Οι διαπιστώσεις όλων μας και μετά τα τελευταία πρόσφατα συμβάντα που ένα μεγάλο μέρος των δασών καίγεται, είναι ότι η παραμονή επί μακρόν σε δασικές εκτάσεις εμπεριέχει κινδύνους κυρίως από την ανά πάσα στιγμή επαπειλούμενη πυρκαγιά .
Η κλιματική κρίση που τις συνέπειες της εισπράττει όλος ο πλανήτης μας επιβεβαιώνει με τον πλέον αλάνθαστο τρόπο ότι η ζωή και η παραμονή στο δάσος δεν είναι πλέον μια απλή υπόθεση και απαιτεί τεράστια προσοχή.
Στην Πελοπόννησο που μας αφορά αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια, λειτουργούν τους θερινούς μήνες εντός αρκετών ορεινών συγκροτημάτων στο δάσος, πολλές παιδικές κατασκηνώσεις με πλήθος από παιδιά και συνοδούς με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ομως επειδή τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και με το χρόνο γίνονται ακόμη χειρότερα θα πρέπει η παραμονή στις παιδικές κατασκηνώσεις να εξασφαλιστεί ότι θα είναι στο μέλλον ασφαλής και ακίνδυνη.
Δηλαδή θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν σχέδια εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων ή σχέδια ασφαλούς προφύλαξης έναντι πυρκαγιάς , με την προυπόθεση ότι αυτή μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή.
ερωτάται ο Κ. Περιφερειάρχης :
1) Υπάρχουν σήμερα, πάντα με την συνεργασία των αρμόδιων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, σχέδια εκκένωσης για την περίπτωση εκείνη της πιθανής πυρκαγιάς εάν και εφ όσον επισυμβεί ;
2) Είναι διατεθειμένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει πρωτοβουλία όσον αφορά την Πελοπόννησο και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή κατάλληλων υπόσκαφων πυροπροστατευόμενων καταφυγίων σε όλους τους χώρους των παιδικών κατασκηνώσεων , σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για το μέλλον;
Να ξεκινήσουν από τώρα οι προεργασίες των μελετών και των αδειοδοτήσεων και να ακολουθήσει η κατασκευή, ώστε την επόμενη κατασκηνωτική περίοδο που θα γίνει το προσεχές καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα για ασφαλή παραμονή των παιδιών στους ορεινούς όγκους και στα δάση;