Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας 2 πορτοκάλια 250 γρ ζάχαρη 1 κ σ λικέρ γκραν μαρνιέ ή σπιτικό λικέρ πορτοκάλι Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής 1 λίτρο γάλα 200 γρ ζάχαρη 120 γρ αλεύρι γοχ 4 αυγά 1 μπαστουνάκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος 50 γρ βούτυροΤρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα: Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος, προσθέτετε τη ζάχαρη και κατόπιν τα αυγά. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρις ότου γίνει χυλός. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζετε το γάλα με το μπαστουνάκι βανίλιας. Το φιλτράρετε και ρίχνετε τη μισή ποσότητα από το γάλα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα. 2. Ανακατεύετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το αποσύρετε. Ενσωματώνετε το βούτυρο ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε την κρέμα σε μπολ, τη σκεπάζετε αμέσως με μεμβράνη, έτσι ώστε να κολλάει επάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνετε να κρυώσει. 3. Έπειτα ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα, κόβετε τα πορτοκάλια σε ροδέλες πάχους 3 χιλ. και πετάτε τις πρώτες που είναι μικρές. Βράζετε τις ροδέλες, αφού απομακρύνετε τα κουκούτσια, για 3′ σε νερό. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στραγγίσουν. 4. Ρίχνετε σε άλλη κατσαρόλα 1/2 λίτρο νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη και το λικέρ. Βράζετε για 10′-12′ μέχρι να αποκτήστε ένα δεμένο σιρόπι. Προσθέτετε τις ροδέλες του πορτοκαλιού και σιγοβράζετε σε πολύ σιγανή φωτιά για 15′. Έπειτα αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τις ροδέλες να σταθούν μέσα στο σιρόπι για 4 περίπου ώρες. 5. Στρώνετε το φύλλο της σφολιάτας σε μια φόρμα και ψήνετε για 20′ στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις και χωρίς γέμιση. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει. 6. Απλώνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής επάνω στην κρύα σφολιάτα και αφήνετε στο ψυγείο για 3 ώρες να κρυώσει. Στραγγίζετε τις σιροπιασμένες ροδέλες του πορτοκαλιού και τις τοποθετείτε κυκλικά στην τάρτα. Την ψήνετε στο γκριλ για 2′-3′ μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν καψαλισμένο χρώμα οι ροδέλες του πορτοκαλιού.