Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διακήρυττε τη “δίκαιη πολιτική για την Υγεία”, το υπουργείο Υγείας δημοσίευε μια κατάπτυστη και επικίνδυνη εγκύκλιο -που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά την κατακραυγή- η οποία θεσμοθετούσε να γίνεται η περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία κι από άσχετες ειδικότητες.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 28/4/23 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αιφνιδιαστικά ανάρτησε στη “Διαύγεια” την αντεπιστημονική εγκύκλιο με θέμα την «Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών», με την οποία ομολογούσε τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών και έθετε σε εφαρμογή καθεστώς εφημερία τομέα. Η “εφημερία τομέα” εκθέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω , καθώς γιατρός μιας ειδικότητας του παθολογικού τομέα -π.χ. παθολόγος- καλείται να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα -π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ.- και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του χειρουργικού τομέα -π.χ. γενικός χειρουργός- να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα -π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.
Μετά την άμεση και οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ η κυβέρνηση σήμερα επανήλθε με νέο έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), με θέμα «εφαρμογή εγκυκλίου», το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Κι όπως ενημερώνει «σε σχέση με την υπ/αριθμ. 1356/29-12-2022 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».
Ωστόσο, ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα με πρόσχημα την υποστελέχωση να κλείσουν ή να μετατρέψουν σε Κέντρα Υγείας μικρά νοσοκομεία και να στέλνουν τους ασθενείς στα μεγάλα.
Είναι μια πρόγευση της πολιτικής της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη.
Χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ και ενίσχυση του αγώνα του λαού για να εμποδίσουμε τις εφημερίες “πάμε κι όπου βγει”, την αντιλαϊκή πολιτική που προετοιμάζει νέα “Τέμπη” για την υγεία του λαού, για πλήρεις, σύγχρονες, ασφαλείς και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.