Βασιλόπιτα πολίτικη

Από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
5 1/2 φλ τσ αλεύρι γοχ
1 φλ τσ βούτυρο γάλακτος
1 1/2 φλ τσ ζάχαρη
1 φλ τσ γάλα (1/2 χυμό πορτοκαλιού και 1/2 γάλα)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
7 αυγά
4 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ σ μαχλέπι κοπανισμένο (κοφτή)
4 κ σ σουσάμι
1 κ γλ μαστίχα (κοπανισμένη με άχνη ζάχαρη)
80 γρ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη (χοντροκοπανισμένη)
1 νόμισμα καλά πλυμένο και τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζετε το μισό μαχλέπι σε 1/2 φλ τσ νερό, το σουρώνετε και παίρνετε περίπου 1 φλ καφέ, χυμό. Διαλύετε την μαγιά σε 1 φλ καφέ, χλιαρό νερό.
2. Σε ένα μπολ προσθέτετε την διαλυμένη μαγιά, τον ζωμό από το υπόλοιπο μαχλέπι, το γάλα με το πορτοκάλι και το ξύσμα διαλυμένο μέσα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα,
το βούτυρο μαλακωμένο, την ζάχαρη και ανακατεύετε καλά με το χέρι σας.
3. Κοσκινίζετε το αλεύρι για να αποκτήσει όγκο και το ρίχνετε σιγά σιγά στο μείγμα. Ζυμώνετε, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει η ζύμη ομοιογενής.
4. Πλάθετε την ζύμη σε μια στρογγυλή μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ξαναζυμώνετε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
6. Την αλείφετε με λίγο αυγό και την πασπαλίζετε με αμύγδαλα και σουσάμι. Μπήγετε το νόμισμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο, για 1 ώρα περίπου.