Η μέθοδος Floortime συγκαταλέγεται στις θεραπευτικές μεθόδους που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στα παιδιά που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα. Η παρέμβαση ονομάζεται floortime επειδή ο θεραπευτής καλείται να καθίσει στο πάτωμα με το παιδί να παίξει μαζί του με σκοπό την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.
Η μέθοδος floortime χρησιμοποιείται είτε εναλλακτικά είτε συνδυαστικά με την συμπεριφορική μέθοδο ( ABA), ανάλογα με το επίπεδο, τις ανάγκες και τις ελλείψεις του κάθε παιδιού στο οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε την μέθοδο.
Ο στόχος του συγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος είναι να βελτιώσει και να αναπτύξει στα παιδιά την ικανότητα της επικοινωνίας, λεκτικής και μη. Οι θεραπευτές ασχολούνται με τα παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων που κάθε παιδί απολαμβάνει και επιλέγει για να ασχοληθεί. Έτσι λοιπόν επεμβαίνουν στο παιχνίδι του παιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και σαν αποτέλεσμα να έχουμε την επικοινωνία.
Το floortime στοχεύει στο να βοηθήσει το παιδί να κατακτήσει έξι βασικά ορόσημα που συμβάλλουν στη συναισθηματική και πνευματική του ανάπτυξη:
- Αυτορρύθμιση και ενδιαφέρον για τον κόσμο.
- Η οικειότητα ή η εμπλοκή στις σχέσεις.
- Αμφίδρομη επικοινωνία.
- Σύνθετη επικοινωνία.
- Συναισθηματικές ιδέες.
- Συναισθηματική σκέψη.
Οι θεραπευτές μας διδάσκουν στους γονείς πώς να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε όλο και πιο σύνθετες αλληλεπιδράσεις. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, είναι κεντρική στην προσέγγιση της μεθόδου floortime.
Συνολικά, η μέθοδος αυτή ενθαρρύνει τα παιδιά με αυτισμό να ωθήσουν τους εαυτούς τους στο πλήρες δυναμικό τους. Τους αναπτύσσει το αίσθημα του “ποιοί είναι”, και όχι το “τι λέει η διάγνωσή τους”.
Η μέθοδος floortime πραγματοποιείται σε ένα ήρεμο περιβάλλον, και πάντα δίνουμε χώρο και χρόνο στο κάθε παιδί για να εκφραστεί.
Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας, ο θεραπευτής συμμετέχει στις δραστηριότητες του παιδιού και ακολουθεί το παιδί. Ο θεραπευτής σταδιακά δεσμεύει το παιδί σε όλο και πιο πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις με το πέρασμα των συνεδριών.
Όσο πιο νωρίς το παιδί εκπαιδευτεί στη συγκεκριμένη μέθοδο, από μικρή δηλαδή νηπιακή ηλικία, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει ώστε να μπορεί να επικοινωνεί και να αλληλοεπιδρά με τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους. Γεγονός που συμβάλει στην ομαλότερη ένταξη του παιδιού σε δομές που θα χρειαστεί το παιδί να λειτουργήσει με ομάδες παιδιών ( σχολείο, παιδική χαρά, εξωσχολικές δραστηριότητες κ.λ.π.)
Βασικός στόχος του μοντέλου είναι να χτίσει βάσεις για μία υγιή ανάπτυξη του παιδιού σε αντίθεση με στρατηγικές που δίνουν περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση μόνο των συμπτωμάτων.
Γνωρίστε λοιπόν τη θεραπευτική μέθοδο Floortime μέσα από τα Κέντρα Θεραπειών Νόησις, ενημερωθείτε για αυτήν από τους εξειδικευμένους θεραπευτές μας και παρακολουθήστε μια δωρεάν συνεδρία του συγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος!