Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αλλά και η βασική αιτία για να παγώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ. Το άλλο είναι η απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και χθες μάλιστα άναψαν φωτιές στη συνεδρίαση του Eurogroup με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση. Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και την έκπληξη των συναδέλφων του στο Eurogroup οι οποίοι έχουν συνηθίσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να επιδεικνύει υπομονή και ήπια συμπεριφορά.
Από το χθεσινό Eurogroup o Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε χωρίς την δόση αλλά έλαβε αυστηρό μήνυμα να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών.
Από αύριο 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί περνάνε στην ηλεκτρονική εποχή. Θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενώ από την Πρωτομαγιά θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τους οφειλέτες προς το Δημόσιο.
Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς και ήδη έχουν αναρτηθεί 1.726 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες από 825 που ήταν στις 5 Φεβρουαρίου.
Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018. Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες. Παράλληλα σχεδιάζονται και οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη με βασικότερη προϋπόθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να αποτελεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος. Επίσης η αίτησή του θα απορρίπτεται αν αποδειχθεί δόλος εκ μέρους του (μεταβίβαση ή πώληση ακινήτων σε συγγενείς, απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, πτώχευση εταιρείας κ.λπ.).