Χριστουγεννιάτικα γλυκά από τη Μαίρη Παναγάκου!

Μοναδικές συνταγές και τις γιορτινές ημέρες από τη Μαίρη Παναγάκου, για τους ακροατές του FLY 89,7 και τους αναγνώστες του Flynews.gr

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!

1η συνταγή – Κορμός με γάλα ζαχαρούχο και σοκολάταΥλικά για 6-8 άτομα
Για το παντεσπάνι
4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απο τα ασπράδια
80 γρ ζάχαρη
60 γρ αλεύρι γοχ, κοσκινισμένο
το ξύσμα 1/2 λεμονιού ή πορτοκαλιού
λίγο βούτυρο και αρκετή άχνη
Για την κρέμα σοκολάτας
300 γρ σοκολάτα πικρή κουβρτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
200 γρ ζαχαρούχο γάλα
το ξύσμα 1/2 πορτοκσλιού
2 κ σ Grand Marnier ή όποιο άλλο λικέρ προτιμάτε
200 γρ βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
4 κρόκοι αυγών
40 γρ αλεύρι γοχ
λίγο στιγμιαίο καφέ
αμύγδαλα καβουρντισμένα
Τρόπος παρασκευής
1. Για το παντεσπάνι, βουτυρώνετε ένα ρηχό, ορθογώνιο ταψάκι και το στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο επίσης βουτυρώνετε ελαφρά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο
πάνω κάτω.
2. Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ, τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα, μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάτε χωριστά τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και στο τέλος προσθέτετε την υπόλοιπη
ζάχαρη.
3. Αναμειγνύετε με σπάτουλα, απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, το μείγμα των κρόκων με τη μαρέγκα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε και πάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
4. Απλώνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε για 10′-12′ στους 180ο. Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι πάνω σε μια πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη και ξεκολλάτε προσεκτικά το χαρτί.
Σκεπάζετε το παντεσπάνι με καθαρό αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγετε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνετε να κρυώσει έτσι τυλιγμένο.
5. Για την κρέμα, χτυπάτε τους κρόκους με το αλεύρι. Προσθέτετε στο ζαχαρούχο γάλα λίγο νερό και το ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι. Κατόπιν το ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων και
ανακατεύετε. Μεταφέρετε το νέο μείγμα στο κατσαρολάκι και δένετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά.
6. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα κομματάκια κουβερτούρας, το ξύσμα και το λικέρ και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Κατόπιν ρίχνετε το βούτυρο, τον
καφέ και αναμειγνύετε καλά.
7. Ξεδιπλώνετε το ρολό παντεσπάνι και αφαιρείτε την πετσέτα. Απλώνετε την μισή κρέμα σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια και τυλίγετε ξανά σε ρολό, όπως είναι το σχήμα του.
Γαρνίρετε με την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας και πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

2η συνταγή – Τιραμισού
Υλικά για 6 άτομα
500 γρ τυρί κρέμα τύπου Mascarpone
5 κρόκους αυγών
2 φλ τσ καφέ δυνατό espresso
1/2 φλ τσ ζάχαρη άχνη
λίγο αλάτι
1 φλ τσ σοκολάτα τριμμένη
30 σαβαγιάρ
Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ, μέχρι να αποκτήσουν ανοικτό κίτρινο χρώμα, για 5′ περίπου. Κατόπιν προσθέτετε το τυρί και συνεχίζετε
το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και απαλό. Το αφήνετε στην άκρη.
2. Ρίχνετε τον καφέ espresso σε ρηχό μπολ και βουτάτε ένα ένα τα σαβαγιάρ για λίγο. Κατόπιν τα στρώνετε στη βάση ενός ταψιού, απλώνετε από πάνω το μισό μείγμα τυριού και
παπαλίζετε με τη μισή σοκολάτα.
3 Στρώνετε άλλη μια σειρά σαβαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ, ρίχνετε επάνω το υπόλοιπο μείγμα τυριού και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη τριμμένη σοκολάτα. Σκεπάζετε το γλυκό και το
αφήνετε στο ψυγείο για μια νύχτα ή 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Tips: εαν θέλετε η κρέμα του τυριού να γίνει πιό αφράτη, χτυπάτε 4 ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε με απαλές κινήσεις στην κρέμα τυριού.