών» και στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα με την ιδιότητα του εταίρου, ή διαχειριστή ή μέλους Δ.Σ..
19.Ολοκλήρωση λογισμικού για απονομή συντάξεων αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ.
20.Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (notify.gov.gr) στο οποίο οι πολίτες μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου οι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.
21.Ψηφιακή αντικατάσταση της έντυπης άδειας οδήγησης με άδεια νέου τύπου, καθώς επίσης και έκδοση αντιγράφου της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω του gov.gr.
22. ΜyConsulLive: Προσθήκη 24 επιπλέον Πρεσβειών και προξενικών Αρχών σε 20 χώρες προχωρούν, ώστε πολίτες και ομογενείς στις περιοχές αυτές να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται και μέσω βιντεοκλήσης.
–Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ.:
1.Εκπόνηση Πενταετούς Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
2.Απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων πρώην ΕΚΑΣ από φαρμακευτική δαπάνη και εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων από τα ανώτατα όρια δαπανών.
3.Υιοθέτηση Στρατηγικού Σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς 2021- 2023.
4.Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πλάνο Κεντρικοποίησης Προμηθειών για τα έτη 2021-2022 και προχωρούν διαγωνισμοί για την επίτευξη του στόχου 30% κεντρικών προμηθειών.
5.Ενίσχυση υποδομών Εθνικού Συστήματος Υγείας με κινητοποίηση και του ιδιωτικού τομέα:
-Μονάδα Μ.Ε.Θ. 30 κλινών στο Κ.Α.Τ. (Δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).
-Φορητές Μ.Ε.Θ. στα Νοσοκομεία Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Πατρών.
-Ανακαίνιση 41 απλών κλινών νοσηλείας στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, καθώς και προσθήκη 7 νέων κλινών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ (δωρεές οικ. Χρόνη και Ahepans & Nestle).
-Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη με 6 Μ.Ε.Θ. Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (Κ.Ε.Μ.) του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με δωρεά της NESTLE ΕΛΛΑΣ.
-Λειτουργία 18 κλινών Μ.Ε.Θ., στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 2021».
-Δημιουργία Εθνικών Μητρώων Νεοπλασιών Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας και Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία.
-Λειτουργία Μονάδας Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης.
-Λειτουργία της πρώτης ψυχιατρικής κλινικής για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα, δυναμικότητας επτά κλινών, στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.
6.Δυνατότητα χορήγησης κοινής βεβαίωσης λειτουργίας ιατρείου για έως 5 διαφορετικές ιατρικές κλινικές ειδικότητες, εξαιρουμένων των εργαστηριακών ειδικοτήτων, σε διακριτές μέρες και ώρες και έτσι ικανοποιείται πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου και ενισχύονται οι νέοι γιατροί.
7.Πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ έως 28/2/22.
–Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας:
1.Νέος Νόμος για τα Εργασιακά: Περιλαμβάνονται τουλάχιστον 20 φιλεργατικές πολιτικές που διευρύνουν και προστατεύουν υφιστάμενα δικαιώματα εργαζομένων. Ενδεικτικά:
-Ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας.
-Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
-Θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους τηλεργασίας από τον εργοδότη.
-Απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού και άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών.
-Γονική άδεια 4 μηνών και για τους 2 γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.
-Άδεια φροντιστή για συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
2.Εκταμίευση συνολικά 5,27 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.
3.Θέσπιση προϋποθέσεων προκαταβολής σύνταξης έως και 384 ευρώ σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου με αναδρομική ισχύ.
4.Συνεργασiα ΟΑΕΔ με Amazon/Google/Cisco σε προγράμματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.
5.Προκήρυξη και έναρξη υποβολής αιτήσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες» (2.900 ωφελούμενοι), το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και το ανασχεδιασμένο «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες.
