Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν μια μικρή κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου, το οποίο φαίνεται πως παίρνει σιγά – σιγά τα πάνω του, ωστόσο η μέχρι τώρα άνοδος είναι ακόμα μικρή και δεν ανταποκρίνεται στα περσινά επίπεδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ποσότητες που διακινούνται είναι περιορισμένες, ενώ οι ξένες εταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μονεμβασίας στη Λακωνία, η τελευταία πράξη έκλεισε με την τιμή στα 3,12 ευρώ, δηλαδή κατά δυο λεπτά αυξημένη σε σχέση με το τελευταίο διάστημα. Οι ποσότητες δε είναι και αυτές περιορισμένες μαζί με την αύξηση, αφού αφορούν περίπου ένα βυτίο με ελαιόλαδο για κάθε συνεταιρισμό, 28 με 30 τόνους δηλαδή. «Η ζήτηση είναι συγκρατημένη. Έχει εμφανιστεί μια ιταλική εταιρεία στην περιοχή, η οποία ψάχνει για καλά ελαιόλαδα αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Υπάρχουν τα περιθώρια το 3,12 να γίνει 3,15 πάντως, αλλά αυτό θα το δείξει η επόμενη εβδομάδα» υποστήριξε στο Agronews o πρόεδρος του ΑΣ Μολάων – Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας.
Αυτήν η μικρή αλλά ανακουφιστική άνοδος στην τιμή επιβεβαιώνεται και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας. «Έχουμε ένα κλείσιμο της ψαλίδας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, ο οποίος εξήγησε πως από εκεί που το φάσμα των τιμών κυμαινόταν ανάμεσα στα 2,75 με 3,10 ευρώ ανά κιλό, τώρα το άνοιγμα αυτό έκλεισε με την τιμή να βρίσκεται ανάμεσα στα 2,95 με 3,15 ευρώ ανά κιλό. «Έχουμε ένα κλείσιμο της ψαλίδας από τα 40 λεπτά στα 20 ανάμεσα στα καλύτερα ελαιόλαδα και στα λιγότερο καλά, όμως ενώ έχουμε ξεφύγει από το 2,70, τα ελαιόλαδα με πολύ καλή ποιότητα φεύγουν σε λιγότερες ποσότητες» είπε ο κ. Προκοβάκης, για να προσθέσει πως «υπάρχει μια κακή νοοτροπία, όταν αρχίζει να αυξάνει η ζήτηση, οι παραγωγοί δεν πουλάνε αναμένοντας μια καλύτερη τιμή. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα είχαμε σήμερα τα αποθέματα που έχουμε, τα οποία είναι μεγαλύτερα από την αντίστοιχη περίοδο άλλων ετών».
Δειλά δειλά η τιμές παίρνουν τα πάνω τους και στην Κρήτη, με την τιμή από τα 2,50 που ήταν μέχρι πρόσφατα, να φτάνει τις τελευταίες μέρες τα 2,70 με 2,80 ευρώ ανά κιλό. «Ωστόσο δεν ξεκινά με δύναμη» είπε ο ελαιοπαραγωγός Μιχάλης Τσαγκαράκης από το Ηράκλειο ο οποίος τόνισε ότι οι παραγωγοί εκεί παραμένουν προβληματισμένοι.
Γκόγκος Πέτρος