Χταπόδι με μελιτζάνες και πατάτες

Μία εξαιρετική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
2 κιλά, περίπου χταπόδι
5-6 μακρόστενες μελιτζάνες
5-6 μέτριες πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκιες ντομάτες λιωμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε καλά το χταπόδι, το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε στα 3 ή στα 4. Τις βάζετε σε λεκάνη με νερό
με 1 κ σ ζάχαρη και τις αφήνετε για 15′. Έπειτα τις στραγγίζετε.
3. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια. Σε κατσαρόλα, βάζετε το μισό λάδι να κάψει και τηγανίζετε για λίγο τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Τις βγάζετε με
τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα. Βάζετε το κρεμμύδι να ξανθύνει, μετά το χταπόδι και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά.
4. Έπειτα προσθέτετε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το πιπέρι και τη δάφνη. Τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες πάνω από το χταπόδι και σιγοβράζετε το φαγητό σκεπασμένο σε
σιγανή φωτιά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει καλά και να “δέσει” η σάλτσα. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
5. Πριν να σβήσετε το φαγητό, δοκιμάστε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι. Όσο σιγοβράζει το φαγητό, δεν το ανακατεύετε, αλλά ανακινείτε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά, για να μη λιώσουν
οι μελιτζάνες.