Τι γίνεται με το Κέντρο Υγείας Καστορείου;

Αναφορά Νάγιας Γρηγοράκου στη Βουλή - Τι απαντά ο Νεοκλής Κρητικός

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του Κ.Υ. Καστορείου.

Η Βουλευτής τονίζει ότι το Κ.Υ. Καστορείου καλύπτει τις ανάγκες του πρώην Δήμου Πελλάνας, αλλά και μερικών χωριών του πρώην Δήμου Οινούντος στον Πάρνωνα, δηλαδή καλύπτει συνολικά 19 χωριά και Οικισμούς και ως εκ τούτου η εύρυθμη λειτουργία του είναι κομβικής σημασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής .

Παράλληλα, σημειώνει ότι για την εξαίρεση του Κ.Υ. Καστορείου από το ΦΕΚ 5075/Β/5.9.2024, με το οποίο κηρυχτήκαν άγονες όλες οι Υγειονομικές Μονάδες του Ν. Λακωνίας, δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση.

Νεοκλής Κρητικός: «Το Κέντρο Υγείας Κατορείου θα συμπεριληφθεί στις Άγονες Περιοχές Α΄ Κατηγορίας»

Σε απαραίτητη διευκρίνιση για το Κέντρο Υγείας Καστορείου, προέβη ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, με αφορμή επιστολή που του κοινοποιήθηκε από «ομάδα πρωτοβουλίας» πολιτών.

Ειδικότερα, ο κ. Κρητικός σημειώνει: «Με ανάρτησή μου την Παρασκευή 27/9 και Δελτίο Τύπου που απέστειλα στα Μ.Μ.Ε., γνωστοποιούσα πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η συμπερίληψη και του Κ.Υ. Καστορείου στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ Κατηγορίας, με νέα ΚΥΑ, η έκδοση της οποίας επίκειται.

Χθες έλαβα επιστολή που συνυπογράφει «ομάδα πρωτοβουλίας» πολιτών, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται για τον «αποκλεισμό» του Κ.Υ. Καστορείου από την «Κατηγορία Α». Κατανοώ πλήρως την αντίδρασή τους. Έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στην αρχική ΚΥΑ, που καθόριζε τις προβληματικές και άγονες περιοχές. Όμως, τους διαβεβαιώ, πως το Κ.Υ. Καστορείου θα συμπεριληφθεί στην «Κατηγορία Α», με τροποποίηση της ΚΥΑ της 5ης Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Αυτό, βέβαια, από μόνο του δεν είναι πανάκεια. Έχω πολλές φορές τοποθετηθεί υπέρ της παροχής συνδυαστικών κινήτρων -οικονομικά, επιστημονικά, διοικητικά-. Και βέβαια θα επιμένω για την αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη των Κ.Υ., γιατί στην προκειμένη περίπτωση, η (αναγκαία) ορθολογική τοποθέτηση των περιφερειακών ιατρείων των όμορων με το Καστόρι, τοπικών κοινοτήτων, θα εξυπηρετεί συνολικά και εύρυθμα τις ανάγκες των κατοίκων των βόρειων δήμων.

«Η λειτουργία του Κ.Υ. Καστορείου, πρέπει με σημείο εκκίνησης την κατάταξή του στην «Κατηγορία Α», να τοποθετηθεί σε νέες βάσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας», καταλήγει ο Νεοκλής Κρητικός.