Στο studio του FLY βρέθηκε, σήμερα, η επικεφαλής του κέντρου Νόησις και υποψήφια δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικολέττα Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε για τον αναπτυξιακό έλεγχο, τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το προτιμήσουν οι γονείς, αλλά και για την ευρύτερη χρησιμότητά του.
Τι είναι ο αναπτυξιακός έλεγχος;
Ο αναπτυξιακός έλεγχος είναι ένας απλός και γρήγορος έλεγχος που ανιχνεύει αν έχει το παιδί τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται, σύμφωνα με την χρονολογική του ηλικία σε όλους τους τομείς ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα σε έναν αναπτυξιακό έλεγχο εξετάζουμε: :
– Την αντίληψη του παιδιού,
– Την ομιλία και τον λόγο σε επίπεδο έκφρασης και αντίληψης,
– Τον κινητικό τομέα σε επίπεδο λεπτής και αδρής κινητικότητας,
– Τον κοινωνικό τομέα και την συμπεριφορά του παιδιού, καθώς και
– Την αυτοεξυπηρέτησή του παιδιού.
Ο στόχος του αναπτυξιακού ελέγχου, είναι ο πρώιμος εντοπισμός των παιδιών που μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες ήπιες ή και σοβαρότερες.
Γιατί πρέπει να κάνω στο παιδί μου αναπτυξιακό έλεγχο;
Εάν η αναπτυξιακή καθυστέρηση δεν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, και τα παιδιά καθυστερήσουν να δεχθούν τη βοήθεια που απαιτείται, τότε είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούν στην μάθηση όταν ξεκινήσουν το σχολείο, στην κοινωνική συμπεριφορά και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και γενικότερα στην καθημερινότητά και το μέλλον τους.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μόνο με πρώιμη αναγνώριση και κατάλληλα δομημένα θεραπευτικά προγράμματα καταφέρνουν τα παιδιά να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Τι περιμένω από μια αναπτυξιακή αξιολόγηση;
Η αναπτυξιακή αξιολόγηση είναι μια διαδικασία που μας δίνει σημαντικά στοιχεία για τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται ένα παιδί. Μας βοηθά να εντοπίσουμε την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία.
Από τα αποτελέσματα που προκύπτουν λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού, και μας δίνεται η δυνατότητα για εντοπισμό ελλειμμάτων και αδυναμιών, που με την κατάλληλη παρέμβαση μπορούμε να βελτιώσουμε.
Μέσω μιας λεπτομερούς αναπτυξιακής εκτίμησης :
– Εντοπίζουμε την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού σε σχέση με την χρονολογική του ηλικία.
– Σχεδιάζουμε ένα σωστό θεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης,
– Επανεξετάζοντας ελέγχουμε την πρόοδο την οποία έχει κάνει το παιδί από τα θεραπευτικά προγράμματα που ακολουθεί.
Σκοπός της εξέτασης είναι ο εντοπισμός παιδιών που παρουσιάζουν πιθανές αναπτυξιακές δυσκολίες όπως είναι η καθυστέρηση λόγου, οι διαταραχές άρθρωσης, διαταραχές στη συμπεριφορά, διαταραχές αυτιστικού φάσματος δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση κ.α.
Ο απώτερος στόχος αυτού του ελέγχου είναι η πρόληψη μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης, καθώς πρόκειται για θέματα υγείας που μπορούν (αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ) να μετατραπούν σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον του παιδιού.
Πώς θα καταλάβω αν και πότε το παιδί μου χρειάζεται αναπτυξιακό έλεγχο;
Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας, οι αναπτυξιακού έλεγχοι, πρέπει να γίνονται σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, οι οποίες ονομάζονται ηλικίες κλειδιά, γιατί μας σηματοδοτούν την φυσιολογική ωρίμανση του παιδιού.
Επιπλέον:
– Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι ‘πίσω’ ή βλέπουν σημεία στην ανάπτυξή του που τους ανησυχούν.
– Εάν ο παιδίατρος συμβουλεύσει τους γονείς να ζητήσουν ειδική βοήθεια.
– Εάν υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ή αναπηρία.
Όταν ο γονέας ανησυχεί, συνήθως έχει δίκιο. Καλό είναι, λοιπόν, αν ανησυχείτε ή έχετε υποψίες για την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού σας να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και να πραγματοποιήσετε έγκαιρα μια αναπτυξιακή αξιολόγηση.
Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω στο παιδί μου αναπτυξιακό έλεγχο;
Το αναπτυξιακό τεστ μπορεί να χορηγηθεί σε βρέφη από την ηλικία των 16 ημερών ζωής.
Ελέγχω τακτικά την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού μου, στις ηλικίες που θεωρούνται «σταθμοί» στην ανάπτυξή του και εντοπίζω έγκαιρα διαταραχές και ελλείμματα που μπορεί να παρουσιαστούν.
Με την βοήθεια και τα αποτελέσματα που μας παρέχει ένας αναπτυξιακός έλεγχος, δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και την πρώιμη παρέμβαση.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Ενημερωθείτε άμεσα!
Κέντρο Νόησις
Αρχιδάμου 95, Σπάρτη
Τηλέφωνο: 2731 020793