Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών.
Η Βουλευτής επισημαίνει πως οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) στη Λακωνία, βρίσκονται αντιμέτωποι τη φετινή περίοδο αφενός με τον σκληρό ανταγωνισμό των αμφιλεγόμενων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου και, κυρίως, από την Αίγυπτο, αφετέρου με μία καθηλωμένη αγορά που δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει ούτε την εγχώρια παραγωγή.
Παράλληλα σημειώνει πως οι παραγωγοί εσπεριδοειδών πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούν το μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον για εξαγωγές.
Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν ήδη κατατεθεί πολλές Ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει καθώς συνεχίζει να μην προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών εσπεριδοειδών και την προώθηση του Ελληνικού πορτοκαλιού στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
Θέμα: Χωρίς στήριξη οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών
Παρά τις πολλές Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στη χώρα μας, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται να βρίσκεται διαρκώς στην «επεξεργασία μέτρων για την βελτίωση και την ενίσχυση των αγροτών», χωρίς όμως να δίνει ουσιαστική λύση και απάντηση στο πρόβλημα.
Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) στη Λακωνία, βρίσκονται αντιμέτωποι τη φετινή περίοδο αφενός με τον σκληρό ανταγωνισμό των αμφιλεγόμενων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου και, κυρίως, από την Αίγυπτο, αφετέρου με μία καθηλωμένη αγορά που δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει ούτε την εγχώρια παραγωγή.
Οι Λάκωνες αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς συνεχίζουν να πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης, την ίδια στιγμή που παρατηρούν το μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον για εξαγωγές.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, καταγράφεται μειωμένη ροή εξαγωγής ελληνικών πορτοκαλιών, οι οποίες ανέρχονται σε 257.920 τόνους (έναντι 302.406 τόνων πέρσι) μειωμένες κατά -15% και μανταρινιών σε 135.549 τόνους (έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23) μειωμένες κατά -12,1%. Την ίδια στιγμή τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές στη δε χώρα μας, από την αρχή του χρόνου, έχουν εισαχθεί 1.450 περίπου τόνοι, εκ των οποίων οι 1.350 από Αίγυπτο (ποικιλίας Βαλέντσια).
Επιπλέον, φαίνεται ότι οι εισαγωγές πορτοκαλιών από την Αίγυπτο δεν είναι καν προς όφελος του καταναλωτή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή εισαγωγής τους, το πρώτο δίμηνο του 2024, ήταν 0,51 ευρώ/κιλό., ενώ το πορτοκάλι της Λακωνίας πωλείται στα 0,18 με 0,20 ευρώ/κιλό, τιμή δηλαδή πλέον της υποδιπλάσιας.
Δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της προσφοράς και κατά συνέπεια πίεση προς τα κάτω των τιμών των Ελλήνων παραγωγών με άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημά τους.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει από το ΥπΑΑΤ καμπάνιες προώθησης στο εξωτερικό για το ελληνικό πορτοκάλι.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να ενισχύσετε τους Έλληνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;
2. Σκοπεύετε να υποστηρίξετε έμπρακτα τους Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς;
3. Υπάρχει σχεδιασμός για καμπάνιες προώθησης στο εξωτερικό του Ελληνικού Πορτοκαλιού;