Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Στις προβληματικές και άγονες περιοχές Α΄ κατηγορίας εντάχθηκε το νοσοκομείο Σπάρτης. Στις ειδικότητες με πολύ μεγάλη έλλειψη, θα καταβάλλεται πλέον του μηνιαίου οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής, μηνιαίο επίδομα για υγειονομική δομή προβληματικής και άγονης περιοχής κατηγορίας Α΄ και Β’ αντίστοιχα. Επίσης, στις προβληματικές και άγονες περιοχές Α΄ κατηγορίας εντάχθηκαν και τα Κ.Υ. Γυθείου και Βλαχιώτη.

Υπεύθυνο για τις ζημιές στις επιχειρήσεις τους καθιστούν το Δήμο Σπάρτης οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Βρασίδου, από Γκορτσολόγου έως Παλαιολόγου, οι οποίοι σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο, Μιχάλη Βακαλόπουλο, τον πρόεδρο του ΔΣ, Στέφανο Βρεττάκο, τους επικεφαλής και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την τροπή που έχει πάρει το έργο του Open Mall, ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι προσβάλλονται ως πολίτες για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη διακοπή εργασιών.

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή των Βελανιδίων Λακωνίας, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές, καθώς δύο σκάφη και αποθήκες παραδόθηκαν στις φλόγες. Στην περιοχή επενέβη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νεάπολης. Επίσης, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Κυπαρισσιού Λακωνίας τέθηκε υπό έλεγχο μετά από συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τόσο εναέρια μέσα όσο και πεζοπόρα τμήματα.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεοκλής Κρητικός, από την Καστροπολιτεία του Μυστρά ξεκίνησε την περιήγησή της στους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Συνοδευόμενη και από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη της Εφ.Α.Λακ., Ευαγγελία Πάντου στους χώρους του υπό εξέλιξη έργου του Παλατιού των Δεσποτών. Επιπλέον, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Θανάσης Δαβάκης. πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν απο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οι μελέτες που θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, μελέτες που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ). Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε και το ταφικό συγκρότημα της Πελλάνας.

Με επιτυχία διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης η Λευκή Νύχτα στην πόλη. Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά από τις 18.00 μέχρι τη νύχτα με μεγάλες προσφορές, ενώ ο οικείος σύλλογος προγραμμάτισε μία σειρά δραστηριοτήτων για τα παιδιά, μουσική για όλους κι εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες. Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Γιάννης Καρβουνιάρης.

Νησιά επέλεξαν μεταξύ άλλων και φέτος για τις διακοπές τους οι Λάκωνες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις κλήθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Fly ζήτησε δειγματοληπτικά από 10 κατοίκους του νομού να μοιραστούν τις φετινές εντυπώσεις τους από την τουριστική κίνηση, αποκαλύπτοντας παράλληλα και το αντίτιμο που κλήθηκαν να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους, τη διαμονή και το φαγητό, το ποτό, αλλά και τις … ξαπλώστρες!

Αυξήσεις από 5% έως 20% στον καφέ αναμένουμε το επόμενο διάστημα, όπως αποκάλυψε στην πρωινή ζώνη του Fly και τον Χάρη Βασιλάκο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου. Η μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας Robusta στο Βιετνάμ εκτίναξε τις τιμές, ενώ το εν λόγω φαινόμενο συμπαρέσυρε και τις τιμές στην ποικιλία Arabica, όπως εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αφομοιώσουν τις δυσθεώρητες αυξήσεις που έρχονται. Τέλος, αναφορικά με την εστίαση, στην οποία διευκρίνισε ότι δεν εμπίπτει η Ελληνική Ένωση Καφέ, σχολίασε χαρακτηριστικά: Τα καφέ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Η πίτα είναι συγκεκριμένη και δεν ξέρω πότε θα σκάσει η φούσκα.

Με σοβαρά προβλήματα ξεκινάει η σχολική χρονιά, όπως εξήγησε σήμερα, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Πλήθων», κύριος Τουρνάς, ο οποίος παρέθεσε τις αρνητικές συνέπειες των συγχωνεύσεων και συμπτύξεων τμημάτων στα σχολεία του νομού, κάνοντας λόγο για πολυπληθή τμήματα 25 μαθητών! Επιπλέον, καταπιάστηκε με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, κάτι που προκαλεί δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες.

Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που μέσα στο καλοκαίρι- προφανώς για να αιφνιδιάσει γονείς και εκπαιδευτικούς-  προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, στοιβάζοντας 25 μαθητές μέσα σε αίθουσες που στην πλειοψηφία τους κρίνονται  τουλάχιστον ως ελλιπείς, και ζητά να παρθεί πίσω άμεσα.

Σε καλλωπισμό και καθαρισμό των Σχολικών Μονάδων ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς προχώρησε ο Δήμος Σπάρτης. Η διατήρηση της καθαριότητας και του καλλωπισμού των σχολικών μονάδων παραμένει προτεραιότητα, με στόχο την ευημερία των παιδιών και την προώθηση της σχολικής εκπαίδευσης σε κατάλληλες συνθήκες.

Στις πληγείσες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας, βρέθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός. Με κατοίκους και το κλιμάκιο ΕΛΓΑ, το οποίο ήλθε για να προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε Φοινίκι, Συκιά, Μεταμόρφωση, Πάκια και στην ευρύτερη περιοχή, διαπίστωσαν δια ζώσης την έκταση της προκληθείσας ζημιάς.

Η 31η Αυγούστου 2024 για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα, αφού ήταν η 44η επέτειος της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, η οποία τελέσθηκε στις 31 Αυγούστου 1980 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Την Επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Επιδαύρου, Λιμυράς, Μολάων Λακωνίας προς την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. κατέθεσε ως Αναφορά προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Παπαστεργίου στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου. Στην Αναφορά επισημαίνεται πως η ολιγοήμερη και ανεπίσημη παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τις διορθώσεις κτηματολογικών στοιχείων, σχετικά με την ανάρτηση για την περιοχή της Λακωνίας, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να ελεγχθούν όλα τα δικαιώματα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Τοποθετήθηκε και τέθηκε σε άμεση λειτουργία το νέο σύστημα κλιματισμού των Χειρουργείων της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων! Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αποκαθιστά μια εκκρεμότητα και ένα σημαντικό πρόβλημα ετών.

Τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας έφερε στη Βουλή η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, με Ερώτηση που κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια.

«Τη δέσμευσή της για μονιμοποίηση της απαλλαγής του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), υλοποιεί η Κυβέρνηση», σημειώνει ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιολάδου Μολάων-Πακίων προχώρησε στη διάθεση 150 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου περσινής εσοδείας, στην τιμή των 7,60 ευρώ το κιλό.

Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο πιο θερμός από το 2010 στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1,8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.