Τι συμβαίνει με τις καθαρίστριες στα σχολεία του δ.Ευρώτα;

Όσα αναφέρει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά η δημοτική αρχή επιλέγει να διογκώνει τα προϋπάρχοντα προβλήματα και όχι να τα λύνει. Η απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη σχολικών καθαριστριών ως τρίωρες πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί.

Να ξεκινήσουμε δίνοντας την πραγματική εικόνα της κατάστασης:
Ο Δήμος Ευρώτα έχει 31 σχολικές μονάδες- 12 Νηπιαγωγεία- 10 Δημοτικά-4 Γυμνάσια -4 Λύκεια και 1 ειδικό σχολείο. Πέρυσι διέθετε 6 μόνιμες σχολικές καθαρίστριες και 13 πλήρους απασχόλησης.
Το σύνολο των ωρών για την καθαριότητα των σχολείων ήταν 132,5 ώρες την ημέρα. Παρόλα αυτά όλοι γίναμε μάρτυρες των τρομερών ελλείψεων και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα σχολεία. Προβλήματα που επανειλημμένως έχουμε τονίσει σαν Λαϊκή Συσπείρωση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του 2ου Δημοτικού και 3ου Νηπιαγωγείου Σκάλας, όπου δεν υπήρχε αντικαταστάτρια για την καθαρίστρια που πήρε την αναρρωτική της άδεια και το σχολείο έμεινε ακαθάριστο για 3 μέρες ,οδηγώντας τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε απόγνωση και διαμαρτυρία.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εισηγήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων 20 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή 162 ώρες την ημέρα .
Φέτος ο Δήμος διαθέτει 4 μόνιμες καθαρίστριες και 17 με τρίωρη απασχόληση. Το σύνολο των ωρών για την καθαριότητα των σχολείων θα είναι 83 ώρες την ημέρα! Δηλαδή 50 ώρες λιγότερες από πέρυσι σε ημερήσια βάση και τις μισές από αυτές που πρότεινε η υπηρεσία του δήμου.
Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό πρώτα απ’όλα στα παιδιά μας γιατί όπως καταλαβαίνετε σε τρείς ώρες μια καθαρίστρια είναι αδύνατον να μπορέσει να καθαρίσει ένα σχολείο, πόσο μάλλον το τραγικό που γινόταν πέρυσι, οι καθαρίστριες να μετακινούνται με ιδία έξοδα σε δύο και τρία σχολεία μέσα στην ημέρα. Είναι φύση αδύνατον! Άρα κάποια σχολεία θα μείνουν ακαθάριστα !
Ο ρόλος των καθαριστριών στις σχολικές μονάδες είναι κομβικός και άκρως αναγκαίος για την εύρυθμη λειτουργία ενός σχολείου. Η τρίωρη απασχόληση καταρχήν είναι μία σκέτη εκμετάλλευση, μισή δουλειά, μισή ζωή! Ποιος από εσάς θα αναλάμβανε μία τέτοια δουλειά; Να μετακινείτε 20χιλ για να πάει στη δουλειά του και 20χιλ. να γυρίσει, με το μισό μηνιάτικο να φεύγει σε βενζίνες; Τι να προγραμματίσουν για τις ζωές τους για τις οικογένειές τους; Οι ανάγκες των σχολείων καθορίζουν το πως θα πρέπει να εργάζονται οι υπάλληλοι στην καθαριότητα. Η μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρους ωραρίου είναι η μοναδική και ρεαλιστική λύση για καθαρά σχολεία και αξιοπρεπή εργασία για τις καθαρίστριες. Οποίος “ζει” μέσα στα σχολεία είτε είναι μαθητής, είτε είναι γονιός, είτε είναι εκπαιδευτικός, μπορεί να καταλάβει ότι μια καθαρίστρια που θα πάει στο σχολείο για τρεις ώρες ,όποιες και αν είναι αυτές το σχολείο δεν θα είναι καθαρό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ανάγκες αυτών των εργαζομένων που κατά κανόνα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίας, δουλεύουν σε καθεστώς ομηρίας με όλες τις κυβερνήσεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τις εν λόγω δουλεμπορικές συμβάσεις σας, κάποιες θα αναγκαστούν να τις υπογράψουν, γιατί έχουν ανάγκη και αυτά τα 100 ή 200 ευρώ για να συμβάλουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό με οποιονδήποτε τρόπο . Εσείς που εγκρίνετε αυτές τις αποφάσεις δεν ξέρετε μάλλον τι είναι να έχεις ανάγκη 100 και 200 ευρώ για την οικογένεια σου;
Σημειωτέον πως αυτές οι αποφάσεις έρχονται μετά από μια μακριά περίοδο πανδημίας όπου τα συσσωρευμένα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας βγήκαν έντονα στην επιφάνεια, αναδείχθηκαν και διεκδικήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Η διαχρονική λοιπόν λογική των κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για περικοπή του «κόστους» στην Παιδεία ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις σχολικές καθαρίστριες αλλά και τις υποδομές που παραμένουν σε άθλια κατάσταση.
Η δημοτική αρχή ενώ θα μπορούσε να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης διαθέτοντας ένα ποσό από τα οικονομικά του δήμου, όπως έκανε πέρυσι ως ελάχιστο μέτρο , καταργεί οποιαδήποτε σχέση εργασίας πλήρους ωραρίου, ενώ από την άλλη δεν εξασφαλίζονται ούτε στο ελάχιστο οι συνθήκες υγιεινής των σχολικών χώρων. Καταστρατηγεί τα όποια δικαιώματα των καθαριστριών έχουν απομείνει και επιπλέον εντατικοποιεί την εργασίας τους.
Αυτό είναι ένα δείγμα για την ποιότητα της εκπαίδευσης που σχεδιάζουν και παρέχουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές στα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους . Περικοπές για τις ανάγκες των παιδιών μας, επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους , διπλασιασμό των δημοτικών τελών και πανηγυρισμοί της κυβέρνησης που εισέπραξε από όλους εμάς 4δις παραπάνω από φόρους .Κατά τα άλλα λεφτά δεν υπάρχουν για τα σχολεία μας!
Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων στο δήμο μας, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους μαθητές να μην δεχτούν αυτήν την κατάσταση. Να οργανώσουν τον αγώνα και την πάλη τους για αυτά που δικαιούνται σήμερα.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε ο δήμος να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε:
Να υπάρχει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με πλήρες ωράριο ,καθόλη την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να μετατρέψει τις ήδη υπάρχουσες καθαρίστριες σε πλήρους ωραρίου.

Κραυγή αγωνίας και από το Σύλλογο Καθαριστριών Σχολείων Λακωνίας
Καταγγελία για τις σχολικές μονάδες του δήμου Ευρώτα

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