Θετικά σημάδια για τη φετινή αγορά άρχισαν να δείχνουν οι πρώτες εµπορικές πράξεις για τα βερίκοκα της Χαλκιδικής, που δίνουν στον παραγωγό τιμή έως και 1,20 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τις υπερπρώιµες ποικιλίες «Wonder Cot» και «Cas Cot», οι οποίες άρχισαν να συγκοµίζονται στην περιοχή της Πορταριάς από τις 9 Μαΐου, όπως είπε ο παραγωγός Νικόλαος Ντέκης, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 700 στρέµµατα.
«∆είχνει ότι πάµε για µια καλή χρονιά. Τα 1,20 ευρώ είναι καλή τιµή και το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εµπόρους και µάλιστα είναι και κάποιοι καινούργιοι. Βέβαια, ακόµα µιλάµε για µικρές ποσότητες από υπερπρώιµες ποικιλίες, οι οποίες συνολικά στην περιοχή µας δεν θα ξεπεράσουν τους 500 τόνους. Το ζητούµενο είναι να δούµε τι θα γίνει µετά από 20 ηµέρες όταν θα αρχίσουν να συγκοµίζονται οι µεγάλες ποσότητες από τις ποικιλίες Τιρύνθου και Μπεµπέκου», αναφέρει στο Agronews ο κ. Ντέκης.
Οι ζηµιές στην Πέλλα και την Ηµαθία, λόγω της κακής καρπόδεσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες προβλέψεις για την παραγωγή στην Ιταλία και τη Γαλλία, πάντως, δηµιουργούν θετικό εµπορικό περιβάλλον για περιοχές όπως η Χαλκιδική που -µέχρι στιγµής τουλάχιστον- έχει κανονική παραγωγή.
«Θεωρητικά όλες οι προϋποθέσεις ευνοούν για µια πολλή καλή τιµή φέτος. Ευελπιστούµε ότι αυτή η εκτίµηση θα επαληθευτεί και στην πράξη», ανέφερε και ο Δηµήτρης Γκουτζιούχας παραγωγός µε 110 στρέµµατα από την Πορταριά Χαλκιδικής, όπου καλλιεργείται πάνω από 80% της τοπικής παραγωγής.
Μείωση 18% στην ευρωπαϊκή παραγωγή και 11% στην ελληνική
Αυξηµένες προσδοκίες για την τιµή παραγωγού γεννά και η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που παράγουν βερίκοκα, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν µια µείωση 18% της παραγωγής στο ευρωπαϊκό βερίκοκο, στους 558.000 τόνους. Την ίδια ώρα, όσον αφορά την ελληνική παραγωγή οι εκτιµήσεις που διατυπώθηκαν στο Περπινιάν της Γαλλίας, την ανεβάζουν στους 79.800 τόνους.
Πιο συγκεκριµένα, τώρα, στην Ιταλία αναµένεται µείωση της παραγωγής 33% (στους 201.138 τόνους), στη Γαλλία µείωση 14% (στους 134.448 τόνους) και αύξηση 9% (στους 142.709 τόνους) στην Ισπανία, όπου όµως λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων στην Ιβηρική Χερσόνησο, ίσως τελικά το πρόσηµο αντί για θετικό, να είναι αρνητικό. Οι εκτιµήσεις αυτές βάζουν τη φετινή απόδοση πάνω από το µέσο όρο της πενταετίας 2012-2016, κατά 8%, αλλά σαφώς πολύ πιο κάτω από την περσινή, κατά 121.722 τόνους. Οι 680.000 τόνοι του 2017 αποτελούν απόδοση ρεκόρ.
Λιάμης Λεωνίδας