Σειρά εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της 196ης ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού, όταν οι Ηρωίδες Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο τα δρεπάνια του θερισμού ταπείνωσαν τον Ιμπραήμ Πασά, λάμπρυναν τον Ιερό Αγώνα και ενδυνάμωσαν τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασηςδιοργάνωσε το σαββατοκύριακο 25 και 26Ιουνίου ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.
Το Σάββατο 25 Ιουνίου έλαβε χώρα στο ακρογιάλι του Διρού η Αναπαράσταση της Μάχης με τη συμμετοχή των μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής και εθελοντών. Ακολούθησετρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ηρωίδας Μανιάτισσας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων στους νικητές των επετειακών σκοπευτικών αγώνων που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με τον Αθλητικό – Σκοπευτικό Όμιλο Μάνης «Ταίναρο», την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αθλητικό Όμιλο Μάνης «ο Νίκανδρος» και τους Σκοπευτικούς Ομίλους Σπάρτης και Γυθείου. Η βραδιά έκλεισε με μανιάτικα κεράσματα και παραδοσιακούς χορούς από το σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πήγασος» από τα Ιωάννινα.
Την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, Κυριακή 26 Ιουνίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διρού επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’. Μετά το πέρας της Δοξολογίας επίσημοι και κοινό μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.
Ο κ. Δήμαρχος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ουσιαστικότατο ρόλο της Μάνης στην έκβαση του Αγώνα του 1821. Ξεχώρισε την απαράμιλλη αυτοθυσία των Γυναικών του Διρού λέγοντας πως: «σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης δεν έλειψαν γυναίκες που ζώθηκαν ό,τι εύρισκαν για όπλα και συστρατεύθηκαν σε αγώνες δύσκολους αλλά ιερούς και δίκαιους. Όλες τους πολέμησαν με όπλο την ψυχή και την καρδιά. Αψήφησαν τον κίνδυνο και αγωνίστηκαν ως γνήσιες Ελληνίδες. Ιδιαίτερα όμως στις γυναίκες της Μάνης η Πατρίδα οφείλει πολλά. Οι Ηρωικές Αδούλωτες Μανιάτισσες, άξιες διάδοχοι των γυναικών του “Ταν ή επί τας“, κατέθεσαν τον δικό τους ανεπανάληπτο θρύλο. (...) Πιστή θεματοφύλακας του πατροπαράδοτου ήθους η Γυναίκα της Μάνης, όταν το απαίτησε η περίσταση, κυνήγησε και νίκησε τον εχθρό. Αναπτέρωσε το καταρρακωμένο ηθικό του επαναστατημένου λαού και κράτησε ζωντανή τη φλόγα της Ελευθερίας».
Ο κ. Ανδρεάκος αναφέρθηκε επίσης στηδικαιολογημένη πικρία των Μανιατών, καθώς ούτε η αυτοθυσία των Γυναικών του Διρούούτε συνολικά ο Μανιάτικος Αγώνας χαίρουν της αναγνώρισης που τους πρέπει από την ελληνική πολιτεία. «Είναι πλέον δεδομένη η ιστορική τεκμηρίωση του Μανιάτικου Αγώνα από πληθώρα επιφανών ιστορικών επιστημόνων. Και παρά τον λαμπρό περσινό εορτασμό των 200 ετών από το 1821, η Μανιάτικη συνεισφορά παραμένει παραγνωρισμένη. Άραγε όλα αυτά τα χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για την ουσιαστική αναγνώρισή της;» τόνισε ο κ. Δήμαρχος και κάλεσε για άλλη μια φορά την επίσημη Πολιτεία να αποκαταστήσει με πράξεις αυτή την ιστορική αδικία.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκουεκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Η κα Πρόεδρος ανέφερε πως οι δρεπανυφόρεςΜανιάτισσες με αυταπάρνηση ψυχής έγραψαν μια ακόμη, ανεπανάληπτη σελίδα της εποποιίας του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. «Οι αναφορές στα κείμενα των: Αμβρόσιου Φραντζή, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Διονύσιου Κόκκινου, ιστορικών του Αγώνα, για τον ανυπέρβλητο ηρωισμό αυτών των γυναικών, προξενούν συγκίνηση και δέος. Γυναίκες που σφάλιζαν με πόνο τα μάτια των νεκρών αγοριών τους, έπαιρναν στα δικά τους χέρια το καριοφίλι του παιδιού τους λέγοντας «κοιμήσου παιδάκι μου… συνεχίζω εγώ τώρα». Ήταν το δικό τους “ή ταν ή επιτας“», ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Γκερέκου. Η κα Πρόεδρος τόνισε ακόμη πως «Το νικηφόρο δίδυμο των μαχών της Βέργας και του Δυρού είχε κομβική σημασία για την έκβαση του Ελληνικού Αγώνα, καθώς έγινε το Βατερλό του Ιμπραήμ, αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, που σπαράσσονταν από εμφύλιες έριδες εκείνα τα χρόνια και κράτησε ζωντανή τη φλόγα της Επανάστασης» για να σημειώσει ωστόσο ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την ομώνυμη μάχη καθώς και ότι οι περισσότεροι μαχητές ήταν γένους θηλυκού.
Όπως είπε «ακόμη δεν έχουμε αναδείξει επαρκώς την τεράστια συμβολή των Ελληνίδων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα. Πέρα από τις εμβληματικές μορφές της Μπουμπουλίνας, της ΜαντώςΜαυρογένους αλλά και των γυναικών του Σουλίου, οφείλουμε να επανασυστήσουμεπλέον την πολυεπίπεδη δράση των χιλιάδων ανώνυμων γυναικών της υπαίθρου και των πόλεων, στην εθνική μας Παλιγγενεσία. Και σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης του ρόλου των γυναικών στην Επανάσταση, οι γυναίκες του Δυρού, οι Μανιάτισσες, θα πρέπει να έχουν προεξέχουσα θέση. Το δρεπάνι στα χέρια της Μανιάτισσας έγινε από εργαλείο θερισμού, δουλειάς και επιβίωσης σύμβολο αγώνα για την ελευθερία».Κλείνοντας η κ. Γκερέκου σημείωσε πωςγνώση και η κατανόηση του παρελθόντος οφείλει να γίνεται πυξίδα για την πορεία στο σήμερα και το αύριο και τόνισε πως «στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε και πάλι, η χαραγμένη από τον ήλιο και τον αέρα μορφή της ανυπόταχτης Μανιάτισσας, συνεχίζει να μας εμπνέει για συνεχή προάσπιση της εθνικής μας ενότητας και της εθνικής μας κυριαρχίας».
Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση μουσικοθεατρικούδρώμενου για την Ηρωίδα Μανιάτισσα από τη Μικρή Χορωδία Δήμου Ανατολικής Μάνης σε επιμέλεια και διεύθυνση της μουσικολόγου κας Ειρήνης Δαρμή και τον ύμνο της ΗρωίδαςΜανιάτισσας από το αδερφό Κρητικό λυράρη Μανώλη Αγγελάκη.
Την 196η Επέτειο της Μάχης του Διρούτίμησαν με την παρουσία τους εκτός της κεντρικής ομιλήτριας κ. Άντζελας Γκερέκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής του Νομού Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, οιΒουλευτές του Νομού Λακωνίας κ.κ. Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού ο Υποστράτηγος ΔημήτριοςΣκουφίδης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, Ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Πολίτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας, ο Αστυνομικός ΔιευθυντήςΛακωνίας Βασίλειος Τσιγαρίδης, οΠεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και οι ΑντιπεριφερειάρχεςΝίκωνας Τζινιέρης και Θεόδωρος Βερούτης,ως εκπρόσωπους του ΑΓΕΝ ο Διοικητής Ιονίου Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Γιαννουδάκης, ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ Σμήναρχος Κωνασταντίνος Καραβλίδης ως εκπρόσωπος του ΑΓΕΑ ο Λιμενάρχης Γυθείου Πλωτάρχης Ευάγγελος Τσάλης, ο Υποδιοικητής Π.Υ. Αρεόπολης Λεωνίδας Καρατζής, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Ευσταθία Λιάρου, η Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Γεωργία Ζαχαράκη, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης,ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Ανθή Μπαλιτσάρη, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Μαριόλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.