Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Αγαπηδάκη απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Νάγιας Γρηγοράκου, αφού παραδέχτηκε πως η κατάσταση στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανική, επέμεινε πως το Κ.Υ. Γυθείου έχει – σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου – επαρκές προσωπικό (6 ειδικευμένους γιατρούς και 9 αγροτικούς, σύνολο δηλαδή 15 ιατρών!) για να καλύπτει τις εφημεριακές του ανάγκες και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα λειτουργίας. Αναφερόμενη στις αναγκαστικές μετακινήσεις των γιατρών προς Γ.Ν. Σπάρτης παραδέχτηκε πως οφείλονται στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου που παραμένει καθώς η πλειοψηφία των προκηρύξεων έχουν καταλήξει άγονες, ενώ συμπλήρωσε πως γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά με συμβάσεις από τον ιδιωτικό τομέα τόσο για το Κέντρο Υγείας, όσο και για το Νοσοκομείο Σπάρτης,

Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε τον Νεοκλή Κρητικο ότι το έργο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης από το 2025 και με χρονικό ορίζοντα 3 ετών θα ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Καθημερινά και συνεχόμενα είναι τα περιστατικά πυρκαγιών, όπως αποκάλυψε στην πρωινή ζώνη του Fly ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, κύριος Χρήστος Νικολέτος. Μάλιστα, σημείωσε ότι σύμφωνα με την εκτίμησή του δεν υπάρχει δόλος πίσω από τα εν λόγω κρούσματα, σχολιάζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις που έχουν οι πολίτες για να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Τέλος, δεν παρέλειψε να εκθειάσει το επίπεδο συνεργασίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με την Πολιτική Προστασία και τους εθελοντές των εκάστοτε περιοχών.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Αρφάνης, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας σε περίπτωση σεισμού, φυσικά και στην πόλη μας. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης θέτει ερωτήματα και ζητάει απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή για την προστασία των μαθητών.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει τους κατόχους ακίνητης περιουσίας σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 ξεκίνησε η Ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.

Σε συνέχεια της συνάντησής του με την Ένωση Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας και αφού έλαβε γνώση των υπομνημάτων τόσο της ιδίας όσο και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντας ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στο νομό Λακωνίας το Σαββατοκύριακο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν από την 1η Ιουλίου να εργαστούν 6ήμερο το οποίο  εφαρμόζεται εδώ και 8 μήνες παράνομα και σε πολλές περιπτώσεις δίχως πρόσθετη αμοιβή για τους εργαζόμενους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Λακωνίας.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης αστυνομικής επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε –935– άτομα, εκ των οποίων τα –729– ήταν ημεδαποί και –206– ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε –644– οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στον καταυλισμό ΡΟΜΑ στην Τραπεζοντή, σύμφωνα με πληροφορίες του Fly. Στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες, θέτοντας υπό άμεσο έλεγχο τις φλόγες.

Επιπλέον, πυρκαγιά προκλήθηκε σε δασική έκταση βόρεια του οικισμού Μεγάλη Σπηλιά στη Λακωνία. Στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεσή της 47 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα και 15 οχήματα, ενώ εναέριες ρίψεις νερού πραγματοποίησε 1 ελικόπτερο.

Πυρκαγιά ξέσπασε, στη Βορδόνια και συγκεκριμένα στη θέση Κάμπος, σύμφωνα με πληροφορίες του Fly. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης με σκοπό να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες. Συνέδραμαν 4 άντρες της Πολιτικής Προστασίας δήμου Σπάρτης με 2 οχήματα και 1 μηχάνημα.

Συνελήφθη  την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Σπάρτης, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών σε αγροτική έκταση, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον οικισμό Καλογωνιά, στον Δήμο Σπάρτης και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.557,81€.

Συνελήφθη την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Σπάρτης, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξηρά χόρτα εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Καμινιών του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2255,85€.

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στα Βιγκλάφια Λακωνίας, όταν ένα μαύρο όχημα, που μόλις είχε αποβιβαστεί από το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Ελαφόνησος – Πούντα, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fly, άνοιξαν οι αερόσακοι του οχήματος, κι ευτυχώς, ο οδηγός και οι επιβάτες δεν τραυματίστηκαν. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι αρμόδιες Αρχές για την καταγραφή του περιστατικού και την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην εκτροπή και την ανατροπή του οχήματος. Επιπλέον, προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση του οχήματος και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Γυθείου ότι ένας 69χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή «ΣΕΛΙΝΙΤΣΑ». Ο 69χρονος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Γυθείου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από την Πέμπτη 27 Ιουνίου ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Ματάλειο Δημοτικό Κολυμβητήριο για τους δημότες ηλικίας άνω των 17 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της κολυμβητικής πισίνας.