Στην προγραμματισμένη για χθες κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη Μεσσηνία, οι οποίοι έφθασαν στην Καλαμάτα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα. Αφού, λοιπόν, πέρασαν από την κεντρική πλατεία, κατέληξαν στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Εκεί, στην οδό Ψαρών, άδειασαν μπιτόνια με λάδι και εν συνεχεία ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο, όπου συνάντησαν τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα. Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι μπορεί σε ζητήματα που είναι αρμόδια, ενώ εξέφρασε τη στήριξή της σε άλλα θέματα που αφορούν στους αγρότες και έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική σκηνή.
Τα προβλήματα των αγροτών
Όπως είπαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας, στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος έχει προστεθεί η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, τιμή-αρνητικό ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτήρισαν, δε, τις τιμές εξευτελιστικές, με την κατάσταση -όπως είπαν- «να μην πηγαίνει άλλο» και ενώ οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να καλλιεργήσουν, να είναι σε απόγνωση.
Αυτό που ζητούν είναι η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και να κάνει στην άκρη τα σχέδια περί τυποποίησης και προώθησης του ελαιολάδου, αφού ναι μεν είναι καλά, αλλά τα ακούν επί 20 χρόνια και δε γίνεται κάτι.
Όσον αφορά στα άλλα αιτήματα, μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με τις κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, την αύξηση των συντάξεων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Επίσης, ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, διόρθωση των δασικών χαρτών και αύξηση του κατώτατου ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ.
Η συνάντηση με τον Στ. Αναστασόπουλο και οι δεσμεύσεις
Υποδεχόμενος τους αγρότες ο κ. Αναστασόπουλος στο γραφείο του είπε ότι η Περιφερειακή Αρχή έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με διάφορα μέτρα. Ειδικότερα, σχολίασε ότι η τιμή του ελαιολάδου είναι η χειρότερη όλων των εποχών, γι’ αυτό η Περιφέρεια έκανε και κάνει ελέγχους, προκειμένου να μη γίνεται ελληνοποίηση ελαιολάδου μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας και ΗΠΑ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπίσει κάτι μεμπτό.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε πρόγραμμα προώθησης του πελοποννησιακού ελαιολάδου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Κλείνοντας το θέμα του ελαιολάδου, δήλωσε ότι η δακοκτονία έγινε καλά πέρυσι και στόχος φέτος είναι να γίνει ακόμα καλύτερα.
Μιλώντας γενικότερα για τα αγροτικά θέματα, παρατήρησε ότι έφτασε η ώρα να ξεφύγει η Μεσσηνία από τη μονοκαλλιέργεια και, στο πλαίσιο αυτό, γίνονται σκέψεις για αναδιάρθρωση των συκεώνων.
Στόχος της Περιφέρειας είναι και η στήριξη των αγροτικών έργων υποδομής, όπως και να γίνει συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ,
Παράλληλα, σχεδιάζει την κατασκευή λιμνοδεξαμενών που θα είναι ψηλότερα από τα κτήματα και έτσι θα ποτίζονται με φυσική ροή.
Στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πήραν το λόγο και έθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη συγκεκριμένα ζητήματα, αφού του ξεκαθάρισαν ότι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και εδώ και χρόνια ακούν υποσχέσεις, αλλά στην πράξη γίνονται ελάχιστα πράγματα.
Χαρακτηριστικά ανέφεραν το Φιλιατρινό φράγμα που κατασκευάζεται εδώ και 20 χρόνια, αλλά δε λειτουργεί. Στο δε Χανδρινού παλεύουν για ένα αρδευτικό εδώ και χρόνια, ενώ επισήμαναν την άθλια κατάσταση πολλών αγροτικών δρόμων. Οι ίδιοι ζητούν να δουν έργα αύριο και όχι άλλα «θα»!
Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα χαρακτήρισαν αυτό της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Οι εργάτες είναι κυρίως από τρίτες χώρες, με τα χρήματα, όπως είπαν, να φεύγουν μαύρα στο εξωτερικό. Έτσι ζητούν να βρεθεί ένας τρόπος να μπορούν να κόβουν εργόσημα στους εν λόγω εργάτες, καθώς αν γίνει έλεγχος και βεβαιωθεί ότι ένας εργάτης είναι ανασφάλιστος, το πρόστιμο θα είναι καταστροφικό για έναν αγρότη.
Οι απαντήσεις
Σχετικά με τις υποσχέσεις και τα «θα», ο κ. Αναστασόπουλος σχολίασε ότι είναι μακριά από την Περιφερειακή Αρχή τέτοιες λογικές, αφού ό,τι εξαγγέλλει το υλοποιεί.
Για το αγροτοδασικό οδικό δίκτυο, είπε πως θα υπάρξει συνεργασία με τους Δήμους και το Δασαρχείο με σκοπό να βελτιωθεί.
Αναφορικά με το εργατικό δυναμικό, δήλωσε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο και θα έπρεπε, όταν φεύγει κάποιος από τη χώρα, να δείχνει κατά την έξοδο τα εργόσημα που κόλλησε.
Για το ζήτημα των δασικών χαρτών, συμφώνησε ότι έχουν γίνει λάθη και η Περιφερειακή Αρχή θα είναι παρούσα, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις υπέρ των παραγωγών.
Λίγο πριν αποχωρήσουν οι αγρότες, ο κ. Αναστασόπουλος επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είναι δίπλα τους και για θέματα που δεν την αφορούν, ενώ για αυτά που έχει αρμοδιότητα, τους έδωσε γραπτές δεσμεύσεις.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση | Εφημερίδα Θάρρος