«Η Τεχνολογία στον Αθλητισμό» | Σημαντική διαδικτυακή διημερίδα

Από το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής

Πραγματοποιήθηκε στις 25 & 26 Ιανουαρίου 2021 με μεγάλη επιτυχία η Διαδικτυακή Διημερίδα, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα:

«Η Τεχνολογία στον Αθλητισμό»

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή εκδήλωση αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία, την τέταρτη κατά σειρά, που σχεδίασε και υλοποίησε το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, η οποία εντάσσεται:

1. στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του Τμήματος και της σύνδεσης του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού με τις ανάγκες και τα προβλήματα της πραγματικής αγοράς

2. στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου του Αθλητισμού στο σύγχρονο, απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον,

3. στην προσπάθεια για ανάδειξη και χάραξη πολιτικών αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό

4. στο πλαίσιο σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Την διημερίδα τίμησε με τη συμμετοχή του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, λόγω της δύσκολης κατάστασης που έχει να αντιμετωπίσει ο αθλητισμός, εν μέσω πανδημίας.

Την 1η ημέρα της Διαδικτυακής Διημερίδας συμμετείχαν με ομιλίες, οι κκ:

· Παναγίωτης Αλεξόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΟΔΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής)

· Λεωνίδας Μπουτσικάρης (Πρόεδρος της Super League και Α’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ).

· Θεόδωρος Λάιος (Διευθυντής αγωνιστικού της Super League)

· Μάκης Τσάτσος (Υπεύθυνος ασφαλείας της Super League, πρόεδρος της Επιτροπής Ορισμού Παρατηρητών Αγώνων)

· Γιάννης Γυλός (Παρατηρητής της Super League, π. διεθνής βοηθός διαιτητής FIFA)

Την 2η ημέρα της Διαδικτυακής Διημερίδας συμμετείχαν με ομιλίες, οι κκ:

· Μιχάλης Κουκουλάκης (Εκπαιδευτής VAR, παρατηρητής διαιτησίας αγώνων UEFA)

· Γιώργος Μπεμπέτσος (Παρατηρητής αγώνων Champions League της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως (EHF))

· Μιχάλης Θεμελής (Challenge Referee της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαιρίσεως (FIVB))

· Τάκης Παπαχρήστος (Πολιτικος Μηχανικός, Πρόεδρος Ε.Π.Σ Αιτωλοακαρνανίας, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ)

Το πάνελ ομιλητών της 1ης ημέρας

Το πάνελ ομιλητών της 2ης ημέρας

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας έλαβαν χώρα δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, η πρώτη με θέμα «Η τεχνολογία στον επαγγελματικό αθλητισμό», και η δεύτερη με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της διαιτησίας». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δρ. Εμμανουήλ Χουστουλάκης, Μεταδιδάκτωρ ΤΟΔΑ, Μέλος του Εργαστηρίου, Διδάσκων στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς.

Η βασική θεματολογία της συζήτησης που αναπτύχθηκε, εστίασε γύρω από τις ακόλουθες θεματικές:

· Διοργάνωση αγώνα στην Super League (μέτρα τάξεως, τεχνική σύσκεψη, εφαρμογή πρωτοκόλλου υγιεινής, ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων του αγώνα)

· Super League (σκοποί, στρατηγική, κεντρική διαχείριση, χορηγοί, fantasy league)

· Η χρήση της τεχνολογίας στην κλήρωση του πρωταθλήματος (χρήση λογισμικού, δικλείδες ομάδων με κοινές έδρες, κριτήρια ορισμού αγώνων, προβλέψεις λόγω αναβολής

· Ηλεκτρονικά μέσα εποπτείας των αγώνων (συνεργασία με την ΕΛΑΣ, σύστημα παρακολούθησης των αγώνων μέσω καμερών, σχεδιασμός ασφαλείας αγώνων υψηλού κινδύνου)

· Ηγεσία και λήψη αποφάσεων σε ένα τεχνολογικά προηγμένο αθλητικό περιβάλλον

· Προοπτικές επένδυσης και εκμετάλλευσης τεχνολογιών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και στο χώρο της διαιτησίας

· Το μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον και ο σύγχρονος ρόλος ενός αθλητικού οργανισμού μέσα σε αυτό το πλαίσιο

· Στρατηγική ανάπτυξη αθλητικών οργανισμών και η σημασία των ακαδημιών, αλλά και των υποδομών στην επιτυχία των επενδυτικών σχεδίων των ποδοσφαιρικών αθλητικών οργανισμών

· Ο ρόλος και η σημασία των ψηφιακών εργαλείων και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων στο σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό

· Ο ρόλος και η σημασία των ψηφιακών εργαλείων και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων στη σύγχρονη αθλητική διαιτησία

· Προβλήματα και προκλήσεις που ανακύπτουν στη διαχείριση των τεχνολογικών αλλαγών στην εποχή της πανδημίας

· Προσαρμογή των αθλητικών σωματείων στις τρέχουσες συνθήκες

· Καλές πρακτικές εφαρμογής της τεχνολογίας στον αθλητισμό

Οι διαδικτυακοί συμμετέχοντες της εκδήλωσης ξεπέρασαν τα 1500 άτομα και τις δύο ημέρες. Συνολικά εγγράφηκαν 530 συμμετέχοντες μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που είχε αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του Εργαστηρίου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά με τη συμμετοχή και τις εισηγήσεις τους στην αποτύπωση των προκλήσεων της σημερινής κατάστασης στον κρίσιμο τομέα του επαγγελματικού αθλητισμού, και βοήθησαν με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους να αντιληφθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο αθλητικό περιβάλλον, και ειδικότερα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται μέσα στην εποχή της πανδημίας.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμετέχοντες που βοήθησαν μέσα από τις πολυάριθμες ερωτήσεις τους προς το πάνελ των ομιλητών να αποκτήσει η συζήτηση εξαιρετικά χρήσιμες και ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Επίσης, ευχαριστίες και στους κκ. Γεώργιο Γεωργακόπουλο και Κώστα Κουτράκη, μέλη ΕΤΕΠ ΤΟΔΑ και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, και μέλη του Εργαστηρίου για την τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής εκδήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμπεράσματα από την εκδήλωση, αλλά και για φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.isportmanagement.gr στην ενότητα «Online Webinars».

Παναγιώτης Δ. Αλεξόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Διευθυντής Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής

Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου