Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του χώρου της Υγείας στο νομό Λακωνίας, έδωσε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κύριος Γιάννης Καρβέλης. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα οργανικά κενά γιατρών στο Νοσοκομείο Σπάρτης και κυρίως αυτά που αφορούν στην Παθολογική και την Παιδιατρική Κλινική, οι προκηρύξεις θέσεων που δεν καρποφορούν, το αίτημα περί κήρυξης της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης ως άγονης, αλλά και το ερώτημα περί έγκαιρης στελέχωσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης που κατασκευάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κύριος Καρβέλης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και σχετικά με το μέλλον της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων, τα Κέντρα Υγείας του νομού και τις κινητοποιήσεις πολιτών για τα προβλήματα που καταγράφονται στις εν λόγω μονάδες, την απομάκρυνση της κυρίας Αγγελάκου από τη θέση της διευθύντριας του Κ.Υ. Γυθείου, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.

Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, ο κύριος Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, βρέθηκε στο studio του Fly και συνομίλησε με τον Χάρη Βασιλάκο για όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας. Στο επίκεντρο της κουβέντας τέθηκαν ζητήματα όπως η ανάγκη συμμετοχής στην κρίσιμη εκλογική διαδικασία της Κυριακής, το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τα προβλήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν όσοι εκλεγούν ευρωβουλευτές, η ακρίβεια και φυσικά, το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας. Τέλος, ο κύριος Δαβάκης δεν παρέλειψε να σταθεί και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, για το οποίο εκκρεμεί η εύρεση του χρηματοδοτικού εργαλείου, τονίζοντας επιπλέον την ανάγκη να κλείσει το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Άλλος ένας επιστήμονας υγείας ορκίστηκε και αναλαμβάνει υπηρεσία σήμερα, ως μόνιμος ιατρός ΕΣΥ, στο ΓΝ Λακωνίας- ΝΜ Σπάρτης.  Πρόκειται για τον ιατρό ειδικότητας Αναισθησιολογίας κ. Κωνσταντίνο Γεωργοστάθη. Καλή δύναμη και συνεργασία ευχόμαστε, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Εύη Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο, έγιναν έλεγχοι σε 1.099 άτομα, καθώς και σε 812 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 67, ενώ συνελήφθησαν 33 άτομα. Στη Λακωνία συνελήφθησαν τρία άτομα για ναρκωτικά, δύο για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, ένας αλλοδαπός για καταδικαστικό έγγραφο και πέντε άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών, πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Λακωνίας, στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς που διαβιούν άτομα με στοιχεία κοινωνικής ομοιογένειας. Ελέγχθησαν 105 άτομα, προσήχθησαν 11 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 9 άτομα για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, για Ένταλμα Σύλληψης και για καταδικαστικά έγγραφα.

Συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 20χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -69,4- γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης. Επιπλέον, συνελήφθησαν στη Μονεμβάσια, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβάσιας και της Β΄ Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 18χρονος αλλοδαπός και 20χρονος ημεδαπός, γιατί στη θέα των αστυνομικών απέρριψε στο έδαφος ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -5,045- γραμμαρίων και τσιγαριλίκι κάνναβης, τα οποία κατασχέθηκαν. Τέλος, συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Λακωνίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σπάρτης, 63χρονος αλλοδαπός, γιατί διαπιστώθηκε να κατέχει -5- σκύλους για τους οποίους δεν πληρούνταν οι κανόνες ευζωίας του, ενώ, όπως εξακριβώθηκε, δεν είχε προβεί και στην αναγκαία κτηνιατρική εξέταση τους.

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για το έργο «Εγκατάσταση Αναβατορίου Ατόμων για το Κάστρο της Μονεμβασίας», στη Δ.Ε. Μονεμβασίας, του Δήμου Μονεμβασίας, της Π.Ε. Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Μονεμβασίας.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών του Γυθείου στην κινητοποίηση που οργάνωσαν από κοινού τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου της πρωτεύουσας της Ανατολικής Μάνης. Αντικείμενο της συγκέντρωσης ήταν τα προβλήματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Γυθείου.

Σε λειτουργία έθεσε η TotalEnergies τον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό στα Ξηροκάμπια του νομού Λακωνίας. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022. Ο ηλιακός σταθμός, για τον οποίο επενδύθηκαν περίπου 52 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 123.900 φωτοβολταϊκά πλαίσια τοποθετημένα σε σταθερές κατασκευές και θα καλύπτει τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 30.000 κατοίκων της περιοχής.

Λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο, θα πραγματοποιηθεί ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 10/06/2024 και ώρες 08:30 έως 15:00 στις παρακάτω περιοχές: ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΛΕΗΜΟΝΑΣ.

Εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή το σχέδιο σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για την παρακολούθηση 50 γεφυρών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το οδικό έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την βελτίωση της πρόσβασης προς την Ι.Μ.  Αγίων Αναργύρων, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, προκειμένου να δει από κοντά την πρόοδο και την εξέλιξη των εργασιών.

Εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών και την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της πράξης «Αποκατάσταση λειτουργίας γεώτρησης ΤΟΕΒ Γουβών ΠΕ Λακωνίας». Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε περίπου 94.000,00 ευρώ.

Ένα αναπηρικό αμαξίδιο δώρισε το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης στο Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Ελίκας.

Ισχυρή εκπροσώπηση θα έχει ο Δήμος Σπάρτης στις Επιτροπές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τον Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Μιχάλη Βακαλόπουλο να ορίζεται μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Ένωσης και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Ευστάθιο Ρεστέμη να ορίζεται μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.

Στην φωταγώγηση του ιστορικού γηπέδου ποδοσφαίρου της Τοπικής Κοινότητας Ποταμιάς, προχώρησαν ο Δήμος Σπάρτης, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποταμιάς και κάτοικοι της κοινότητας.

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στο μικρό θέατρο Σαϊνοπουλείου «Νερόμυλος» παρουσιάστηκε το 37ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ 2024.