Σειρά θεμάτων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας, στον Δήμο Καλαμάτας απασχόλησαν τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με εκπροσώπους από τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών του Ταϋγέτου.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης στη συνάντησή του αυτή με εκπροσώπους των εν λόγω συλλόγων από Αλαγονία, Αρτεμισία, Καρβέλι, Λαδά και Πηγές, αναφορικά με τα ζητήματα που του ετέθησαν, σημείωσε μεταξύ άλλων:
– Η αποκατάσταση των προβλημάτων στον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης είναι ένα μεγάλο και σοβαρό έργο, λόγω και του ερπυσμού του εδάφους σε ορισμένες περιοχές.
Ηδη ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις σε δύο σημεία του δρόμου στα οποία σύντομα θα μπει και διαγράμμιση, ενώ για το τρίτο σημείο θα απαιτηθούν επιπλέον πιστώσεις -ωστόσο και αυτή η παρέμβαση θα γίνει μέσα στον φετινό χρόνο.
– Οσον αφορά στη αποκατάσταση της Μαραθόλακκας, ο χώρος αυτός πρέπει να κλείσει άμεσα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης. Σταθμός μεταφόρτωσης μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά εκεί που έχει χωροθετηθεί, στην περιοχή της ΜΟΛΑΚ.
– Η ΟΧΕ Ταϋγέτου είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 40.000.000 ευρώ, με την μισή πίστωση να αφορά στην πλευρά του βουνού στον Δήμο Καλαμάτας και την άλλη μισή στην πλευρά του στον Δήμο Σπάρτης.
Η Περιφέρεια επιδιώκει την στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες -γι’ αυτό και θα υπάρξει τεχνικός σύμβουλος- ωστόσο θα έχει τον τελικό λόγο για τα έργα που θα ενταχθούν.
Στην ΟΧΕ ή στο νέο ΕΣΠΑ, εξ άλλου, μπορεί να προταθεί από τις τοπικές κοινότητες ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρδευσης της περιοχής η οποία έχει προβλήματα.
– Οσον αφορά στα μονοπάτια, με το βασικό καταγεγραμμένο δίκτυο -περί τα 1.700 χιλιόμετρα στο σύνολο και των 5 Π.Ε.- θα ασχοληθεί η Περιφέρεια, η οποία έχει χρηματοδοτήσει και την αποκατάσταση τοπικού χαρακτήρα μονοπατιών όπως της Βελανιδιάς, ενώ θα επιθυμούσε τη συνεργασία των συλλόγων ώστε να αποκατασταθούν και άλλα τέτοιου χαρακτήρα μονοπάτια στην περιοχή του Ταϋγέτου.
– Ο καθαρισμός του Νέδοντα από τα ξερά πλατάνια είναι εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, όπως βεβαίως και η επισκευή ή ανακατασκευή των πέτρινων φραγμάτων του.
Θα θέλαμε να υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τους τοπικούς συλλόγους για την ευόδωση των πιο πάνω σκοπών, καθώς υπάρχει η δυνατότητα η Περιφέρεια να προχωρήσει σε τέτοιες παρεμβάσεις.
– Σχετικά με την υγειονομική υποστήριξη των κατοίκων στις κοινότητες του Ταϋγέτου, θα μπορούσε -όσον αφορά στην πρόληψη- να εξεταστεί η δυνατότητα να μεταφέρονται στην Καλαμάτα οι πληθυσμοί που εμπίπτουν σε κατηγορίες εθνικών προγραμμάτων πρόληψης -όπως λ.χ. στο πρόγραμμα “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου” που αφορά στον προληπτικό έλεγχο του γυναικείου πληθυσμού με τεστ Παπ και μαστογραφία.
– Το θέμα της απασχόλησης μπορεί να αντιμετωπιστεί και μέσα από την ΟΧΕ, αλλά και από τον αναπτυξιακό νόμο. Μπορεί να γίνουν δράσεις στην περιοχή, όπως λ.χ. η αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας για πολλά είδη της οποίας ο Ταΰγετος είναι γνωστός -ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας, όπως η ρίγανη ή το τσάι κι αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη.
– Ως προς την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων, αυτή μπορεί να γίνει μόνο για πολιτιστικές δράσεις, εφόσον υπάρξουν οι σχετικές προτάσεις εκ μέρους τους.
Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει συνεργασία ως προς τα μνημεία -όπως το μνημείο της Χορηγόσκαλας-, αρκεί βεβαίως να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των συλλόγων
Τέλος, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία κοινός φορέας με την αρμοδιότητα επίβλεψης όλων των έργων σε μια περιοχή.