Το Κρητικό Χριστόψωμο

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό αλεύρι, σκληρό
80 γρ νωπή μαγιά
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φλ τσ κόκκινο ξηρό κρασί, χλιαρό
1 φλ τσ ζάχαρη
1 κ γλ μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη άχνη ζάχαρη
1 φλ τσ καρύδια, χοντροκομμένα
1 φλ τσ μαύρες σταφίδες
1 κ γλ μαχλέπι, σκόνη
1/2 φλ τσ χυμό φρ πορτοκαλιού
1/2 φλ τσ ρακή ή τσίπουρο
3/4 φλ τσ γάλα χλιαρό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
σουσάμι, ασπρισμένα αμύγδαλα και ολόκληρα καρύδια, για το στόλισμα

Τρόπος παρασκευής
1. Διαλύετε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύετε με 1 φλ τσ αλεύρι, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνετε το προζύμι σκεπασμένο να φουσκώσει, για 1 ώρα περίπου. Ανακατεύετε έπειτα στο προζύμι τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια.
2. Για να ετοιμάσετε τη ζύμη για τα “κεντήδια”, ανακατέψτε αλεύρι γοχ με χλιαρό νερό, χωρίς μαγιά.
3. Πλάθετε τη ζύμη σε καρβελάκι και το αλείφετε ελαφρά με λάδι. Ετοιμάζετε τα “κεντήδια” και τα στολίζετε στην επιφάνεια του Χριστόψωμου. Πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και διακοσμείτε με τα καρύδια και τα αμύγδαλα για την αφθονία και το “μπερεκέτι” του σπιτιού.
4. Ψήνετε το Χριστόψωμο, που όσο εσείς το στολίζετε ήδη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο, για 1 ώρα.