Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης), σε γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιθυμεί να φέρει στο φως το μέγεθος των πολιτικών «ανοιχτών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευρωπαϊκές πόλεις απειλούνται και γίνονται θύματα εγκληματικών επιθέσεων από λαθρομετανάστες. Ο Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης) απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας, έστω και κατά προσέγγιση, στοιχεία για τον αριθμό των λαθρομεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2019 έως σήμερα, κατ’ έτος και κατ’ εθνικότητα. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον να γνωρίσουν οι Έλληνες πολίτες σε πόσους από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς ασύλου και πόσοι απελάθηκαν. Τέλος, ο κ. Φράγκος ζητάει από την Επιτροπή να γνωστοποιήσει πόσοι μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ και πόσοι εστάλησαν πίσω στην Τουρκία.
Ερώτηση µε αίτηµα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισµού
Emmanouil Fragkos (ECR)
Θέµα: Στοιχεία για λαθρομετανάστες
Ασχέτως τη συμπεριφορά που θα έχει στη συνέχεια, ο μη-υπήκοος, παράνομα εισερχόμενος στην Ελλάδα μπορεί να περιγραφεί μονολεκτικά ως λαθροεισβολέας ή λαθρομετανάστης, ώστε να γίνεται αντιληπτή η πολυεπίπεδα βίαιη και προβληματική εξέλιξη της παρουσίας του στην πατρίδα μας, ως φορέας διαφορετικού «πολιτισμού», ακόμα και αν φέρεται κόσμια και έχει έρθει αποκλειστικά για εργασία.
Οι λαθροεισβολείς στην Ελλάδα ακολουθούν ένα εύρος συμπεριφορών. Άλλοι προχωρούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλοι αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, άρα, με τα υπάρχοντα πλημμελή μέτρα φύλαξης είναι δύσκολο να καθοριστεί ο αριθμός τους, καθώς είναι
ουσιαστικά προαιρετικό για τους ίδιους να δηλωθούν στις υπηρεσίες. Απαιτούνται ακριβή στοιχεία για τη χάραξη πολιτικής. Τη απουσία αυτών, απαιτούνται στοιχεία κατά προσέγγιση, πχ στατιστικά δεδομένα από λαθρομετανάστες διαμένοντες στην κεντρική Ευρώπη.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Πόσοι παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2019, κατ’ έτος και ανά εθνικότητα;
2. Σε πόσους χορηγήθηκε καθεστώς ασύλου και πόσοι απελάθηκαν;
3. Πόσοι μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ και πόσοι εστάλησαν πίσω στην Τουρκία;