Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Επιτάφιοι | Διαψεύδει τα σενάρια περί τραπεζοκαθισμάτων η Μητρόπολη Σπάρτης 

Δεδομένου του θορύβου που προκλήθηκε τόσο στους πολίτες όσο και στους ίδιους τους επιχειρηματίες της Σπάρτης σχετικά με την απόφαση να μη συναντηθούν ούτε φέτος οι Επιτάφιοι στη Σπάρτη, ο Fly επικοινώνησε με τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, θέλοντας να διερευνήσει το ζήτημα. Η απάντηση που δόθηκε απέχει κατά πολύ από τις φήμες που είχαν διαδοθεί, καθώς ουδέποτε η Μητρόπολη αποφάσισε κάτι με γνώμονα τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και το 2023, δίχως να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε αυτή τα καφέ και τα εστιατόρια που λειτουργούν στο κέντρο της Σπάρτης.

Βία μεταξύ ανηλίκων δίχως τέλος

Νέο περιστατικό βίας έρχεται από την Σπάρτη, όπου ένα 15χρονο κορίτσι δέχτηκε επίθεση από συμμαθήτριά της και την 19χρονη αδερφή της. Σύμφωνα με την καταγγελία της ανήλικης, οι δράστριες, αφού την εξύβρισαν, την ακινητοποίησαν, της έβγαλαν την μπλούζα και άρχισαν να την χτυπούν σε σώμα και κεφάλι. Η 15χρονη τραυματίστηκε ελαφρά στον λαιμό, την πλάτη και το κεφάλι. Η έτερη 15χρονη με την αδερφή της συνελήφθησαν όπως και η μητέρα τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ατυχήματα και δυστυχήματα στην άσφαλτο της Λακωνίας

Σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης, Ι.Χ. φορτηγό όχημα που οδηγούσε 76χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με Δ.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 76χρονου.

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε, στην Επαρχιακή Οδό Αιγιών – Αγίου Νικολάου. Πιο συγκεκριμένα, ένα όχημα για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας γυναίκας 72 ετών, όπως επιβεβαιώνουν αστυνομικές πηγές. Στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες.

Λακωνικός Κόλπος | Μπλόκο μέσω … Κόκκαλη; 

Για μήνες ο Λακωνικός κόλπος είχε γίνει πεδίο μεταγγίσεων ρωσικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο. Χρειάστηκε η αυτοψία στις 29 Απριλίου του ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρου Κόκκαλη, για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να πράξει το μίνιμουμ αυτονόητο: Να εκδώσει NAVTEX για τον Λακωνικό Κόλπο που επί της ουσίας αποτρέπει τη μετάγγιση ρωσικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα «Κόσμος».

Ένα βήμα ακόμη για την ανάδειξη του Μυστρά 

Προχωρούν συστηματικά οι εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των λίθινων στοιχείων του Παλατιού και του Ναού της Οδηγήτριας, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος, που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας του Μυστρά.

Κοντοζαμάνης και Κουντουρά στον Fly λίγο πριν τις ευρωεκλογές

Θέλω να είμαι ενεργός ευρωβουλευτής και όχι παρατηρητής, σημείωσε μεταξύ άλλων, σήμερα, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κύριος Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε τιμητική την πρόταση που δέχτηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο. Θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των ευρωεκλογών, αλλά δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς η εντολή του λαού στη ΝΔ είναι νωπή, υπογράμμισε με έμφαση.

Σχεδόν ένα μήνα πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές, η Έλενα Κουντουρά, νυν ευρωβουλευτής κι εκ νέου υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην κάμερα του Flynews και τον Τάκη Καρβουνιάρη για τις σημαντικές εμπειρίες που έχει βιώσει στο ευρωκοινοβούλιο, την υποψηφιότητά της, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλά κρατούν οι διακοπές ρεύματος

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα πραγματοποιηθεί ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 13/5/2024 από ώρας 13:00 έως 15:00 στις περιοχές: Αρδευτικά Περιστέρι. Επίσης, χωρίς ρεύμα θα μείνουν από ώρας 08:30 έως 13:00 τα Αρδευτικά Βλαχιώτη.

ΕΛΓΑ καλεί παραγωγούς Σουστιάνων 

Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τον πίνακα µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το ζηµιογόνο αίτιο ΧΑΛΑΖΙ της 09/01/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών της ∆/Τ.Κ ΣΟΥΣΤΙΑΝΩΝ. Τα πορίσµατα αυτά είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων παραγωγών µέχρι την 20/05/2024.

Συλλήψεις ξανά και ξανά 

Συνελήφθη, χθες (7.5.2024) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λακωνίας, 17χρονος ημεδαπός, γιατί την 6.5.2024 σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης αφαίρεσε από όχημα τσάντα ημεδαπής, η οποία περιείχε χρήματα.

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης, 65χρονος ημεδαπός, γιατί διαπιστώθηκε να κατέχει σκύλο, για τον οποίο δεν πληρούταν οι κανόνες ευζωίας του. Επιπρόσθετα, όπως εξακριβώθηκε, ο 65χρονος δεν είχε προβεί στην αναγκαία κτηνιατρική εξέταση του.

Περιπέτεια για ένα ναυτικό στη Νεάπολη 

Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών για τον τραυματισμό μέλους πληρώματος (ειδικότητας ναύτη) εντός του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» Ν.Π. 11732. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια φόρτωσης οχημάτων του εγκεκριμένου δρομολογίου, ο ναυτικός τραυματίστηκε στο δεξί άνω άκρο, μετά από πτώση του λόγω ολισθηρότητας. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Δημητρόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Δημητρόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης, αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Σπάρτης.