Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε στο χωριό Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ. από τη Νεάπολη προς Ελαφόνησο. Άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστών της Π.Υ. Νεάπολης που την έθεσαν υπό έλεγχο.

Για το πρόβλημα που προέκυψε με την επάρκεια νερού σε περιοχή της Σεληνίτσας Γυθείου, απάντησε, στην πρωινή ζώνη του Fly, εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας ύδρευσης της Ανατολικής Μάνης, ο κύριος Χριστοδουλάκος, ο οποίος ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι το θέμα διευθετήθηκε. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το μείζον ζήτημα διαχείρισης των υδάτων, συμφωνώντας με την άποψη του δημάρχου, Πέτρου Ανδρεάκου, ότι γίνεται προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού.

Για επερχόμενη καταστροφή της περιοχής της Μονεμβασιάς κάνει λόγο ο Ηρακλής Τριχείλης, σχολιάζοντας την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Χερσόνησο Μαλέα.

Την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα των 100 περίπου Εποχικών Πυροσβεστών πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν οριστικά στις 31/10/2024, φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου.

Με το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, συναντήθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός. Στο επίκεντρο το ιδιοκτησιακό Βαλτακίου και το αρχαίο γεφύρι Ξηροκαμπίου.

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο, θα πραγματοποιηθεί ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 21/10/2024 από ώρας 09:00 έως 15:00 στην Περιοχή ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΙΑ Π.ΔΙΡΟΥ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ την ΔΕΥΤΕΡΑ 21/10/2024 και ώρες 08:00 έως 14:30 στην περιοχή: ΦΟΙΝΙΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ.

Την Τετάρτη 16.10.2024 η εταιρεία «Sparta Gourmet ΑΒΕΓΕΤ» διοργάνωσε ανοικτή εκδήλωση για τα θέματα της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου 2024-2025 , στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο 9 χλμ Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου στα Ανώγεια Λακωνίας.

Την Παρασκευή το απόγευμα, ο Βουλευτής Χανίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, περιόδευσε στο εμπορικό κέντρο της Σπάρτης, ενώ πραγματοποίησε συγκέντρωση και ομιλία.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα των αδέσποτων ζώων πραγματοποίησε ο Fly, με προσκεκλημένο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σπάρτης, κύριο Δημοσθένη Κακούρο, ο οποίος μίλησε στην πρωινή ζώνη του σταθμού, φωτίζοντας όλα τα θολά σημεία της νομοθεσίας και των διαδικασιών που ακολουθούνται.

Αρχικά, εξήγησε τις υποχρεώσεις που έχει ο δήμος απέναντι στα αδέσποτα ζώα, υπογραμμίζοντας παράλληλα, την αμέλεια που επιδεικνύουν πολυάριθμοι ιδιοκτήτες, πολλαπλασιάζοντας έτσι το βάρος για τη δημοτική αρχή. Επιπλέον, περιέγραψε το πλαίσιο συνεργασίας με τους φιλοζωικούς συλλόγους, υπενθύμισε ότι το δημοτικό κυνοκομείο παραμένει κλειστό από το 2021 με εισαγγελική εντολή και δεν δέχεται πλέον άλλα ζώα, προανήγγειλε την ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα, κάνοντας λόγο για δρομολόγηση της υιοθεσίας 300 σκύλων μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά και σήμανση 103 ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο και 400 επιπλέον που ζουν εκτός της εν λόγω δομής.

Είναι συνειδητή επιλογή μας να μιλάμε λίγο και να εργαζόμαστε πολύ, γι’ αυτό και δεν απαντάμε ούτε στις προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, ούτε σε καταστροφολογικούς αντιπολιτευτικούς ακροβατισμούς, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος.

Για 4η συνεχή χρονιά η εταιρεία Δρούσιας Α.Ε.Β.Ε. με κυρίαρχο το αίσθημα αγάπης και φροντίδας προς τους συνανθρώπους μας , με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Διατροφής η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου προχώρησε στη δωρεά των ποιοτικών προϊόντων της προς τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο, έγιναν έλεγχοι σε -926- άτομα, εκ των οποίων -754- ήταν ημεδαποί και -172- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -676-οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν -83- άτομα, από τα οποία -59- ήταν ημεδαποί και -24-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -42- άτομα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250€, την 13 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Σπάρτης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων, εντός αγροτεμαχίου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Αγ. Αναργύρων, του Δήμου Σπάρτης, στην Λακωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τους 2500 Λάκωνες ψηφοφόρους που συμμετείχαν μαζικά στις κάλπες, σημειώνει σε ανακοίνωση της η νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα με πέντε ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε, στην παλιά Ε.Ο. Σπάρτης-Τρίπολη. Ειδικότερα, δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά στη γέφυρα της Κελεφίνας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ άπαντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σπάρτης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οδηγοί κι επιβαίνοντες, για καλή τους τύχη, γλίτωσαν τα χειρότερα.

Σε μια σημαντική παρέμβαση που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Οργανισμούς Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), αναφέρθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός. Η Λακωνία πρωταγωνιστεί, με 17 ΟΕΦ, από τους συνολικά 68 που επιλέχθηκαν, με την επιδότηση να ξεκινά από 560.000,00 € περίπου έως 2.400.000,00 € (από ενωσιακούς και εθνικούς πόρους).

Με τεράστια επιτυχία διεξήχθη ο 1ος Ημιμαραθώνιος Σπάρτης και ο αγώνας των 5 χλμ. Με πολλές συμμετοχές αθλητριών και αθλητών από όλη την Ελλάδα η ιστορική Σπάρτη βίωσε μια ημέρα αθλητισμού κι ευεξίας.