Ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης του 1ου υπο-έργου “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ” συνολικού προϋπολογισμού 25.300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., που συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης 4.3.1: “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων” του ΠΑΑ 2014-2020, ύστερα από συνεργασία του του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΓιώργουΓεωργαντά και του Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών ΔημήτρηΠαπαγιαννίδη, ο οποίοςπροενέκρινετη διακήρυξη με την οποία ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης.
Σύμφωνα με το capitl, με την υλοποίηση του έργου: “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ”, επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών συμβάλλοντας έτσι:
– στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών,
– στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των υπέργειων και υπόγειων νερών της περιοχής,
– στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.
Το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του φράγματος προβλέπεται επί του ρέματος Κελεφίνα (ή ρ. Οινούς) που είναι παραπόταμος του ποταμού Ευρώτα. Τοποθετείται 350,0m περίπου κατάντη της συμβολής με δευτερεύον υδατόρευμα που διέρχεται ανατολικά από το Ροζανίτικο Όρος. Η θέση του φράγματος είναι εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος, του Δήμου Σπάρτης και απέχει 6,0Km περίπου, ΝΔ της τοπικής κοινότητας Βρεσθένων και 11,0km ΒΑ της πόλης της Σπάρτης.
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη Υδραυλική μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή χωμάτινου φράγματος, με αργιλικό πυρήνα, ύψους 51,0m από την κοίτη, αποθηκευτικού όγκου ταμιευτήρα 15,45x106m3. Η στέψη του φράγματος διαμορφώνεται στο +558,20m. Το μήκος του φράγματος στη στέψη είναι περίπου 180,0m. Ο όγκος του αναχώματος του φράγματος ανέρχεται σε 558.600m3 περίπου.
Για την περάτωση του συνόλου των έργων ορίζεται προθεσμία τριάντα οκτώ (38) μηνών.
Η ανακοίνωση για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου αναμένεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου 2022.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.