Τη στιγμή που, και με δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελ/σου, είναι θέμα λίγων μηνών να περάσουμε στην τελική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ενεργειακή, φέρνει η δημοτική αρχή το θέμα της δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), αποθήκευσης σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και εγκατάσταση παρασκευής εδαφοβελτιωτικών, στη θέση «Αλογόμανδρα» που βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού Βρεσθένων σε δασική έκταση.
Οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί που αποκτούν οι Δήμοι θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ όταν σε λίγους μήνες ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της γιατί η δαμόκλειος σπάθη της ρήτρας ποσότητας και ποιότητας δεν θα επιτρέπει εκτός της ΤΕΡΝΑ καμία άλλη δραστηριότητα (ανάκτηση υλικών, διαλογής, κομποστοποίησης κλπ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 11 σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) η ΤΕΡΝΑ θα φτιάξει μόνο δύο (2). Τους υπόλοιπους θα τους φτιάξουν οι Δήμοι χαρατσώνοντας τους δημότες τους μέσα από την μεγάλη αύξηση των Δημοτικών τελών.
Αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν τη «στρατηγική του αδιεξόδου» αφήνοντας τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους, ασκώντας πίεση στους δημότες να αποδεχτούν ως μονόδρομο και το υπέρογκο κόστος, 150 € περίπου ανά τόνο απορριμμάτων, και τις νέες οικονομικές και οικολογικές επιβαρύνσεις που θα ακολουθήσουν.
Το αστικό κράτος που χρησιμοποιεί τη στρατηγική της ατομικής ευθύνης για τις λαϊκές ανάγκες, φουλάρει της μηχανές του ( και μέσω των Δήμων ) για τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι η ΤΕΡΝΑ, φορτώνοντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα.
Αν θεωρείται ότι ο σχεδιασμός του ΦΟΣΔΑ Πελ/σου για τα σκουπίδια είναι σε όφελος των δημοτών μας σας προσκαλούμε να δεχτείτε την παρακάτω πρότασή
μας και περιμένουμε και την τοποθέτηση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προτείνουμε ο Δήμος μας να ζητήσει από την περιφέρεια απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
· Πόσους τόνους σκουπίδια πρέπει κατ’ ελάχιστο να πάμε στην ΤΕΡΝΑ και με ποια τιμή ανά τόνο; (να μας απαντήσετε και για τα δύο σενάρια και των 150.000 και των 200.000 τόνων).
· Πόσες δεσμεύσεις (ρήτρες) υπάρχουν ποιοτικές; Για τη σύνθεση π.χ. τοις % σκουπιδιών σε χαρτί-αλουμίνιο κλπ.
· Τα μεταφορικά χωρίς Σ.Μ.Α. πόσα είναι ανά τόνο; Αν φτιαχτεί ο Σ.Μ.Α. πόσο θα κοστίσει; Ποιος θα τον πληρώσει; Πόσο θα μειωθούν ανά τόνο τα μεταφορικά;
Τέλος θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να μας απαντήσετε πόσους τόνους σκουπίδια παράγει ο Δήμος μας το χρόνο, που πάνε τώρα τα σκουπίδια και πόσο στοίχισε η διαχείρισή τους το 2019;
Τελειώνοντας εμείς θεωρούμε ότι τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας πρέπει να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού. Να διεκδικήσουν η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε την πρόταση για υποβολή αιτήματος για την παραχώρηση του ακινήτου για να χρησιμοποιηθεί για σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.