Τα κουλούρια της Λαμπρής

Μία ακόμη συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Η Ελληνική παράδοση θέλει τα τσουρέκια, τα κουλουράκια και το βάψιμο των κόκκινων αυγών να ετοιμάζονται τη Μεγάλη Πέμπτη και τις νοικοκυρές να μην ασχολούνται με δουλειές του σπιτιού ει μή μόνον με την κουζίνα τους. Όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν τη Μεγάλη Πέμπτη, διότι η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα πένθους και δεν επιτρέπεται στους πιστούς να ασχολούνται με καμμιά δουλειά στο σπίτι
και το Μεγάλο Σάββατο, να προετοιμάζουν την Ανάσταση.

Κουλουράκια Πασχαλιάτικα κουλουράκια
Υλικά
250 γρ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
200 γρ ζάχαρη
10 γρ αμμωνία σε σκόνη
80 γρ φρέσκο χλιαρό γάλα
2 αυγά
1 βανίλια
600-650 γρ αλεύρι γοχ
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1-2 λεμόνια ή πορτοκάλια
ελάχιστο αλάτι

Τρόπος παρασκευής
1. Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου καθώς και τα αυγά. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει. Έπειτα προσθέτετε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

2. Διαλύετε μέσα στο ζεστό (όχι καυτό) γάλα την αμμωνία. Προσθέστε στο μείγμα του μίξερ τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα και χτυπήστε για λίγο το μείγμα. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και το ρίχνετε αργά αργά στο μείγμα, χρησιμοποιώντας τον ειδικό γάντζο.
3. Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο, βγάλτε τη και ζυμώστε την στον πάγκο της κουζίνας σας. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο σας στους 160ο και καλύπτετε τις λαμαρίνες του φούρνου σας με αντικολλητικό χαρτί .

4. Πλάστε τα κουλουράκια σας σε ότι σχήματα θέλετε και τα αλείφετε με με ένα μείγμα αυγού με λίγο γάλα. Αφήστε χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν. Ψήνετε για 20′-25′ μέχρι να ροδίσουν, αλλά όταν τα βγάλετε από το φούρνο θα πρέπει να είναι μαλακά.

5. Τα διατηρείτε σε πλαστικό ή μεταλλικό κουτί, αφού κρυώσουν, για να διατηρούνται φρέσκα.