«Χωρίς φυλακτικό προσωπικό ο Αρχαιολογικός Χώρος Πελλάνας»

Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ερώτηση της Βουλευτού Λακωνίας, με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κας Νάγιας Γρηγοράκου, προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη με θέμα: "Κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας".

Δυστυχώς, παρά την πρόσφατη κλοπή που σημειώθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πελλάνας, ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει χωρίς επιπλέον φυλακτικό προσωπικό, αφού οι θέσεις ΙΔΟΧ των ειδικοτήτων ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης, Ημερήσιων Φυλάκων και Νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για την τρέχουσα περίοδο έχουν ήδη κατανεμηθεί. Αυτό προκύπτει από την Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ερώτηση της Βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κας Νάγιας Γρηγοράκου, στις 19/06/2024 προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη με θέμα: «Κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας.

Συγκεκριμένα, στην Απάντηση αναφέρεται: «Αναφορικά με το ζήτημα του φυλακτικού προσωπικού του αρχαιολογικού χώρου, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για προσωπικό φύλαξης, για το έτος 2024, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΥΠ.ΠΟ/75537/21.02.2024 απόφαση κατανομής, σύμφωνα με την οποία κατανέμονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, προς πλήρωση, είκοσι πέντε (25) και τρεις (3) θέσεις, των ειδικοτήτων ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης, Ημερήσιων Φυλάκων και Νυχτοφυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων αντίστοιχα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας επτά (7) μηνών. Η κατανομή του ως άνω προσωπικού ανά αρχαιολογικό χώρο, μουσείο ή μνημείο, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει βάσει των αναγκών των μνημείων η οικεία Υπηρεσία του ΥΠΠΟ».

Παράλληλα, στην σχετική Απάντηση το ΥΠΠΟ διαβεβαιώνει ότι από τον βανδαλισμό του στεγάστρου δεν διαπιστώθηκε βλάβη στο ίδιο το μνημείο, ενώ η τεχνική έκθεση για την αποκατάσταση της ζημιάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της και τη μελλοντική διασφάλισή τους από ανάλογα περιστατικά, πραγματοποιώντας ελέγχους στους χώρους με επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, ενώ συνεργάζεται στενά και με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, που την συνδράμουν στον ασκούμενο περιοδικό έλεγχο».