Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε εξαιτίας του SARS Covid-19 την περασμένη άνοιξη δημιούργησε μια απρόσμενη, μη προβλέψιμη και δύσκολα διαχειρίσιμη νέα πραγματικότητα καθώς έχει πλήξει και εξακολουθεί να πλήττει βάναυσα όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένας από τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που δέχθηκε και δέχεται πολλαπλά χτυπήματα είναι οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στη Λακωνία.
Ανατροπή της κακής αυτής κατάστασης είχαμε τον Αύγουστο και ο νομός μας, ο νόμος Λακωνίας είχε έλευση μεγάλου τουριστικού εγχώριου κύματος καθώς αυτός ήταν από τη μια COVID-free και από την άλλη η μετακίνηση προς αυτόν μπορούσε να γίνει οδικώς χωρίς τον κίνδυνο συνωστισμού σε πλοία ή αεροπλάνα. Τα μειονεκτήματα δηλαδή μετατράπηκαν σε πλεονεκτήματα για τη Λακωνία που παρόλο το φυσικό της κάλλος και τον πλούτο της σε ιστορικά μνημεία δεν έχει δει μέχρι σήμερα την τουριστική ανάπτυξη που της αναλογεί.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως και εδώ δημιουργείται μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Είναι γνωστό ότι οι επισκέπτες στη Λακωνία είναι αυτό που λέμε repeaters. Αν την επισκεφτεί κανείς μια φορά είναι σίγουρο ότι θα ξαναέρθει. Η ομορφιά του τοπίου, οι υπέροχες παραλίες ( Ελαφόνησος, Νεάπολη, Πλύτρα, Κυπαρίσσι, Γύθειο, Μάνη) με τα κρυστάλλινα νερά, τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως οι Βυζαντινές καστροπολιτείες του Μυστρά, και της Μονεμβασιάς, το Κάστρο στο Γεράκι, οι παραδοσιακοί οικισμοί της Μάνης,το Παυλοπέτρι,το ιστορικό όνομα Σπάρτη και οι ιδέες που αντιπροσωπεύει, τα βουνά μας , ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, ο Ευρώτας με το βίοτοπό του, η ζεστασιά και η φιλοξενία των κατοίκων, ο αγροδιατροφικος πλούτος και κυρίως το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές και τα εσπεριδοειδή και οι οικονομικές επιλογές σε διαμονή και εστίαση είναι κίνητρα για το σύγχρονο περιηγητή που δεν ενδιαφέρεται μόνο για το τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-διασκέδασή.
Καθήκον όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά βουλευτές, αυτοδιοικητικοί σε επίπεδο Διαμερίσματος, Δήμου και Περιφέρειας, Επιμελητηρίου αλλά και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είναι να ενώσουμε δυνάμεις, να επεξεργαστούμε και να υλοποιήσουμε άμεσα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο για τον τόπο μας, να συστρατευτούμε στην προσπάθεια της εν γενεί ανάπτυξης της περιοχής μας με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και να μην αφήσουμε την ευκαιρία για τον τόπο μας να πάει χαμένη.
Πέρα από την εξασφάλιση υποδομών σε οδικό δίκτυο (με κορυφαίο έργο αυτό του οδικού άξονα στην περιοχή της Σκάλας), λιμενικά έργα, εξασφάλιση δικτύου φυσικού αερίου, που είναι άλλωστε και στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής του Παναγιώτη Νίκα και που απαιτούν εύλογο χρόνο για την υλοποίηση τους υπάρχουν και άλλες στρατηγικής σημασίας ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν και μπορούν να επιφέρουν ορατό και άμεσο αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
Υποδομές περίθαλψης – Πίεση από όλους μας για τη σωστή στελέχωση των μονάδων υγείας στη Λακωνία με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
Προβολή με όρους σύγχρονου μάρκετινγκ του τουριστικού προιόντος και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.
Σύνδεση τουρισμού με πρωτογενή τομέα και προβολή του αγροδιατροφικού πλούτου της Λακωνίας.
Εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο των αναρίθμητων μνημείων της Λακωνίας όσο και της άυλης κληρονομιάς (παραδόσεις, ήθη, έθιμα, παραδοσιακές τέχνες).
Ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων-θεσμών που λαμβάνουν χώρα στο νομό.
Επένδυση στην εκπαίδευση του επαγγελματικού και παραγωγικού δυναμικού
Άμεση αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις λακωνικές επιχειρήσεις.
Εξωστρέφεια – αναζήτησή επενδύσεων σε αγορές εκτός Ελλάδας και αξιοποίηση του ομογενειακού δυναμικού.
Ακτοπλοικές συνδέσεις (πύκνωση και δημιουργία νέων).
Βέβαια κάθε μια από τις επιμέρους ενέργειες είναι πολύ σημαντική αλλά δε μπορούν να γίνονται αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο.
Χρειάζεται ένα master plan για την ανάπτυξη της Λακωνίας ώστε να αναπτυχθεί συμμετρικά και η ανάπτυξη της να είναι βιώσιμη και χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο χρόνος τρέχει και δε μπορεί να περιμένει.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ενορχήστρωση ανάλογων αναπτυξιακών σχεδίων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα με στόχο τη διαμόρφωση μιας διακριτής Πελοποννησιακής ταυτότητας.