6.Ξεκίνησε η παράδοση των πρώτων 68 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Κέρκυρα V» του ΟΑΕΔ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στους δικαιούχους οικιστές, έργο που παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις τα προηγούμενα 14 χρόνια και παράδοση των πρώτων 40 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Ελευσίνα ΙV» του ΟΑΕΔ.
–Σε ό,τι αφορά κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας και τη στήριξη των αδύναμων ή ευάλωτων:
1.Δέσμη πρωτοβουλιών για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και δράσεις καταπολέμησής τους και δημιουργία ιστοσελίδας metoogreece.gr.
2.Ενεργοποίηση ένταξης των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, για πρώτη φορά, στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του ΟΑΕΔ.
3.Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του οικογενειακού Δικαίου με την θέσπιση της από κοινού γονικής μέριμνας και την εισαγωγή του καινοτόμου θεσμού του οικογενειακού διαμεσολαβητή.
4.Επιτροπή για τη Σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Επικεφαλής της επιτροπής ο καθηγητής Σισιλιάνος.
5.Σε λειτουργία η πλατφόρμα paidi.gov.gr/έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο θεσμό της αναδοχής /Θέσπιση μηνιαίας οικονομικής στήριξης ανάδοχων γονέων.
6.Συγκρότηση ομάδων εργασίας για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες, με έμφαση στη συμπεριληπτική ενταξιακή εκπαίδευση και για τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας (ΠΚΟΝ).
7.Προκήρυξη διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής-συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2021-2022, 2022-2023.
8.Πάνω από 1.500 οικογένειες θα ωφεληθούν από ρύθμιση που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
9.Σεισμός Ελασσόνας: Άμεση παρέμβαση του Κράτους και ταχύτατες διαδικασίες επιδοτήσεων πληγέντων και επιχορηγήσεων τοπικών Δήμων.
–Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και Σημαντικές Δράσεις στην Παιδεία:
1.Νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:
-Ελάχιστη Βάση εισαγωγής και θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης.
-Ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια.
-Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και βελτίωση του ακαδημαϊκου περιβάλλοντος.
2.Εφαρμογή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Για πρώτη φορά, παροχή εναλλακτικής σε υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων να ακολουθήσουν σπουδές στα Δημόσια Ι.Ε.Κ..
3.Συγκρότηση των δομών διακυβέρνησης του νέου εθνικού συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).
4.Οδηγίες, Εγχειρίδια, Υλικό στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ για εκπαιδευτικούς για την πρόληψη, παραπομπή, και προστασία του παιδιού στα θέματα της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της ενδοοικογενειακής βίας, της ευαλωτότητας και εκμετάλλευσης.
5.Νέο Ξενόγλωσσο (Αγγλόγλωσσο) Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στο τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ.. Το Τμήμα αξιοποίησε τις διατάξεις του Ν. 4692/2020 που προβλέπει απλοποιημένη διαδικασία για την ίδρυση ΞΠΣ, καταργώντας αγκυλώσεις προηγούμενων ετών.
6. «Ψηφιακή μέριμνα» (voucher 200 ευρώ για την αγορά tablet/laptop/desktop).
7.Δημιουργία 50 νέων Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (σε σύνολο 112). Ίδρυση των 6 πρώτων πρότυπων ΕΠΑΛ.
8.Βραβείο Ευρωπαϊκού Δικτύου GENE (Global Education Network Europe) για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Τιμητική διάκριση για το πρόγραμμα «Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο». Ένταξη στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και των δύο καινοτόμων δράσεων από την νέα σχολική χρονιά 2021-22.
9.Εισαγωγή, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.
10.Αύξηση κατά 41,6% στην έκδοση πράξεων αναγνώρισης τίτλου αλλοδαπής από τον ΔΟΑΤΑΠ, σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.
–Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και διπλωματία, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις:
1.Συνάντηση Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Επανέναρξη ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών και συναντήσεις του Υπ. Εξωτερικών της χώρας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα και την Αθήνα.
