Τσουκνιδόπιτα από την Μαίρη Παναγάκου

Μία ακόμη μοναδική συνταγή

Υλικά
6 μεγάλα χωριάτικα λεπτά φύλλα
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο για το άλειμμα
250 γρ φρέσκα φύλλα τσουκνίδας, ζεματισμένα
250 γρ σπανάκι
2 ματσάκια μυρωδικά, καυκαλήθρες, μυρώνια, κ.ά
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 σέσκουλο και 1 λάπαθο, κομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
6-7 φρ κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
250 γρ φέτα σκληρή πικάντικη, τριμμένη με τα χέρια

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε τις τσουκνίδες, με γάντια. Διαλέγετε τα τρυφερά φύλλα, τα πλένετε με κρύο νερό και τα ζεματίζετε σε νερό που κοχλάζει για 2′-3′. Τα στραγγίζετε καλά και τα ενσωματώνετε μαζί με τα υπόλοιπα.
2. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα υπόλοιπα χορταρικά, άλλα μέτρια και άλλα ψιλοκομμένα, ακολουθώντας τη συνταγή. Τα βάζετε όλα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, μαζί και τις τσουκνίδες, προσθέτετε 1 κ γλ αλάτι και τα πιέζετε με τα χέρια σας για να αποβάλλουν τα περιττά υγρά.
3. Τα τοποθετείτε σε λεκάνη , προσθέτετε λίγο πιπέρι, τη θρυμματισμένη φέτα και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και ρίχνετε 2 κ σ τραχανά ή 1 κ σ ρύζι, για να απορροφήσει όλα τα υγρά.
4. Σε λαδωμένο ταψί, απλώνετε τα 3 φύλλα, καλά λαδωμένα και αυτά μεταξύ τους, στρώνετε τη γέμιση, από πάνω τους και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, καλά λαδωμένα και αυτά, ένα ένα. Χαράζετε την τσουκνιδόπιτα σε κομμάτια και λαδώνετε καλά το τελευταίο φύλλο. Ότι περισσεύει από φύλλα, τα τυλίγετε σε “κόθρο” δηλαδή στεφάνι, περιμετρικά του ταψιού.
5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 180ο, για 1 ώρα, στην χαμηλή σχάρα, μέχρι να δείτε ότι ανακινώντας το ταψί, η τσουκνιδόπιτα έχει ξεκολλήσει από το ταψί και μετακινείτε.