Είμαστε πολύ χαρούμενοι, αλλά και προβληματισμένοι. Χαρούμενοι γιατί στην Polieco τον Σεπτέμβριο κλείνουμε 15 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του εργοστασίου μας και 17 χρόνια από την εμπορική μας λειτουργία.
Προβληματισμένοι γιατί στηρίζουμε μεν την περιφερειακή ανάπτυξη (οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών), αλλά αντιμετωπίζουμε σημαντικές δυσκολίες και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσεπίλυτα προβλήματα.
Ας μιλήσουμε για αυτά:
Πρώτο πρόβλημα αποτελεί η ανεύρεση του κατάλληλου στελεχικού και εργατικού δυναμικού. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να βρεθούν και να πεισθούν εργαζόμενοι με υψηλές δεξιότητες να απασχοληθούν στην περιφέρεια. Όταν εμείς (που απέχουμε μόλις μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη) αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, καταλαβαίνουμε τι γίνεται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές!
Ήδη ανησυχούμε και για το μέλλον, σε ότι αφορά εργάτες και τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης, πολύ περισσότερο που οι νέοι δεν κάθονται στην περιφέρεια, μεταναστεύουν είτε προς τα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό…
Υπάρχει λύση; Εκτός από τα θέματα γενικότερης πολιτικής (στήριξη νέων οικογενειών κλπ) πιστεύουμε ότι θα έπρεπε πολύ περισσότερα κονδύλια ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν για εκπαίδευση-επανεκπαίδευση, καθώς και για εξειδίκευση των νέων μας.
Απαραίτητα τα πανεπιστημιακά πτυχία (εμείς στηρίζουμε τις πανεπιστημιακές σχολές της ευρύτερης περιοχής των Σερρών δίνοντας και την δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε φοιτητές και τελειόφοιτους) όμως όλα δείχνουν έλλειψη στο κοντινό μέλλον σε εργαζόμενους με τεχνική κατάρτιση.
* Δεύτερο πρόβλημα το υψηλό κόστος ενέργειας. Εμείς ανταγωνιζόμαστε και εταιρείες εγκατεστημένες σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία κλπ). Εκεί το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο. Ενδεικτικό είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στη Βουλγαρία 0,174€ είναι κατά 20% φθηνότερο. Όταν η ενέργεια συμβάλει με 10% στο δικό μας κόστος παραγωγής προϊόντος, είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.
Υπάρχουν λύσεις; Καλό θα ήταν να μειωθεί η τιμή στο βιομηχανικό ρεύμα. Καλό θα ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μην «κολλάει» στην γραφειοκρατία κάθε αίτημα για net metering ή για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Εμείς έχουμε καταθέσει αίτηση για να εγκαταστήσουμε ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο και περιμένουμε…
Επιχειρήσεις, (όπως η δική μας που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας) κινδυνεύουν να καταστούν μη ανταγωνιστικές αν δεν παρθούν μέτρα για το κόστος ενέργειας.
* Τρίτο πρόβλημα το κόστος του χρήματος. Η πρόσφατη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων συμπαρέσυρε και τα δικά μας δημιουργώντας μια νέα επιβάρυνση περίπου 2%. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για φθηνότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, πιστεύω ιδιαίτερα όσων έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό.
* Τέταρτο πρόβλημα (ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός) η «ενδιάμεση γραφειοκρατία». Τι εννοώ: Γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπισθούν παλαιά προβλήματα. Κατανοητό και σωστό. Όμως (προσωρινά ελπίζω) το My data όπως και το ΕΡΓΑΝΗ έχουν δημιουργήσει σύγχυση. Υπάρχει ένας κυκεώνας στον οποίο συμμετέχουν η μηχανογράφηση, το λογιστήριο και άλλα τμήματα των επιχειρήσεων.
Το προσωπικό μας χρειάζεται να μάθει τη λειτουργία τους χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Θα διευκόλυνε όλους η καλύτερη προετοιμασία τέτοιων (θετικών επαναλαμβάνω) συστημάτων πληροφορικής για να μην δημιουργούνται άλλα προβλήματα και να λύνονται εκ των υστέρων…
* Πέμπτο πρόβλημα να προστατευθούμε όλοι από αθέμιτο ανταγωνισμό. Τι εννοώ: Πολλές φορές σε δημόσια έργα δεν υπάρχουν οι σωστές ποιοτικές προδιαγραφές για να μην συμμετέχουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας, κάτι που τελικά θα το πληρώσει μεσο-μακροπρόθεσμα ο Έλληνας καταναλωτής.
* Τέλος, σημειώνω την ανάγκη εκσυγχρονισμού υποδομών για να μπορούμε εύκολα και φθηνά να φθάνουν τα προϊόντα μας στον τελικό καταναλωτή.
Εμείς θα επιμείνουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη, για αυτό το λόγο άλλωστε επιλέξαμε τις Σέρρες για την εγκατάσταση του εργοστασίου μας. Επιλέγουμε εργαζόμενους από την ευρύτερη περιοχή γιατί ξέρουμε ότι οι Έλληνες, γυναίκες και άνδρες, είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, με υψηλή εξειδίκευση και διατεθειμένοι να μάθουν νέα πράγματα.
Ίσως κάποιοι πουν «πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά εμένα τι με αφορά».
Κι όμως:
- Μας αφορά όλους όσοι θέλουμε η χώρα μας να έχει και βαριά βιομηχανία.
- Μας αφορά όλους όσοι θέλουμε να υπάρχουν δουλειές και στην περιφέρεια.
- Μας αφορά όλους όσοι θέλουμε να μείνουν οι εργαζόμενοι (ειδικά οι νέοι) στον τόπο τους και στην χώρα τους.
- Μας αφορά όλους που θέλουμε να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας.
- Μας αφορά όλους όσοι θέλουμε να γίνονται έργα που να μην χαλάνε, να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή ποιότητα.
- Μας αφορά όλους που θέλουμε ένα αναπτυξιακό μέλλον για το σύνολο της χώρας, όχι μόνο για τα αστικά κέντρα…
* Η Χριστίνα Μακρυσοπούλου είναι CEO και πρόεδρος της Polieco Hellas
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.