2.Επίσκεψη Πρωθυπουργού στη Λιβύη. Επαναλειτουργία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη και άνοιγμα Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.
3.Επίσκεψη Πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για αμοιβαία αποδοχή του «πράσινου διαβατηρίου» και για την έναρξη κλινικών δοκιμών και στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου κατά της covid 19.
4.Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Επίσημα σε ισχύ η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
5.Νέος οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ρυθμίζει και ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια.
6.Οργάνωση του Athens Meds Forum με την συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών-μελών «πρώτης γραμμής», Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων σχετικά νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
7.Ανάληψη από την Ελλάδα για ένα έτος της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.
8.Επίσημη έναρξη εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με συμμετοχή ξένων ηγετών και επισήμων.
9.Εγκαίνια νέου συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.
10.Δημιουργία Αρχαιολογικού Κτηματολογίου.
11.Eναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
12.Λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) και ανάδειξή της ως διεθνούς καλής πρακτικής.
–Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις στους τομείς της Εθνικής Άμυνας της Ασφάλειας, της Πολιτικής Προστασίας και της Μετανάστευσης:
1.Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων.
2.Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ.: Έναρξη του έργου της εγκατάστασης και λειτουργίας φορητού συστήματος επιτήρησης (καμερών) σε ομάδες ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης, Δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου της Αστυνομίας για την Εσωτερική Ασφάλεια», εκκίνηση επεξεργασίας ΝΣ για τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Έναρξη της διαδικασίας τοποθέτησης διακριτικών που περιλαμβάνουν ατομικούς αριθμούς στις στολές αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ.
3.Ενίσχυση του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας με νέα φορτηγά οχήματα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών.
4.Ένταξη της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα ERASMUS+ με σκοπό την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.
5.Προκήρυξη για τις 400 (+600) θέσεις Ειδικών Φρουρών(ανδρών και γυναικών) για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
6.Ενίσχυση της ομάδας ήπιας αστυνόμευσης ΟΔΟΣ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων).
7.Συμφωνία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας ύψους 595 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα απορρόφησης τα επόμενα πέντε έτη.
8.Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Εγκέλαδος» έπειτα από τα 6 Ρίχτερ κοντά στη Λάρισα και την Ελασσόνα.
9.Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια.
10.Έγκριση της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών τύπου «Rafale».
11.Παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του πρώτου ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης και αναβάθμισής του στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α..
12.Υπογραφή συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.
13.Έκδοση απόφασης αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες στο Στρατό Ξηράς, και εξίσωση της διάρκειάς της με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
14.Συμφωνία με το Ισραήλ για την δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, την προμήθεια συντήρηση αεροσκαφών, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη, ύψους 1,68 δισ. δολαρίων για περίοδο 20 ετών.
15.Πρόγραμμα ενίσχυσης Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής.
16.Απλοποίηση των διαδικασιών προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με το Ν. 4782/2021.
17. Μείωση ροών: Από 72 χιλιάδες το 2019, σε 15 χιλιάδες το 2020 και 2,5 χιλιάδες το 2021 (τετράμηνο) . Μείωση διαμενόντων σε δομές: Από 95 χιλιάδες σε 54 χιλιάδες (-43%). Μείωση αριθμού δομών και ξενοδοχείων: Από 121 σε 37 (-69%) 4. Τα ασυνόδευτα παιδιά από 5.424 μειώθηκαν σε 3.776. Όλα φιλοξενούνται με φροντίδα. Και 1.648 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί. Οι εκκρεμείς αιτήσεις Ασύλου μειώθηκαν κατά 50% και οι αποφάσεις παροχής ασύλου αυξήθηκαν κατά 80%.
18.Υλοποίηση από το ΥΜΑ Στρατηγικής έξι σημείων: Φύλαξη συνόρων. Ταχύς διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών. Έλεγχος Μ.Κ.Ο.. Περιορισμός Παροχών.