Στις κάδες για τη διαδικασία της ζύμωσης βρίσκει η αρχή του 2019 τις επιτραπέζιες ελιές, καθώς σε μία πρώιμη σεζόν η συγκομιδή ολοκληρώθηκε νωρίς τόσο για την Κονσερβολιά όσο και για την Καλαμών.
Αρκετοί είναι οι καλλιεργητές που κράτησαν ποσότητες για τη νέα χρονιά, τόσο για φορολογικούς λόγους όσο και λόγω των προσδοκιών για αυξημένη τιμή που δημιουργεί η λιγοστή πανελλαδικά παραγωγή. «Οι ελιές, αυτήν τη στιγμή, κρατιούνται από τους παραγωγούς, περιμένοντας βελτίωση της τιμής, η οποία θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχει αυξητική τάση λόγω έλλειψης», σημειώνει ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας. «Ανάλογα και με τις αντοχές που έχει ο κάθε παραγωγός, σε δύο μήνες εκτιμώ ότι θα γίνουν εμπορικές κινήσεις για τις Καλαμών που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο στάδιο της επεξεργασίας», προσθέτει ο Απόστολος Ευθυμίου, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «ζητούμενο είναι να ανέβουν οι τιμές, ώστε και οι αγρότες να βγάλουν τα έξοδα που έχουν προκύψει από τα αυξημένα κοστολόγια, το ασφαλιστικό και τη φορολογία».
Κατά 30% μικρότερη από πέρυσι είναι η παραγωγή για την ποικιλία Καλαμών στην περιοχή του Μεσολογγίου, ενώ άνω του 50% υπολογίζεται η μείωση στον Νομό Μεσσηνίας. Η Κονσερβολιά ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο σε Άμφισσα και Στυλίδα, καθώς οι απώλειες άγγιξαν το 80% σε σχέση με μια «κανονική» παραγωγή στις δύο περιοχές. «Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά με τόσο μικρή παραγωγή», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η μέχρι στιγμής εικόνα του χειμώνα δημιουργεί αισιοδοξία για μία καλή σοδειά την επόμενη χρονιά.
Ακολουθώντας τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, οι τιμές και για τις δύο ποικιλίες έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής ανοδικά, δίχως ωστόσο να κατορθώσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της παραγωγής στο εισόδημα των καλλιεργητών. Από 1,30 ευρώ τα 110 τεμάχια πουλήθηκαν οι πράσινες Κονσερβολιές στην Άμφισσα, με βάση τις τιμές που ανακοίνωσε ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός, ενώ έπεφταν κατά 5 λεπτά όσο ανέβαινε ο αριθμός των τεμαχίων για να φτάσει τα 60 λεπτά τα 260 τεμάχια.
Από τα 1,80 ευρώ ξεκίνησαν τα 110 τεμάχια μαύρης Κανσερβολιάς για να φτάσουν στα 70 λεπτά για τα 300 τεμάχια, σύμφωνα με τη γεωπόνο του συνεταιρισμού, Πέγκυ Καραγιώργου. Όπως εξηγεί η κα Καραγιώργου, αυτή την περίοδο «οι ελιές βρίσκονται στη διαδικασία της ζύμωσης, ώστε από τον Φεβρουάριο να ξέρουμε τι μπορεί να εμπορευτεί».
Με 2,40 φεύγουν οι Καλαμών περσινής σοδειάς στη Στυλίδα
Με τις μεγαλύτερες ποσότητες να έχουν ήδη πουληθεί, στα 1,80 ευρώ κινήθηκαν τα 110 τεμάχια μαύρης Κονσερβολιάς και στη Στυλίδα, ενώ αυτήν τη στιγμή η τιμή μπορεί να φτάνει και τα 2,10-2,20 ευρώ για τα 110 τεμάχια, χωρίς όμως να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες προς διάθεση, σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσικα.
Στα 1,60 ευρώ τα 200 τεμάχια αγοράστηκε το τελάρο νωπών Καλαμών στη Στυλίδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσικα, Καλαμών φετινής σοδειάς από κάδες δεν έχουν πουληθεί ακόμη, καθώς οι παραγωγοί διαθέτουν περσινής σοδειάς, που είναι έτοιμες προς κατανάλωση, στην τιμή των 2,40 ευρώ τα 200 τεμάχια.
Στα 1,60 ευρώ τα 200 τεμάχια είναι η μέση τιμή για τον παραγωγό για την ποικιλία Καλαμών και στη Μεσσηνία. Τέλος στα 1,90 ευρώ ανέρχονται τα 200 τεμάχια Καλαμών Μεσολογγίου από τις κάδες, με τις εμπορικές κινήσεις να παρουσιάζουν στασιμότητα, περιμένοντας καλύτερη τιμή.
Ύπαιθρος